Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Vragen aan God. Of wat dan ook.

Gisteren kocht ik de Flow. Het is een soort van Happinez maar dan anders. Ik ben zelfs door toedoen van Verynijs ooit lid geworden van de Happinez door een half jaar gratis lidmaatschap als verjaarscadeau. Nu ben ik wel een sucker voor termen als: ‘simplify your life’ en ‘feel connected’ of triggers als ‘je tas als orakel’ en ‘live mindfully’. Maar daar wil ik het helemaal niet over hebben, of ja zijdelings dan. Ik wil het hebben over God.

Omdat ik gisteren op de toonbank, heel slim, van een boekwinkeltje in hartje Den Bosch het boekje van Kluun zag liggen á la twee euries en vijftig centen. Kijk, dan koop je al een magazine maar denkt dan: ‘Dat boekje kan er dan ook wel bij!’ Slim, slim, slim. De titel was pakkend: ‘God is Gek.’

Als je het mij vraagt, en Kluun vroeg het aan wetenschappers, omroepmensen en zweefteven, heeft geloven niets met wetenschap te maken. Het woord zegt het al: weten-schap. WETENschap. Geloof is geloven zónder weten. Je weet het niet. Je mag het voelen, ruiken of dromen, maar weten doe je het niet. God mag dan wel gek wezen, als God bestaat, maar ziektes, oorlogen, verdriet en armoede is een menselijk iets. Daar heeft God, Allah, ‘Een Hogere Macht’ of Pietje Puk geen toverstafje voor. Zoals de ongelovige weleens de gelovige voor de voeten gooit: ‘Ik snap niet dat God dat toelaat!’ Zijn wij mensen niet de hoofdverantwoordelijken en is een God of Hogere Macht, of wat dan ook, alleen een soort van … GoogleMap? Een vergelijkbare Wizard of Oz? (Paadjes volg je met je eigen voeten?)

Waar Kluun dan over spreekt in zijn boekje, en ik raad iedereen aan dat boekje van twee euries en vijftig centen te kopen is, zelfs al lees je niet graag of hou je niet van Goddelijke teksten, dat het vroeger best ‘hip’ was om gelovig te zijn en dat je nu pas hip bent als je ongelovig bent. Je voelt je bijna genant als je ergens uitspreekt, heel voorzichtig, dat je wel soort van gelooft in een wereld na de dood. Of dat je twijfelt over paranormale dingen, of gelóóft! Je voelt je misschien wel een tikje naief, van de ratten besnuffeld of gewoon een beetje cuckoo.

Nu kan ik best eens een theorie gaan uitzetten over ‘het openstaan voor’ ‘toelaten van’ en wat er is en niet is en wat er is en soms zichtbaar is, voelbaar is of hoorbaar is, of wanneer juist niet. Ja, ik kan daar best een theorie over uitzetten. Wil men dat wel? (Reactiemogelijkheid onderaan, lieve mensen.)

Sceptici vuren vragen af als: ‘Hoe verklaar je 9/11 dan? Had God, de goede man, dáár geen stokje voor kunnen steken? ‘Mijn kind is terminaal. Waarom een kind zo jong?’ ‘Mexicaanse griepgolf? Hoe verklaart God dát dan? Tsunami’s? Afrika?’

Nou?
Nou?

Ik heb daar misschien wel een theorie over. Maar heb daar ook geen kant en klare Antwoorden op. Ik heb Witte Koord geschreven en geen Bijbel. Ik heb geen kant en klare Antwoorden. Natuurlijk niet, ik ben God toch zeker niet.

‘Mensen richten zich tot God alsof ze een fax sturen; ze willen onmiddelijk antwoord, een instant-verlichting. Maar communicatie met het Goddelijke verloopt altijd traag en onopvallend.’ — Karen Armstrong.

Andere zweefgerelateerde blogjes:

In de tijd.
Een droom in blauw.
Want inspiratie.


3 reacties op “Vragen aan God. Of wat dan ook.”

  1. God is net zoiets als Sinterklaas

    Heb genoeg in kerken gezeten om te weten dat die mensen erg grijs en triest zijn. Zelfs het weten dat God bestaat doet hen twijfelen.

    Het enige dat je kunt doen is leven. Nu, hier, op dit moment. Dit is het, daar moet je het mee doen.

  2. Hij ligt hier, voor dezelfde 2 pleureau 50 naast me op tafel. Zag hem vanmiddag liggen op de toonbank van de boekhandel.
    God, die zit ergens in mij zoals het ook ergens in jou zit en als ik een antwoord op jouw vragen zou hebben dan zou ik zeggen: ga bij jezelf te raden, je weet meer dan je toe wilt geven, want toegeven doet pijn.
    Lekker vaaaaaggggggg, dat is het ook en zo hoort het ook……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten