Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Hoe groter je probleem,

hoe groter je kans. Een uitspraak van Will Powers.

Er zijn weleens ideeën van mij lachend en bijna brullend van de hand gedaan. Met een wuif van een hand en nare cynisme. Ze lult maar wat, droomt lekker verder of ze snapt de wereld niet.

Soms laat ik me leiden door mensen die ‘er verstand’ van hebben en mij vertellen dat het echt niet zo moet want dan sta je voor paal, of men neemt je niet serieus en bovendien bereik je je doel zo helemaal niet. Deze mensen gaan voor zekerheden; wat al bekend is en lijkt te werken en wat binnen de lijntjes kleurt.

Ik riep gisteren, nadat ik de knop bewust omzette, dat ik niet binnen die lijntjes kleur! Ik kras, ga er overheen en maak zelf een nieuwe lijn! Weg met de norm! Weg met de ongeschreven regeltjes en weg met ‘wat hoort’.
In de telefoongesprekken die ik gisteren had met mensen die met me mee willen denken over ons plan in Den Haag was ik heel kort en krachtig: ‘Ik ben geen onwijs zakelijke ondernemer maar een creatieve ondernemer en ik praat alleen met mensen die vrij denken en uitdagingen snappen en de ‘ja maar’ mensen schuif ik per direct aan de kant. Geen moeilijke analyses, conceptplannen en andere geschreven moeilijkheden. Concrete actie!’

Geen tijdverspilling meer. Ik ben duidelijk nu. Les geleerd.

Twee ingangen daardoor gecreëerd. Twee concrete adviezen van mensen die de uitdaging snappen. Een boel actieve meedenkers op Twitter! Twee opties. De één zo goed als op een presenteerblaadje en de ander een bijna onmogelijke actie. Maar ik heb wel vaker dingen geroepen waarbij men lachend zei dat het niet ging lukken …


5 reacties op “Hoe groter je probleem,”

  1. Ik vraag me soms wel eens af bij de mensen die andermans ideeën meteen wegwuiven wat hun motivatie is. Voelen ze zich bedreigd door dat idee of de persoon die het voorstelt? Of zijn ze zo vastgeroest in het kleine hokje waarin ze denken dat ze er niet meer buiten kunnen kijken? Soms zijn bezwaren overigens legitiem: we leven in Nederland in een papierenwereld waarin men angstvallig vasthoudt aan allerlei regeltjes en hoe de dingen doen. Prima om daar boven te denken. Succes!

  2. Wat hun motivatie is @Michael? Veiligheid, alles bij het bekende en vertrouwde laten en angst afweren. Het is het strijdtoneel van het reptielenbrein, the lizard brain zoals Seth Godin het noemt. Ik noem het ook wel eens de krabbenmand: als een krab uit de mand wil klimmen proberen de andere krabben de klimmende en klauterende krab terug in de mand te krijgen.

  3. @Marco Raaphorst: de quote vond ik op de Happinez kalender en nam ‘m letterlijk. Want denk dat het wel waar is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten