Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Op het eerste oog.

Op internet is men snel. Men wil snelle informatie, snel antwoorden vinden en men wil snel zien wat een site te bieden heeft. Het algehele plaatje, de ‘voorkant’ van je blog, is dus essentieel om een kijker te laten blijven kijken. En een lezer te laten blijven lezen. Is een nieuwkomer nieuwsgierig omdat hij/zij in een oogopslag ziet wat hem/haar bevalt, is de kans zeer groot dat hij/zij andere pagina’s gaat bekijken.

Daarom is het van belang dat een layout goed bevalt. Op het eerste oog moet duidelijk en helder zijn wat de eigenaar van het blog precies wil en wil laten overkomen. De meest belangrijke boodschap is het eerste wat binnen moet komen bij een online zapper.

Als een nieuwkomer op een blog of site terecht komt en niet goed snapt wat de boodschap is en wat de bedoeling is, zapt hij/zij heel snel weer verder. Zoeken naar een boodschap of heldere tekst is niet wat de nieuwkomer wil, het duurt gewoon te lang. Het is dus van belang dat bij een oogopslag te zien en te lezen is wat je doel is. Wat wil je vertellen? Wat wil je delen? Voor wie is het belangrijk? Wat is datgene wat jouw blog anders maakt dan de andere blogs en wat is je specialiteit?

Pas de truc toe door op een willekeurig blog eens te bekijken waar je als eerste naar kijkt. Wat vind je belangrijk als jij een blog bezoekt? Wat zijn triggers om te blijven lezen en kijken? Waardoor blijf je geboeid?


3 reacties op “Op het eerste oog.”

  1. Aanvullend: het schijnt dat de ogen van bezoekers van een site via een Z-beweging screenen of de site bevalt. En de stelregel voor mijn werk als webredacteur is dat een bezoeker niet meer dan één keer naar beneden hoeft te scrollen om de hele pagina te zien.

    Ik hou zelf van blogs en sites met een rustige lay out, liefst combinatie foto/afbeelding en tekst. Die teksten zijn liefst kort en columnachtig. De navigatie moet zich ook vanzelf wijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten