Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Waarom woede deugt.

Het leek op een stil applaus toen ik vanochtend de Pers in mijn handen kreeg en geperst tussen andere mensen in het tussenstuk het betreffende artikel stond te lezen. ‘Zonder woede komt alles tot stilstand’. En dat gelóóf ik!

Tijdens mijn jeugd werd ook vaak ‘Ssssst!’ gesist als ik mijn stem verhief in een ruzie. Het was, en is bij veel mensen, nog steeds not done om je kwaadheid te laten zien. We houden het soms teveel binnen. Er zijn natuurlijk ook mensen die al tekeer gaan als je tegen hen op botst, maar dat soort malloten hou je altijd. Ook het klagen is not done. Je moet vooral alles ontzettend positief en Zen bekijken en in elke narigheid het positieve licht zien. Klagen is onnodig en bovendien willen we het niet meer horen. Als je aan iemand vraagt ‘Hoe gaat het?’ willen we eigenlijk niet horen dat het niet zo goed gaat. ‘Gaat wel weer over!’ ‘Komt weer goed!’ wordt al snel gezegd en hup, op naar de volgende vraag.

We hebben soms, als bijvoorbeeld ons land in een impasse dreigt te vallen, de woede nodig. Ook dat zegt Marcel Hulspas in het artikel. Waarom haalt Nederland zijn schouders op bij alle bezuinigingen? ‘Ach, we kunnen er toch niets aan doen.’ Ja, daar haal je elke finish mee!

‘Woede is een positieve kracht. Het is het niet te negeren signaal dat er iets moet veranderen. Het zet aan tot actie, tot doorbraken. Woede zorgt voor heilzame revoluties.’
Uit onderzoek blijkt dat frustratie mensen schuchter maakt. ‘Woede is geen plotseling openbarstende uitlaatklep, barstensvol verborgen frustraties. Nee, als het gaat om de oorzaak van blinde, ongerichte woede, dan komen psychologen heel iets anders op het spoor. Niet een gebrek, maar een teveel aan zelfbeheersing leidt tot blinde woede.’ aldus het artikel.

Ik kan het beamen; na veel te lange treiterijen op de mavo sloegen bij mij op een dag de stoppen door. Ik ramde een jongen, die in mijn klas zat en bij economieles achter mij zat, een tafel in zijn maag. Vernedering zorgt ervoor dat teveel zelfbeheersing en alles maar slikken uitmondt in ongecontroleerde woede. En soms stopt het dan. En ben jij een potje opgelucht. Eindelijk alles eruit en een maagzweer kunnen voorkomen.

Herkenbaar?

[Dit even terzijde, maar waarom rijden er een boel treinen niet nu het zomervakantie is? Denkt men dat er minder mensen met de trein reizen? Misschien, maar stop ze dan ook niet als sardientjes in de overige treinen!]

Published by


Reactie

 1. Marco Raaphorst avatar
  Marco Raaphorst

  op internet heerst ook de regel: denk eerst goed na.

  woede mag niet. ja mag geen momentopnames van je eigen achterlaten. stel dat het tegen je gebruikt wordt.

  #fail

  doe mij echte mensen maar. en niet die ingehouden fukkerts! GRRR!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten