Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Aandacht.

Het was alweer even geleden dat Punkmedia hier thuis op de bank zat en een kop koffie dronk. Het was ook alweer even geleden dat ik op zijn blog gekeken had. Shame on me. Maar hey, boek schrijven (‘Waarom moeten al die bloggers een boek schrijven?’) ander werk tussendoor en organiseren van expo’s e.d vergt veel tijd en energie. Totdat ik vandaag weer even, op z’n ouderwets zondags, naar allerlei blogs aan het kijken was en even bijlas.

Aandacht. Ik wil aandacht. Veel aandacht.’

De kop was niet wat mijn aandacht trok maar die woorden. Aandacht hebben en krijgen. Een universeel ding. Als baby eis je jouw aandacht op anders krijg je geen eten en ga je dood. Aandacht opeisen is dan ook niet heel erg. Het is zelfs noodzakelijk. Als je de piramide van Maslow bekijkt staat eten en drinken (en een huis) op de eerste plek. Zonder deze basisbehoefte kun je moeilijker jezelf ontwikkelen tot een ‘vol mens’.

Als volwassene wil je nog steeds de aandacht. Recognition hoor ik meteen in mijn hoofd. Herkenning. Erkenning. Bestaansrecht. Ertoe doen. Zelfs bronvermelding. Wat is er met de aandacht die je wilt en zoekt als volwassene?
Ja, natuurlijk wil ik ook aandacht. Ik blog. Ik wil wat delen en ertoe doen. Vooral het ertoe doen is voor mij ontzettend belangrijk. Als zzp-er is het zakelijk gezien niet wijs om meer af te gaan op het ertoe doen dan geld verdienen maar mijn schoorsteen moet roken en ik vind dat ik met mijn diensten best geld mag verdienen. Maar naast geld verdienen wil ik ertoe doen. Verschil maken. Inzichtelijk zijn. Helpen. Overdragen.

En als je het boek Motiveer leest, van Tamara Lowe, ga je beter begrijpen wat de drive is van mensen en wat hun motiveert om te doen wat zij doen en waarom sommige methodes wel werken en sommige methodes niet. En dat heeft te maken met wat je wilt aan aandacht.

Ik zou best een groter huis willen. Ik zou best nog naar San Francisco willen. En daarvoor heb je geld nodig. Maar als ik om me heen kijk ben ik heel tevreden. Mijn aandacht gaat niet uit naar meer geld verdienen en rondlopen met mooie kleding en mijn aanzien zien rijzen doordat ik met geld duurdere spullen kan kopen om nog meer aandacht te krijgen. Dat is niet mijn drive, mijn motivatie. Terwijl ik mensen om me heen heb die het erg belangrijk vinden om te groeien zodat zij groter, beter, mooier hebben. Dat is hun motivatie, hun drive. En dat is prima.

Don’t worry when you are not recognized, but strive to be worthy of recognition. — Abraham Lincoln.

Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over aandacht en aandachtstraining en concentratie en focus en drive. Ook zou ik meer kunnen vertellen over hoe aandacht willen en krijgen de verkeerde richting uit gaat en dat aandacht willen en opeisen keerzijdes kent. Maar er is niets mis met aandacht wensen. Je bestaat als mens uit unieke facetten en je mag best je talenten laten zien. Daar zijn o.a acteurs, schrijvers en mode-ontwerpers groot mee geworden.


Eén reactie op “Aandacht.”

  1. Een gezonde dosis aandacht daar is niks mis mee hoedt u voor uitschieters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten