Skip to content →

Het Nieuwe Werken is versimpelen.

Dat is wat het nieuwe werken inhoudt, als je het mij vraagt. Je versimpelt je werkmogelijkheden waarbij informatie sneller en effectiever tot je komt en je soepeler omgaat met je tijd. Daar zou de Nederlandse Spoorwegen eigenlijk als een speer op moeten gaan inspelen door alle treinen gratis wifi te geven. Men wil toch van die files af? Dat kan door werknemers op wisselende tijden te laten werken, bijvoorbeeld door later te starten of eerder huiswaarts te keren, maar ook door te werken in de trein.

Onderweg flexwerken bij flexplekken vlakbij wegverkeer en treinstations wordt al meer en meer gedaan, waarbij laagdrempeligheid een grote rol speelt; voor weinig geld een bureau of loungebank en goede koffie, want goede koffie is de motor van je werk. Vandaar dat het slim zou zijn dat ook de café’s en brasserieën jou gratis aan de wifi te helpen; men zal eerder bij je binnen wandelen met laptop en gebruik maken van diverse koppen koffie. En nee, men leeft in een café of brasserie niet van één bak leut of kop thee. Als men ’s morgens arriveert en het personeel is vriendelijk en gratis wifi doet het naar behoren en je wordt er na een uur verbruik niet af geknikkerd zal men ook wel willen lunchen.

Tot slot is social media niet weg te denken als je het nieuwe werken introduceert. Gaat een ouderwets bedrijf nog via persberichten en flyers te werk, lukt het een innovatief bedrijf om via alle sociale media kanalen en hun groeiende netwerk hun boodschap te verspreiden. Dit is een gecontinueerd proces en is onderdeel van hoe het bedrijf werkt. Het virtuele ‘kantoor’ is reageren op snelle en adequate manier via twitter en blogs en open staan voor interactie online. Door dit in te zetten bereik je sneller je publiek en speel je in op vragen en acties.

Tegenwoordig wordt er van bedrijven gevraagd transparanter te zijn. Als je een telefoonwinkel binnenwandelt ga je ook voor je gevoel af op degene die openheid en vriendelijkheid uitstraalt en je het gevoel geeft je te willen helpen. Dat geldt ook voor social media kanalen die ingezet worden door bedrijven. Een social media kanaal wat er half dood uitziet daar gaat niemand heen. Datzelfde geldt voor een statische website. Als er geen beweging in zit, komt niemand terug.

Het betekent dat een bedrijf dat vindt ‘iets te moeten’ met het nieuwe werken goed nadenkt over hoe zij hun team gaan introduceren en instrueren hoe om te gaan met sociale media. Kan het bedrijf dit niet, qua tijd en inzet van het team, dan is er natuurlijk de mogelijkheid een externe partij in te schakelen. Wil je hiermee geloofwaardigheid blijven uitstralen raad ik het wel aan dit in samenwerking te doen.

Het nieuwe werken vergt een nieuwe en andere manier van kijken naar mogelijkheden. Wat voorheen werkte, gaat in een nieuwe werken setting anders werken. Daar zit tijd en energie in maar ook vooral veel oefenen en uitproberen. En als laatste is het voor een werkgever een risico om zijn/haar personeel los te laten. Laat je een werknemer op basis van vertrouwen werken of op basis van controle? Eindresultaat is belangrijk maar de weg erheen is voor de werknemer zelf in te vullen.

Bovenal is het ontzettend leuk en leerzaam om te experimenteren met deze nieuwe werkmethode en omgang, wat dat is het in feite. Ik zou dolgraag mee willen denken en mee willen organiseren om via twitter en weblog een bedrijf verder te helpen. Niet alleen dat, maar ook de schakel te zijn met andere bedrijven door ze aan elkaar te koppelen. Het nieuwe werken is ook samenwerking zoeken door niet opnieuw het wiel uit te vinden maar door slimme manieren schakelingen te maken tussen bedrijven, organisaties en diensten. Een soort van nieuwe werken marketing strategie. Nog een doel voor 2012.

Published in werk

One Comment

  1. Een totaaloplossing werkt het beste. Bloggen kan zakelijk gezien alles omvatten maar de meeste mensen en bedrijven hebben daar niet veel kaas van gegeten. Bedrijven geloven nog teveel in 1-op-1 contact met de telefoon en drukwerk. Op zich niets mis mee maar het effect van online diensten en online publiceren is velen malen groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: