Karin Ramaker.


Yoga.

Nee, je zult mij niet op een matje vinden. Ik krijg al lachstuipen als ik eraan denk. Toch heb ik momenten waar ik nodig mijn hoofd leeg wil maken en actief wil zijn.

Maar dan pak ik mijn camera en loop naar buiten. Mijn beenspieren voelen als ik het bos in wandel en ondertussen genieten van het mooie uitzicht en bij voorkeur in de herfst van enorm veel warme kleuren.

Haagse Bos

Nu ben ik verbaasd dat een gewone google search het woord ‘mediteren’ in sommige woordenboeken bestempeld als ‘peinzen’ en ‘nadenken’ maar dat lijkt me nu net wat je niet zou hoeven doen, dat doe je namelijk al zo veel. Het is een toestand van absolute rust, van passiviteit, van niets doen, van overgave aan het ‘gewoon zo-zijn’. Chaos in je hoofd leegmaken. De uitpuilende dozen met rommel opruimen. Wegdoen zelfs. Sommige mensen willen fietsen, zwemmen of dansen. Anderen willen thuis op een matje in de Zenmodus hummen. Allemaal prima, zolang het maar helpt.

Natuurlijk vond ik het nog. …

Published by


Reacties

 1. Michael Minneboo avatar
  Michael Minneboo

  Ik heb een tijdje aan zazen gedaan, maar ben daar jaren geleden mee opgehouden. Toch verlang ik wel weer na die meditatiemomenten. Lopen door de drukke stad biedt zelden de rustvolle momenten waar ik naar zoek.

 2. Marco Raaphorst avatar
  Marco Raaphorst

  lummelen voor gewone Nederlanders :p

 3. karin r. avatar
  karin r.

  @Michael: dat ga ik even opzoeken. zazen. wel een mooi woord. thuis onder de douche kan ik dat ook. dag van me af wassen. goed voor het slapen gaan. :-)

 4. Michael Minneboo avatar
  Michael Minneboo

  @Karin: Het is een vorm van zitmeditatie. Hoewel er ook een loopvariant van is. Douchen is inderdaad ook een fijn moment om de zaken even op een rij te zetten. Je lichaam en geest even wassen.

 5. Liesbeth Steur avatar
  Liesbeth Steur

  Ieder moment kan je maken tot stilte. Als je daar behoefte aan hebt. En dat kan je leren. Dat kan beginnen op een yogamatje en volgens mij is het mooi als het eindigt bij de afwas, bij een wandeling, tijdens werk, tijdens een vergadering of zo. Dan pas, leef je in een oordeelloze modus, want dat is het. Zonder oordeel je leven leiden, dan heb je al die onrust in je hoofd niet meer. En het valt te leren als je maar begrijpt wat je doet en waar het over gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten