ik

Write On Thursday. #WOT

Schermafbeelding 2012-01-03 om 17.50.41

What’s in a different letter, zullen we maar zeggen. Of een andere dag. De eerste WOT van het nieuwe jaar. Wel zo prettig om dan ook gelijk in de eerste week te starten. Ik zal wel een lijst moeten gaan bijhouden welke WOTwoorden we allemaal gaan gebruiken, en als je zelf een suggestie hebt, mail het me dan even. Vandaag dus de eerste WOT, Write on Thursday!

Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract?

Een voorbeeld: Bij mijn vorige blog over de WOT mijmerde ik over het woord vondeling. Het is voor mij ergens een prachtig woord maar heeft een beladen betekenis. Iemand vroeg zich vervolgens af of het wel te gebruiken was als zij haar blog inricht met marketingdoeleinden. Jazeker kan dat. Als je een produkt of dienst net op de markt gebracht hebt is het te vondeling gelegd. Je weet niet wat er gaat gebeuren, je kan alleen hopen of verwachten maar zeker weten wie het gaat oppikken weet je niet. Een prachtige metafoor!


Deze week is het woord: NIEUW.
Nieuw
[bijvoeglijk naamwoord]• wat nog niet lang bestaat of nog niet gebruikt is
vb:ik heb nieuwe kleren aan
tegenstelling: oud

Een nieuw jaar, een nieuw begin, een nieuwe start, van oud naar nieuw. Nieuw is ongebruikt. Voor mij is nieuw op allerlei vlak hoopvol. Wat namelijk gebruikt is en weggegooid kan vervangen worden. Niet persé door hetzelfde, dat kan vaak ook niet, maar er is na een afronding; weg doen of wegleggen, een kans op vernieuwing.

Voor mij was het afgelopen jaar vol met nieuwtjes, nieuws, nieuwe ervaringen en nieuwe opdrachten. Mijn werk vernieuwde ik. Daarnaast was het afgelopen jaar ook in sommige opzichten een desillusie. Je begrijpt elkaar soms niet helemaal, gaat langs elkaar heen wandelen of zelfs elkaar omzeilen of negeren en door niet te praten, vernieuwen de oude, opgekropte, nare, verdrietige en teleurstellende gevoelens niet. Het wordt een soort haarbal die in je maag gaat zitten groeien omdat je inslikt en niet verteert. Het stelde me teleur en ik trok me terug.

‘Soms kom je mensen tegen en die interactie werkt niet’. Dat schreef ik in mijn boek Opkrabbelen. Het staat ergens bijna vooraan. Het gekke is dat je soms vriendschappen sluit en het sterke gevoel hebt aansluiting te vinden en ineens is er een gebeurtenis, iets nieuws, waardoor je opeens niet meer hetzelfde denkt over situaties. Of je merkt ineens dat iemand andere keuzes maakt of niets oplost of iets niet zegt of durft te zeggen of niet weet hoe het te zeggen waardoor je verder van elkaar afdrijft. Het stelt me teleur en ik trek me terug.

hart op muur

Het voordeel van een nieuwe start is dat je het oude kan weggooien als een vieze poetsdoek dat je gebruikt het om een nieuwe kast af te stoffen. Daarvoor moet je kunnen vergeven. Iets dat me erg geraakt heeft kan ik moeilijk naast me neerleggen. Het nieuwe is er dan niet zo goed klaar voor om te beginnen. Het heeft tijd nodig om mijn desillusie te laten slijten.

Mijn 2012 is een nieuw jaar. Zo voelt het ook. Ik ben opgetogen en erg kalm tegelijk. Ik ga verhuizen naar een plek waar ik me nu al, tijdens het klussen, prettiger voel dan in mijn oude huis. Ik voelde me vaak verborgen of afgezonderd van alle leuke en fijne dingen in het centrum. Het was in allerlei opzichten vaak te ver weg. Te ver weg van de actie, het vertier, de lol. Nieuw is ook wat ik allemaal ga ondernemen. Het gekke is dat ik nog niet helemaal zeker weet wat ik ga doen maar ik voel me kalm en laat me er naartoe brengen. Ik sta open voor alles dat op mijn pad komt.

Nieuw is ongepolijst en blinkend schoon. Ik poets mijn huis en koester mijn vriendschappen en mijn dromen. En verder? Het zal de tijd leren. …

Uitleg over de WOT:

* Elke week wordt op woensdag donderdag een nieuw woord bekend gemaakt op mijn blog.
* Over het woord kun je fotograferen, schrijven, een quote, gedicht, anekdote, of video maken
* Plaats je blog op je eigen weblog en plaats een link op met-k.com onder de blogpost die erbij hoort zodat anderen kunnen lezen en kunnen reageren bij elkaar.
* Alles is mogelijk, van fictie tot non-fictie, wat bij je past.
* Probeer bij iedereen langs te gaan, een reactie te geven, zodat je van elkaars verhalen kunt genieten!
* als je wilt, verspreid je bloglink van Write On Thursday (donderdag) via Twitter met hashtag #WOT
* tag je blogposts van Write On Thursday (donderdag) met wot zodat je makkelijk kunt bundelen en anderen je vele wow’s kunnen lezen
* De Write On Thursday (donderdag) is geen eigendom. Iedereen mag in welke vorm dan ook de Write On Thursday (donderdag) gebruiken, overnemen. Doe je ding, zorg ervoor dat ook anderen er plezier aan hebben.
* Veel blogplezier!

Het is nu aan jullie! Laat je je bloglink achter in de commentbox?

55 Comments

 1. Leuk initiatief!

 2. Wauw heel mooi geschreven, zit me een paar tranen je zesde alinea te lezen, over vriendschappen die opeens een teleurstelling zijn, deze ervaring heb ik onlangs mogen ervaren, en dat doet pijn, als een ander die je denkt te kennen je opeens laat staan… juist op het moment dat je die persoon meer nodig hebt dan ooit… succes met je nieuwe woning…

 3. @Miss-Artemis: ik kan helaas niet bij je reageren! open id, google account of wordpress werkt niet!

 4. Tegen dat probleem loop ik ook aan Karin. Kan zelf niet terug reageren. Dacht dat ik alle blogproblemen achter me had gelaten nu ik besloten heb toch weg te gaan bij web-log. Maar helaasch…..

 5. Ik doe mee, leuk om zo te bundelen. Ik doe zo vaak mogelijk (maar pinnu mij daar nie op vast!).
  Mijn #WOT staat on line: http://ruudketelaar.wordpress.com/2012/01/05/wots-nieuw/

 6. Pingback: Nieuw: en dan? - |

 7. Pingback: Nieuw! #wot | Knetter

 8. ‘Nieuw: en dan?’
  Over nieuwe schoenen en relaties
  bit.ly/Aylu1z

 9. ‘Nieuw: en dan?’
  Over nieuwe schoenen en relaties
  http://sonjabroekhuizen.nl/blog/nieuw-en-dan

 10. Mijn blog ‘Nieuw: en dan?’
  Over nieuwe schoenen en relaties
  http://sonjabroekhuizen.nl/blog/nieuw-en-dan

 11. Mijn blog “nieuw” staat ook online
  http://zelfvertrouwenkanjeleren.nl/

 12. En die van mij ook: http://jacolinesteegstra.wordpress.com/
  Dat wordt smullen vanavond.
  Ik ga jullie allemaal lezen. Wat heerlijk om elkaar zo te steunen!

 13. Kijk, dat had ik nodig, een stok achter de deur, volgende keer helemaal los :)

  http://weblog.kurai.nl/index.php?entry=entry120105-205455

 14. Pingback: Alles is nieuw voor zolang het duurt - petepel - petepel

 15. Zo, #wot geschreven, #wot gelezen x14, #wot commentaar geleverd x14. Ik weet nu al dat ik wel dichtbij elke week schrijven zal kunnen komen, maar niet 14 blogs op een avond aan zal kunnen. Dat spijt mij nu al, want ik heb geboeid gelezen!

 16. Heb wel alle blogs gelezen, maar niet overal een reactie achtergelaten.
  Het voelt niet vrij om te reageren bij sommige blogs. Moet bij oa de @bloggerblogs en de blog van @Linda eerst een account ergens voor aanmaken: excuses, maar ik ben al van zoveel ‘lid’… De voorwaarden zijn mij te beperkt, de moeite te groot. Kan dat niet anders? Een niet nieuwe manier, bijv gewoon mijn naam schrijven?

 17. Nieuw(st): http://belang-rijk.nl/2012/01/wots-up/ Beter (te) laat dan later! ;-)

 18. Wat ontzettend leuk! Ik ga proberen om af en toe mee te doen, maar twijfel of het altijd gaat lukken. Ik vind het idee iig ontzettend leuk!

 19. Grappig, op de een of andere manier heb ik het gevoel dat ik weet waar je het over hebt, alsof ik je ken. Heel gek. Alsof ik jouw teleurstelling heb gevoeld af en toe het afgelopen jaar. Terwijl ik nooit gesproken heb! Raar toch? Ik weet het niet, kan het niet goed uitleggen. Alsof ik al had aangevoeld hoe je je voelde, precies zoals je hier beschrijft. Anyway. Moet gaan, gotta go, moet nog een (verlate) WOT schrijven. :-)

 20. Pingback: Nieuwe ronde, nieuwe kansen | Elja Daae

 21. Pingback: WOT: Nieuw | Ikke Online

 22. http://www.ikkeonline.nl/2012/01/wot-nieuw/
  Toch maar besloten om meteen te beginnen. Zal vanaf volg. week proberen om op donderdag of vrijdag de blog online te zetten :)

 23. Heb ook besloten mee te willen doen: http://www.alineblogt.nl/2012/01/wot-001-nieuw mijn eerste bijdrage…

 24. Wat een leuk initiatief, heb dat nog niet eerder gezien! Ik binnenkort meedoen :)

 25. Pingback: Write on Thursday « Donder Design

 26. Mijn eerste wot geschreven wel op zondag maar dat maakt niks uit hij is er
  https://donderdesign.wordpress.com/2012/01/08/write-on-thursday/

 27. Oh, wat leuk! Ik ben benieuwd of het volhoud, maar ik ga het zeker proberen want ik vind het een leuk initiatief!

 28. Pingback: Making the Difference – 9 - petepel - petepel

 29. @patricia en kimetc: leuk als je meedoet. is een ruggensteuntje en je moet helemaal niets, zit er een keer geen woord voor je bij, sla je gewoon over. het is wel een uitdaging naar het woord te kijken en misschien valt er toch iets over te schrijven. succes iig!

 30. Baby, i’m in.

 31. Pingback: Wens-bord | Lovestrong

 32. Pingback: Doe de #WOT en blog mee op donderdag! | Blogpraat

 33. Pingback: De uitdaging van het ‘zelfstarten’ | Elja Daae

 34. Pingback: Wat daagt jou uit? | Lovestrong

 35. Pingback: Op de automatische piloot » Dit is Marsmania

 36. Pingback: WOT | Jacob Jan Voerman

 37. Pingback: Een maand lang iedere dag bloggen: wat het met me doet | Elja Daae

 38. Pingback: With the urge to move on » Dit is Marsmania

 39. Pingback: 8 manieren om te blijven bloggen #1to31 | Elja Daae

 40. Pingback: nieuw | Linda Linea Recta

 41. Pingback: Onderhuids | Lings.nl

 42. Pingback: Nieuwe ronde, nieuwe kansen - Elja Daae

 43. Pingback: WOT’s up?! | Belang/Rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *