Schermafbeelding 2012-01-03 om 17.50.41

Write On Thursday. #WOT

What’s in a different letter, zullen we maar zeggen. Of een andere dag. De eerste WOT van het nieuwe jaar. Wel zo prettig om dan ook gelijk in de eerste week te starten. Ik zal wel een lijst moeten gaan bijhouden welke WOTwoorden we allemaal gaan gebruiken, en als je zelf een suggestie hebt, mail het me dan even. Vandaag dus de eerste WOT, Write on Thursday!

Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract?

Een voorbeeld: Bij mijn vorige blog over de WOT mijmerde ik over het woord vondeling. Het is voor mij ergens een prachtig woord maar heeft een beladen betekenis. Iemand vroeg zich vervolgens af of het wel te gebruiken was als zij haar blog inricht met marketingdoeleinden. Jazeker kan dat. Als je een produkt of dienst net op de markt gebracht hebt is het te vondeling gelegd. Je weet niet wat er gaat gebeuren, je kan alleen hopen of verwachten maar zeker weten wie het gaat oppikken weet je niet. Een prachtige metafoor!


Deze week is het woord: NIEUW.
Nieuw
[bijvoeglijk naamwoord]• wat nog niet lang bestaat of nog niet gebruikt is
vb:ik heb nieuwe kleren aan
tegenstelling: oud

Een nieuw jaar, een nieuw begin, een nieuwe start, van oud naar nieuw. Nieuw is ongebruikt. Voor mij is nieuw op allerlei vlak hoopvol. Wat namelijk gebruikt is en weggegooid kan vervangen worden. Niet persé door hetzelfde, dat kan vaak ook niet, maar er is na een afronding; weg doen of wegleggen, een kans op vernieuwing.

Voor mij was het afgelopen jaar vol met nieuwtjes, nieuws, nieuwe ervaringen en nieuwe opdrachten. Mijn werk vernieuwde ik. Daarnaast was het afgelopen jaar ook in sommige opzichten een desillusie. Je begrijpt elkaar soms niet helemaal, gaat langs elkaar heen wandelen of zelfs elkaar omzeilen of negeren en door niet te praten, vernieuwen de oude, opgekropte, nare, verdrietige en teleurstellende gevoelens niet. Het wordt een soort haarbal die in je maag gaat zitten groeien omdat je inslikt en niet verteert. Het stelde me teleur en ik trok me terug.

‘Soms kom je mensen tegen en die interactie werkt niet’. Dat schreef ik in mijn boek Opkrabbelen. Het staat ergens bijna vooraan. Het gekke is dat je soms vriendschappen sluit en het sterke gevoel hebt aansluiting te vinden en ineens is er een gebeurtenis, iets nieuws, waardoor je opeens niet meer hetzelfde denkt over situaties. Of je merkt ineens dat iemand andere keuzes maakt of niets oplost of iets niet zegt of durft te zeggen of niet weet hoe het te zeggen waardoor je verder van elkaar afdrijft. Het stelt me teleur en ik trek me terug.

hart op muur

Het voordeel van een nieuwe start is dat je het oude kan weggooien als een vieze poetsdoek dat je gebruikt het om een nieuwe kast af te stoffen. Daarvoor moet je kunnen vergeven. Iets dat me erg geraakt heeft kan ik moeilijk naast me neerleggen. Het nieuwe is er dan niet zo goed klaar voor om te beginnen. Het heeft tijd nodig om mijn desillusie te laten slijten.

Mijn 2012 is een nieuw jaar. Zo voelt het ook. Ik ben opgetogen en erg kalm tegelijk. Ik ga verhuizen naar een plek waar ik me nu al, tijdens het klussen, prettiger voel dan in mijn oude huis. Ik voelde me vaak verborgen of afgezonderd van alle leuke en fijne dingen in het centrum. Het was in allerlei opzichten vaak te ver weg. Te ver weg van de actie, het vertier, de lol. Nieuw is ook wat ik allemaal ga ondernemen. Het gekke is dat ik nog niet helemaal zeker weet wat ik ga doen maar ik voel me kalm en laat me er naartoe brengen. Ik sta open voor alles dat op mijn pad komt.

Nieuw is ongepolijst en blinkend schoon. Ik poets mijn huis en koester mijn vriendschappen en mijn dromen. En verder? Het zal de tijd leren. …

Uitleg over de WOT:

* Elke week wordt op woensdag donderdag een nieuw woord bekend gemaakt op mijn blog.
* Over het woord kun je fotograferen, schrijven, een quote, gedicht, anekdote, of video maken
* Plaats je blog op je eigen weblog en plaats een link op met-k.com onder de blogpost die erbij hoort zodat anderen kunnen lezen en kunnen reageren bij elkaar.
* Alles is mogelijk, van fictie tot non-fictie, wat bij je past.
* Probeer bij iedereen langs te gaan, een reactie te geven, zodat je van elkaars verhalen kunt genieten!
* als je wilt, verspreid je bloglink van Write On Thursday (donderdag) via Twitter met hashtag #WOT
* tag je blogposts van Write On Thursday (donderdag) met wot zodat je makkelijk kunt bundelen en anderen je vele wow’s kunnen lezen
* De Write On Thursday (donderdag) is geen eigendom. Iedereen mag in welke vorm dan ook de Write On Thursday (donderdag) gebruiken, overnemen. Doe je ding, zorg ervoor dat ook anderen er plezier aan hebben.
* Veel blogplezier!

Het is nu aan jullie! Laat je je bloglink achter in de commentbox?

Published by

karin

Auteur psychologie management boeken [uitgeverij Scriptum] | Blogtrainer | [online] Blogcoach | Cross mediale internetprojecten | Beter Bloggen verschijnt nov 2015 in de boekwinkels! | ♥