Karin Ramaker.


Natuurlijke klok.

Al twee ochtenden word ik uit mezelf wakker. Om vijf uur. Dat vind ik niet alleen jammer, ik had nog een paar uurtjes mee kunnen pikken voordat ik zou gaan werken, want vijf uur is voor mij nog eerder nacht dan ochtend.

Waarom werd ik eerder niet wakker om vijf uur en nu al twee keer? Vogels. En een open raam. Klaarwakker was ik. Ik had zo m’n bed uit gekund om te gaan koffieleuten, of mijn laptop een slinger te geven of mezelf alvast aan te kleden. Het nadeel van opstaan, sowieso, vind ik dan toch altijd wel de kou die je instapt, dus ik bleef liggen en sliep uiteindelijk toch weer in.

Zo’n natuurlijke klok werkt dus blijkbaar. Voor mij. Wat ook werkt zijn die lichtwekkers. Je kunt daarmee zelf je natuurlijke wekstand instellen. Een half uur voordat je wekker afgaat (vogelgekwetter, of de zee) gaat het licht al aan, in verschillende fases. Het bootst op die manier de zonsopgang na. Ik ben nog nooit op zo’n prettige, rustige manier wakker geworden. (Het is ook een erg goed verjaardagscadeau) Voorheen schrok ik me half lam als ineens een oorverdovend alarm naast me op het nachtkastje tekeer ging. (Mijn dag moet sowieso zo rustig mogelijk van start gaan anders ben ik niet te genieten.)

Toch lag ik vanochtend, ondanks vijf uur, in m’n bed een beetje te genieten. …

[Foto blokje gemaakt door See-ming Lee.]


Reacties

 1. Helen Soler avatar
  Helen Soler

  Niet kunnen slapen is pas een probleem als je denkt dat je moet slapen. Ik hou me tegenwoordig niet meer aan de standaard slaap- en werktijden en dat is zoveel effectiever. Gelukkig kan ik als ondernemer vaak flexibel met mijn tijd omgaan. Dus zit ik af en toe om drie uur ‘s nachts te werken en neem ik een siësta indien nodig. Realiseer me wel dat dat niet voor iedereen mogelijk is.

 2. Deborah avatar
  Deborah

  Ik vind het juist heerlijk om door vogels gewekt te worden. Overigens niet door de duiven die hier ook wel eens aanwezig zijn.
  Zo’n lampwekker is dus toch zo’n gek idee nog niet. :)

 3. karin r. avatar
  karin r.

  @Helen Soler: ik heb een periode erg slecht geslapen. dat ging van niet goed kunnen inslapen dan wel zo licht slapen dat ik gedurende de nacht een aantal keren echt wakker was of naar droomde en daarvan wakker werd. ook hield ik bijna dwangmatig de wekker in de gaten en telde dan af hoeveel uur ik nog te slapen had voordat mijn wekker afliep. overdag voelde ik me heel vaak ziek; grieperig, werd steeds vergeetachtiger en deed op het laatst maar wat. slaap is ontzettend belangrijk om goed te functioneren! en af en toe een siësta houden als je dat kunt, een powernapje, niet al te lang, is alleen maar prima en goed voor je.

  daar kan ik nog wel een aparte blogpost van maken, anders schrijf ik hier zoveel! ;)

 4. Verstoord slaapritme. « met-k.com

  […] ← Natuurlijke klok. […]

 5. Rianne avatar
  Rianne

  Ik word vaak precies 5 minuten voordat mijn wekker afgaat wakker. Ook best irritant, want ik lig dan niet lekker meer :/ Ik merk ook dat slaap heel veel voor mij betekent. Nu ik medicijnen krijg voor mijn te langzaam werkende schildklier kan ik beter met die vermoeidheden omgaan, maar ik moet geen grenzen gaan opzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten