Skip to content →

61. Wat doe jij met jouw talent?

“Confidence is the most important single factor in this game, and no matter how great your natural talent, there is only one way to obtain and sustain it: work.” — Jack Nicklaus.

Er ontstaan met regelmaat discussies over het wel of niet hebben van talent, waar talent vandaan komt, of het in je genen zit of dat het gewoonweg niet bestaat omdat je keihard moet werken. Ambacht en uitblinken dus. Wat ís talent precies en is het nuttig?

Pas geleden surfte ik wat rond op youtube naar muziek en stuitte op kleine kinderen die in slaap vielen terwijl ze aten. In de zijbalk spotte ik ook filmpjes van kleine kinderen die als drie-jarige al hele drumpartijen speelden of met een ukelele het liedje van Train naspeelden. Maar ook ietwat gedrilde Noord Koreaanse kinderen op volwassenengitaren die precies op de maat meedeinden op het ritme van hun lied.

Toen ik drie jaar was danste ik op elke muzieknoot die uit de boxen kwam van mijn ouders. Ik danste voor de televisie en legde mijn handen op mijn schouders om een ballerina na te doen. Ik draaide rondjes en was blij. Mijn moeder dacht: laat ik dat kind opgeven voor klassieke balletles. Ik had talent om au naturel mee te gaan met de muziek, mijn lijf in beweging te brengen en snel te leren. Souplesse was niet mijn sterkste punt, maar met keihard trainen, ook toen ik al zo jong was, kon ik mee met de rest. De juf stond met een stok naast ons de maten aan te tikken op de grond. Balletles was niet alleen maar gezellig en leuk. Het was keihard oefenen en leren. Ooit wilde ik, nadat ik spitzenles kreeg, doorstromen naar de groep die mee mochten trainen voor ‘het echte werk’; bij shows. Allerlei andere redenen zorgden ervoor dat ik op zeventienjarige ermee stopte. Mijn moeder had goed aangevoeld wat ik leuk vond en waar ik talent voor had. Maar met talent alleen kom je er niet.

Talent * De gave om dat wat hen bezighoudt door klanken, woorden, symbolen of beelden weer te geven. Natuurlijk vermogen om iets goed te doen:= aanleg.

Talent is niet te vatten of vast te pakken en dat maakt dat sommige mensen het een eng idee vinden talent niet in de hand te hebben. En dat is ook zo. Talent is datgene wat een klein kind zo snel oppikt dat hij sneller gaat dan iemand die keihard moet trainen. Een kind van drie met talent om te drummen zal daardoor op hetzelfde niveau kunnen zitten als een puber met jarenlange training. Daar word je mee geboren. Daar heb je een ‘neus’ voor. Dat zit in je bloed. En talent is er, je weet gewoon hoe het moet. Je hebt het een keer gezien of gehoord en je neemt het over.
Talent ontwikkelt zich alleen als anderen, volwassenen, inzien dat er een bepaald talent is. Talent om te tekenen, te dansen, te zingen, te voetballen of te drummen. Het wil helemaal niet zeggen dat iemand zonder talent niet goed zou kunnen voetballen maar ik geloof dat degene mét talent meer flair heeft.

Het nadeel van inzien dat een kind talent heeft is het klaarstomen en drillen door trainers en ouders. Het filmpje van de Noord Koreaanse kinderen zorgt er bij mij voor dat ik het liefst al die kinderen door elkaar wil schudden. Ga lekker buiten spelen!

Ik begin ben begonnen met een serie vragen aan mezelf. Vragen die een ander aan mij zou kunnen stellen en die ik ook aan jou zou kunnen stellen. Over creativiteit. Waar is het bij jou begonnen en ontstaan en wat doe je ermee, of ben je het kwijtgeraakt? Wil je het (terug)vinden? Doe je mee? Reageer en zet je link in de comments of reageer in de commentbox. Je kunt alle creativiteitsvragen hier terugvinden.

Published in boek werk

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten