in ik

Write On Thursday. #WOT Deel 18.

De Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden en blogposts lezen, check hier! Deze keer mag de schrijver kiezen uit maar liefst drie woorden.

Nep * onecht, vals, bedrog. Ondeuglijk, alsof. Letterwoord voor het begrip `Noise Equivalent Power`, het vermogen dat door een effectief signaal met een signaal/ruis-verhouding van 1 in een detector wordt gegenereerd.

Televisie. Het is een geheel andere wereld dan de wereld er buiten. Ik weet het, ik was laatst live op tv en was getuige van die geheel andere wereld. Een ervaring is het zeker, en zo nam ik me ook voor het te zien.

Geïnstalleerd in de kappersstoel vanochtend vroeg de kapper: ‘Hoe gaat het met je boek?’ Ik vertelde dat ik gisteren te horen (lezen) had gekregen dat mijn boek op nummer 1 stond als best gerecenseerde boek bij Bol. Even later was die plek volgens mij alweer weggekaapt door een andere schrijver, maar dát het even zo was, was best leuk!

Televisie. Een wereld apart, zo vertelde de kapper. Ze werd regelmatig gevraagd om voor programma’s het haar te doen voor gasten en presentatoren en had al heel wat gezien en meegemaakt. Dat er bepaalde types totaal zichzelf niet zijn en veel te hoog van de toren blazen was meer regel dan uitzondering. Een bepaald figuur in de modewereld was dol enthousiast gaan zoenen met voorbijgangers in veronderstelling dat hij ze al -tig keer gezien en gesproken had. Omhelzingen en zoenen waren niet van de lucht. Toen de kapper en hij doorliepen fluisterde hij: ‘Ik heb hen nog nooit gezien!’ Nep dus.

Faux pas * Een overtreding van de sociale regels of etiquette

Is het een faux pas om dan te zeggen: ‘Sorry, waar ken ik je ook alweer van?’
Wat was er ook alweer gebeurd een paar weken geleden toen een journalist een politiek figuur interviewde en naar iemand vroeg die al overleden was? Het politiek figuur gaf hele volzinnen en wist blijkbaar niet dat de beste man waarover het ging al lang kassiewijle was. Is het vreemd om op zo’n moment te vragen: ‘Wie is die persoon ook alweer?’

Verifiëren * Kijken of het klopt, nagaan, double-checken.

Moeten we er vanuit gaan dat we alles weten en omdat we op televisie zijn altijd net moeten doen alsof we overal antwoorden op weten? Is het zo not done om te verifiëren of om te zeggen dat je het even niet weet? Is het slim om net te doen alsof je alles weet wanneer het beter is om even te zeggen wanneer je het niet weet? Ben je meteen dom als je iets niet weet? Moet je dan altijd alles van iedereen weten?

Intelligentie. Pas geleden was er een discussie ontstaan over mensen met lagere opleidingen. Ben je niet slim als je niet bekend bent met sommige ervaringen? Ben je niet intelligent als je niet goed kunt leren?

Ben je eigenlijk ontzettend slim als je ten alle tijden jezelf blijft, ook als je iets gevraagd wordt waar je het antwoord (even) niet op weet en dat dus aangeeft zodat je niets gaat verzinnen om toch maar slim over te komen?

Geef een reactie

Reactie

20 reacties

 1. leuk onderwerp, leuk om te lezen. en ook leuk om na te zoeken voor mij of mijn recensie die volgens mij door redacteur The S word. nl doorgeplaatst wordt naar Bol.com, heeft bijgedragen aan jouw nummero uno momentje ;-)

  Ik duik er straks in wat betrerft zelf schrijven…eerst hier intern wat verschuiven aan meubilair – groet en fijne dag
  Carolien

 2. Wie bedenkt er nou een #WOT met drie woorden/begrippen. Zo verlies je toch de focus… Ik moet me straks op drie begrippen gaan concentreren bij het lezen van de #WOT van anderen. Waar zie je me voor aan? Graag vanaf week 19 weer gewoon 1 woord/begrip, mevrouw Ramaker! Afijn, mijn #WOT over ‘Verifiëren’ staat. Hier: http://ruudketelaar.wordpress.com/2012/05/03/wots-verifieren/

 3. @Ruud: je mag kiezen, alleen deze keer. kwam omdat ik toevalligerwijs op drie mooie woorden kwam en dacht: mooie kans. relax, meneer ketelaar!

 4. Jammer, maar 3 #WOT-begrippen deze week. Wat moet ik nu ik over alledrie al geschreven heb?

 5. Sorry, lieve Karin, iets te stevig aangezet, mijn grap… Ik had wat tijd, dus zijn er 3 van mij en heb ik daarom altijd mijn eigen #WOT als referentie bij het thema dat een ander koos. No sweat, dear, and hey, I’m totally relaxed (as always, mwoehahahahahahahahahahaha)

Webmentions

 • Baksteen, #WOT deel 19 - Linda Linea Recta » Linda Linea Recta 05/05/2012

  […] Write On Thursday Dat is waar #WOT voor staat. Een initiatief van Karin Ramaker. Iedere donderdag presenteert zij een woord waarmee ik – net als vele andere bloggers – aan de […]

 • Family-time, Nep, faux-pas , Verifiëren » Linda Linea Recta 05/05/2012

  […] Write On Thursday Dat is waar #WOT voor staat. Een initiatief van Karin Ramaker. Iedere donderdag presenteert zij een woord waarmee ik – net als vele andere bloggers – aan de […]

 • WRITE ON THURSDAY #WOT 18 « @judithellen 05/05/2012

  […] woord voor WOT wordt elke donderdag geplaatst op het blog van Karin In de reacties op het blog worden de koppelingen van de andere WOT blogstukjes […]

 • Nep is niet natural. Of natural is nep? | Elja Daae 05/05/2012

  […] een mazzel heb ik, dat het woord van de blogopdracht #WOT (hier meer, en doe vooral een keer mee! Is open voor iedereen!) van deze week ‘nep’ […]

 • Zielsgenot en Pijn » Vals Kreng – Blodeuwedd 05/05/2012

  […] in het kader van Write on Thursday – geïnitieerd door Karin Ramaker, deze 18e keer  rond het thema, nep, vals… Nep * onecht, […]

 • WOT #18 Verifiëren « ik schrijf dus ik besta 05/05/2012

  […] keuze uit drie woorden voor de schrijfopdracht van Write On Thursday (WOT) een initiatief van Karin Ramaker. De andere keuzes waren nep en faux […]