Twitterbio.

Eigenlijk zou de ander, de lezer, de volger, jouw twitterbio moeten invullen. Wat past?

Jeukwoorden in je Twitterbio. Jeanet schreef er al over. Ik gaf zelf ‘guru’ aan als nummer 1 jeukwoord. Sowieso is het een beetje vreemd om in een paar woorden jezelf te omschrijven. Wat voegt ‘moeder’ toe, of ‘ik hou van interactie’? Ook woorden als ‘omdenker’ ‘verbinder’ ‘passievol’ ‘luisteraar’ en ‘sfeervanger’ geven mij instant uitslag. Willen we origineel doen zodat we opvallen? Wie leest er eigenlijk een Twitterbio, vroeg ik me af.

Sommige ‘duidingen’ (ken je het woord ‘duider’?) zijn ook verwarrend, interpretabel en zelfs hilarisch.

Dan heb je de experts. Eerlijk? Een social media expert bestaat niet. Social media is er te breed voor. Misschien kun je er een onderwerp uithalen waar je veel over kunt vertellen maar dan nog zul je zelf goed moeten ‘bijscholen’ om er bovenop te blijven zitten. Bovendien is het niet aan jou om te vinden dat je een expert bent in iets. Dat bepaalt de ander, die bij jou advies heeft ingewonnen of vindt dat je inderdaad veel weet over een bepaald onderwerp. En het klinkt vreselijk arrogant om jezelf een expert te noemen. Wat erg als je ineens helemaal geen expert blijkt te zijn!

Guru. Trapje hoger op de expertladder. Ik fantaseer vaak dat degene die zich guru noemt op een rood met oranje jurk in kleermakerszit op een matje aan de ander vertelt wat voor soort guru hij/zij dan wel niet is. Laatst kwam ik de positiviteitsguru tegen. Da’s dus dubbelop!

Gisterenmiddag zat ik bij te komen bij een lunchcafé van een debat dat geen debat bleek te zijn maar boostpraatjes voor een nieuw begonnen uitdaging van verschillende bedrijven. Ik dacht na over het woord mensenmens. Er zijn momenten waarbij ik me erger aan mensen. Als mensen bijvoorbeeld zichzelf een label geven dat later helemaal niet bij hen blijkt te passen. Zo sprak gisterenmiddag een man over een bedrijfsstrategie (in het hakkelig Engels) maar gaf ervoor een ‘air’ af aan mensen die dus later totaal niet paste. Soms ben ik helemaal geen mensenmens, constateerde ik. De kern van mensen staat soms erg ver van hen zelf af en daar moet ik dan mee dealen.

Wat past precies aan woorden bij jouw bio? Wat is het beeld dat jij van jezelf hebt en wat de ander heeft van jou. Klopt dat?

6 Comments

  1. De strijd tegen de realiteit, bijvoorbeeld dat wat iemand in zijn/haar bio schrijft of hoe iemand zichzelf presenteert, verlies je altijd. Het verlies van die strijd laat zich voelen als ergernis.

  2. Ja je kan je er aan ergeren maar iedereen schrijft toch iets over zichzelf om een bepaalde reden, net zoals je je kleedt op een bepaalde manier om wat voor reden dan ook. Is het niet ook gewoon grappig? Grappig om te zien hoe mensen zich’kleden’ op twitter/internet? En als je het totaal niet vind passen dan kun je gewoon hardop lachen want dat horen ze toch niet! ;-) Best een leuk idee, een keer iemand anders je bio in laten vullen!

  3. Mijn twitterbio is in de loop der tijd ontstaan. Soms een woordje eraf. Dan weer een paar woorden erbij. De bio die ik nu heb, is er één waar ik volledig achtersta. Dit is wie ik ben. Zonder franje. Zonder ego-opklopperij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *