Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Presentatie Opkrabbelen Gemeente Zwolle.

‘Het is alsof ik je al jaren ken, en dat is ook wel zo…’ zo liepen Esther en ik over een zebrapad richting koffietentje in hartje Zwolle. Het was koud, guur zelfs, en bovendien begon het later ook nog te regenen.
Ik had een ruim een uur om even met haar te kletsen. Dat zat al zo lang in het vat, en een paar keer was de datum en de planning bijna rond maar kwam er iets tussen. Sommige mensen vinden Twitter maar niks, want al dat online gedoe is zo onpersoonlijk, maar ik heb vaak mensen in het echt leren kennen of ontmoet waarmee ik via Twitter al lang contact had en soms was er een zodanige klik dat er zelfs vriendschappen door ontstonden.

Ik gaf erna een presentatie of een lezing, wat is het verschil, bij de Gemeente Zwolle op uitnodiging van Anne Struik die met een heel interessant ontwikkelboek bezig is voor de gemeente met vooral de nadruk op zelfontwikkeling, zelfontplooiing en zelfsturing, precies wat past bij het onderwerp Opkrabbelen. Of ik daarover wilde vertellen. Ja, dat wilde ik zeker; het is een belangrijk onderwerp en het mag vaker open besproken worden.

Ik vertelde over werkmanieren, dat deze niet voor iedereen hetzelfde zijn en je dus als leidinggevende erop moet letten in hoeverre je werknemers productief zijn. Ben je een ochtendmens of een avondmens? Het maakt namelijk een groot verschil. Ook het nieuwe werken kwam aan bod. En lekker in je vel zitten, hoe doe je dat? Waar liggen je grenzen en geef je ze ook aan? Waarin wil je uitgedaagd worden zodat je helemaal je kwaliteiten benut en wanneer neem je heft in eigen hand? In hoeverre ben je vrij binnen je werk en er buiten om je vrij te voelen zodat je je kunt ontplooien en jezelf kunt zijn?

De vragen kwamen los. Kwetsbare verhalen, mooie deelmomenten. Ik was erdoor geraakt. Ik ging vooral naar huis met een enorm goed gevoel. Dit mag vaker, dacht ik. Dit is goed omdat ik het gevoel heb deel uit te maken van een verandering. Die verandering is nodig; beter voor de mensen.

Ik was totaal niet moe, had alleen maar heel veel energie. Misschien omdat ik precies deed waar ik het meeste om geef. …


4 reacties op “Presentatie Opkrabbelen Gemeente Zwolle.”

 1. Wat goed om te lezen! Ik was heel benieuwd hoe het gegaan was. En ik vond het erg leuk om je te ontmoeten!

 2. Karin, dank voor jouw inspirerende mooie woorden vanmiddag! Ja, ik denk dat we allemaal blij naar huis gingen, heb met de helft van jouw publiek wel gesproken en merkte veel herkenning in jouw verhaal. Je hebt hele mooie, vrolijke, positieve woorden gevonden voor een onderwerp dat op zich niet elegant is: op je bek gaan.
  See you!

 3. Niet misschien…..?! Zeker weten! Als je doet waar je hart ligt, dan geeft dat alleen maar energie. Dus super fijn, dat je zo’n geweldige dag mee hebt gemaakt!:-D

 4. Beste Karin,

  Ik kon er helaas niet bij zijn, maar ik ben wel je boek aan het lezen en vind er zoveel herkenning in. Het past helemaal bij de manier waarop ik nu omga met mijn eigen opkrabbelen-na-stuikelen fase. Bedankt en…kom nog eens terug naar het Zwolse…

  Groetjes
  Marga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten