Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Marieke Brouwer beantwoordt blogvragen n.a.v 20 jaar bloggen.

Marieke Brouwer

Alweer 20 jaar? dacht ik. En hoe zit het met de Nederlandse bloggers? Hoe hebben zij het bloggen tot nu toe ervaren? Zelf ben ik ergens begin 2000 begonnen, via verschillende platforms, waaronder web-log maar voel me nu alweer jaren ‘thuis’ bij WordPress. Hoe kijken mijn collega-bloggers er tegenaan? Ik vroeg een aantal bloggers 3 vragen te beantwoorden naar aanleiding van 20 jaar bloggen, vandaag beantwoordt Marieke Brouwer de blogvragen.

“Blogging is to writing what extreme sports are to athletics: more free-form, more accident-prone, less formal, more alive. It is, in many ways, writing out loud.” — Andrew Sullivan.

Marieke Brouwer blogde sinds 2005 op Spaces van MSN, daarna op een Punt.nl-adres en sinds eind 2007 op Brouwertje.com.

1. Wat is de voornaamste reden dat je een blog bijhoudt?

Schrijven heb ik altijd leuk gevonden, op de basisschool begon dat al. Toen deed ik het in papieren schriftjes, nu online op mijn blog. Ik vind het fijn om een eigen plekje op het grote wereldwijde web te hebben, mijn eigen uitlaatklep waar ik al mijn hersenspinsels kwijt kan. Ik blader vaak door mijn archief om te lezen wat ik allemaal heb meegemaakt, gedacht en gevoeld. Superleuk, zo’n naslagwerk. Verder hou ik gewoon van het internet en de vele gelijkgestemden die ik door mijn blog (en ook social media) ontmoet. De interactie met mensen die je (in eerste instantie) eigenlijk helemaal niet kent is geweldig leuk.

2. Wat is altijd constant gebleven in je blog en hoe je blogt en wat is door de jaren heen veranderd?

Ik blog al vanaf het begin over van alles en nog wat. Brouwertje.com is begonnen als een persoonlijke blog en dat is het nog steeds. Super handig, want ik hoef zelden na te denken of iets wel past. Zolang het mij interesseert, kan het erop. Reizen, food, hardlopen, series, boeken, verhalen uit de oude doos, een vleugje fashion, persoonlijke stukjes… Ik hoor vaak dat niche-blogs je-van-het zijn, maar dat is niks voor mij. Ik wil niet beperkt worden. Wat wel is veranderd, is dat ik nu veel meer bezig ben met bezoekersaantallen en het aantal blogs dat ik schrijf. Vroeger schreef ik écht alleen wanneer ik zin had, nu probeer ik dagelijks een blog online te zetten. Omdat dat een positief effect heeft op mijn statistieken en dat geeft -heel eerlijk- gewoon een kick. Stiekem zou ik het natuurlijk geweldig gaaf vinden als mijn blog ooit nog eens heel groot wordt, maar gezien de tijd en energie die dat kost, is dat voor mij (met een fulltime baan) nu niet haalbaar. Er zijn vergeleken met ‘vroeger’ (ik klink oud!) ook zó veel blogs nu, dat het moeilijk is om je écht te onderscheiden.

3. Kun je een moment beschrijven waardoor je blog zijn waarde en kracht liet zien?

Dat zijn er meerdere. Het zijn vooral de mensen die ik via mijn blog heb ontmoet, aan wie ik veel te danken heb. Zo ontmoette ik via mijn eerste blog op MSN Spaces Marlies, die mij aan mijn eerste baan bij Randstad hielp. Daarna kwam ik bij internetbedrijf Four People te werken als hoofdredacteur van Ze.nl. Zij durfden het ondanks mijn ‘verkeerde’ vooropleiding Personeel & Arbeid wel met me aan, omdat ik onder meer via mijn blog liet zien veel affiniteit met internet te hebben. Toen ik van Utrecht naar Rotterdam verhuisde, naar een voor mij vreemde stad, boden Rotterdamse bloggers Jolien en Lindsey aan me wegwijs te maken. Inmiddels zijn het twee goede vriendinnen geworden. Wat kan ik zeggen? De blogwereld voelt voor mij als een enorm warm bad.


2 reacties op “Marieke Brouwer beantwoordt blogvragen n.a.v 20 jaar bloggen.”

  1. Ik snap eerlijk gezegd niet helemaal waar die 20 jaar vandaan komt. Dat was dus in 1994. Toen hadden de meeste mensen nog niet eens toegang tot internet, behalve via universiteiten. Laat staan dat bloggen al bestond. Of begrijp ik iets nu helemaal verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten