De bezem erdoor.

Het is voor mij fijn dat veel mensen mijn nieuwsbrief trouw elke week lezen. Ik heb binnen relatief korte tijd een vaste kern nieuwsbrieflezers opgebouwd en dat is best goed en voelt goed. Wat doet een nieuwsbrief precies voor de trouwe lezer, vroeg ik me laatst af. Wat meld ik extra, wat nog niet op mijn blog te lezen is?

Dat was namelijk altijd mijn doel met deze nieuwsbrief; extra nieuws, een nieuwe blogpost en andere weetjes, dingen die ik belangrijk vind te melden.

‘You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete. When I am working on a problem, I never think about beauty, I think only how to solve the problem. But when I have finished, if the solution is not beautiful, I know it is wrong’. — R. Buckminster Fuller.

Is dit nu ook nog het geval? vroeg ik mezelf laatst, terwijl ik bezig was met mijn nieuwsbrief. Ik ben gaan kijken in mijn statistiekenpagina van Mailchimp en moest daar toch wat conclusies uit trekken. Bijvoorbeeld, in hoeverre waren linkjes relevant om op te klikken? Werden extra blogposts gelezen? Hoe werkt het, een nieuwsbrief openen in je mailbox en dan verder lezen? Wat was dan relevant genoeg om met je koffie en je ontbijt op je gemak te gaan lezen?

Het is veel werk, een nieuwsbrief maken. Toch vind ik het belangrijk dat een nieuwsbrief constant is, als een blog. Het is voor mij te vaag om zo af en toe wat te melden. Als het dan in mijn mailbox valt denk ik alleen maar: Oh ja, hij had een nieuwsbrief ja! Het is dan geen onderdeel van het geheel. Het gaat voorbij aan het doel om nieuwswaardig te blijven en te delen.

Heb ik dan geen nieuws meer? Jawel. Genoeg. Maar daar gebruik ik ook mijn blog voor. En op mijn blog komen toch wel veel meer bezoekers. Mijn blog is het belangrijkst. Het hart!

Als je mijn blog ‘vergeet’ dan is het nieuws op mijn blog niet zo belangrijk voor jou. Dat is hard maar ook helder en duidelijk.

Vandaar dat ik knopen heb doorgehakt. Ik ga er niet mee stoppen. Daarvoor vind ik de binding die ik heb met de nieuwsbrieflezer te belangrijk. Het is namelijk een andere lezer dan de lezer op mijn blog. En dat moet ik niet vergeten!

Wat ook niet onbelangrijk is om te bedenken is het feit dat de kracht van netwerken met de mensen om je heen niet zaligmakend is. Na vijf jaar actief te zijn als ondernemer heb ik binnen mijn eigen kring van netwerk minder voor elkaar gekregen dan er buiten. De opdrachten, gesprekken en mogelijkheden kwamen eerder van onbekende mensen via twitter, blog, een keer via Linkedin en ook twee keer via de nieuwsbrief. Het geloof in de ander zit ‘m niet persé in elkaar kennen maar in andere krachten. Belangrijke les voor mij. Als je het namelijk niet gelooft of ‘er’ niet in gelooft zul je niet doorverwijzen. Dat werkt trouwens ook van mijn kant zo.

Netwerken en mensen doorsluizen is een ‘ding’ wat ik de komende tijd verder ga onderzoeken. Er is me op dat vlak namelijk zoveel meer duidelijk geworden, daar moet ik wat mee. Ook vind ik het belangrijk om op een andere manier naar ‘delen’ te kijken. Via Twitter heb ik daar al wat in doorgevoerd, om bewuster te delen, en dat wil ik ook gaan doen met deze nieuwsbrief. Als je namelijk moeite hebt met delen, linkjes doorsturen, RT-en, laten weten aan jouw publiek wat er gebeurt met andere volgers, zegt het wat. Het zegt mij ook wat, hoor, wanneer ik niet deel en wanneer wel. (En dat ik dit zeg is al een bewustwording dat ik als volwassene heel anders naar delen kijk dan bijvoorbeeld mijn stiefkind van ruim 11 ( en haar vrienden online) die zonder nadenken elkaar van alles gunnen en dus liken en RT-en.)

Gunnen is nogal wat in onze volwassen wereld. Ook geloven in wat de ander kan. En concurrentie is (voelt) snel als een duiveltje. Ik merk dat ik er niet persé vrolijker van word.

Niet willen of kunnen delen of dingen voor jezelf houden, dat kan ik nu beter plaatsen. Wat nou als je het namelijk wel zou delen, dan zou je dus het risico lopen dat de ander er meer uit zou halen dan jij, ben je dus in feite onzeker over wat je weggeeft. Of het heeft te maken met een soort schaamte; je gelooft niet in de persoon en gaat haar niet voorstellen. Wie weet is het een verkeerde zet? Oké, les geleerd.

Alles te samen heb ik besloten dat ik vanaf nu mijn nieuwsbrief 2 keer in de maand laat terugkomen. Het geeft mij meer tijd inhoudelijker te zijn, mensen werkelijk te informeren en te vertellen wat er in mijn wereld speelt maar ook buiten mijn wereld. Daarvoor wil je een nieuwsbrief toch blijven lezen, lijkt me?

4 gedachtes over “De bezem erdoor.

  1. Ik weet dat een nieuwsbrief belangrijk is. Ik lees tenminste overal dat je er als blogger eentje moet hebben. Maar als ontvanger van nieuwsbrieven, gooi ik ze eigenlijk meestal meteen in de prullenbak. Nieuwsbrieven voelen al snel als spam.

    Waar ik wel een grote fan van ben zijn emailabonnementen op een blog! Dat vind ik een soort nieuwsbrief die ik wel kan waarderen.

  2. @bloggelientje: dat is het gekke van mijn lezers, kreeg een aantal mailtjes nav deze post waarin verteld werd dat zij juist mijn nieuwsbrief wel lezen maar mijn blog weer minder of helemaal niet.En ja, spammerig zijn. Balans. Wanneer is het nieuws melden over jezelf en wanneer is het spam. Ik ga de nieuwsbrief eens anders bekijken de komende tijd.

  3. Baal je dan niet dat ze door je nieuwsbrief niet meer naar je blog komen?

    Ik wil trouwens zeker niet beweren dat jouw nieuwsbrief spammerig is hoor. Het ligt denk ik aan mij, dat ik nieuwsbrieven als spam ervaar. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik liever een blog zélf bezoek.

  4. @bloggelientje: nee, dat niet, het is een andere weg. alleen is een blog bijhouden intensief en een nieuwsbrief opstellen ook. om daarin balans te vinden heb ik besloten mijn nieuwsbrief niet meer wekelijks te laten terugkomen en wil ik bekijken en nadenken over de vorm. maar een nieuwsbrief wordt misschien al snel spammerig; je wil je nieuws erin kwijt en dat heeft te maken met je werk. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *