Moederdag? Niet vanzelfsprekend.

Iedereen heeft er een. Anders was je hier niet. En je mag van geluk spreken dat jij en je moeder een fijne band hebben. Je mag boffen als je nog een ‘op de achtergrond moeder’ hebt die er soms voor je mag zijn en waar je een goed contact mee hebt.

En je mag boffen dat je vriend, vader, grootvader zo attent is om deze dag niet te vergeten. Ze staan in rijen bij de parfumeries, bloemenzaken en andere cadeaushops op de allerlaatste zaterdag hun cadeau af te rekenen.

Je mag boffen dat de bloemenmevrouw op straat, met haar mandje vol rode rozen, niet jou voorbij loopt omdat je wel met je partner bent, maar geen kinderen naast je hebt lopen maar wel de moeder bent van vele kinderen tijdens je werk als verpleegkundige, verzorger, oppas, begeleider of als onderwijzer.

Je mag ook boffen dat de oppas zo attent is om met de oppaskinderen een kaart te kleuren om samen te verstoppen om maar te hopen dat die kaart, als de oppas weer vertrokken is, gevonden wordt. Het liefst op zondag.

Je mag zeker boffen dat je helemaal geen last hebt van gemengde gevoelens op deze dag terwijl je overal waar je loopt ziet dat het aanstaande zondag Moederdag is en de reclameborden, tv spotjes en advertenties in (online) kranten naar je lijken te schreeuwen dat het zondag Moederdag is.

Je mag ook boffen dat je helemaal geen last hebt van de onvervulde wens om zelf moeder te worden. Dat je het achter je hebt moeten laten. Het wil misschien helemaal niet zo vlotjes verlopen of artsen hebben verteld dat je geen kind op de wereld kan zetten waardoor je dus nooit moeder zult worden waardoor zo’n dag, eigenlijk de hele week naar Moederdag toe, een heel scherp, hoekig randje heeft.

Je mag ook boffen dat er mensen in je omgeving zijn die niet vergeten zijn dat je eigenlijk hartstikke moeder bent maar dat het onzichtbaar is want je bent je kind verloren tijdens of na de zwangerschap. Of dat je kind beperkingen kent waarbij je als moeder dubbel en dwars moeder moet zijn.

Je mag ook boffen dat je er niet half aan onderdoor gaat op die dag omdat je moeder (kort of langer ervoor) overleden is en je niets kunt doen op Moederdag. Alleen maar herinneren, misschien je ogen uit je kop janken of een vervelend gevoel van heimwee hebben.

Je mag boffen dat je moeder niet iemand is die je niet wenste, waardoor je nu geen contact meer hebt met je moeder, of dat je moeder ernstig psychisch ziek is, verslaafd, incapabel zodat ze je niet kan opvoeden of er kan zijn. Je mag boffen dat je geen ruzie hebt met je moeder waardoor je haar niet meer ziet.

En je mag boffen dat je er als stiefmoeder ook bij hoort en niet vergeten wordt op die dag. Want ook jij maakt huiswerk met je stiefkind, brengt ze naar school en zorgt voor wezenlijk verschil in het leven van je stiefkind. Want Moederdag is absoluut geen vanzelfsprekende dag. Het is voor sommige vrouwen een moeilijke en rare dag. Denk daar alsjeblieft ook even aan. Dank je wel.

Wil je mijn blog steunen met een bijdrage? Doneren mag hier.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Published by


Reacties

 1. Meret avatar
  Meret

  Wij boffen maar met zo’n mooi stukje tekst!

 2. Kitty Kilian avatar
  Kitty Kilian

  Boffen dat we in leven zijn. Het had allemaal nog veel erger kunnen aflopen!

 3. karin avatar
  karin

  @Kitty: ik denk dat ik snap wat je bedoelt, maar om nog even zeker te zijn de vraag; hoe bedoel je?

 4. Laura avatar
  Laura

  Mooi geschreven!

 5. Carolien Geurtsen avatar
  Carolien Geurtsen

  Dank Karin. Was weer helemaal van plan om het een gewone luie en mogelijk fijne zondag te laten zijn en worden, en toch is er weer van alles getriggert. vele redenen daarvan beschrijf jij – xxc

 6. Ariadnesdraad avatar
  Ariadnesdraad

  Bedankt om ook eens even de hoekige kantjes van deze dag niet te vergeten ! Gewaardeerd !

 7. Jochem avatar
  Jochem

  Ik denk dat ik je begrijp, ondanks dat ik een man ben.

 8. Roel Wijnants avatar
  Roel Wijnants

  Mooi en ontroerend geschreven

 9. Liesbeth Steur avatar
  Liesbeth Steur

  Mooi Karin. Je verwoordt alles in één adem. Hier in Portugal was het vorige week moederdag en in deze uithoek wordt daar niet een heel ding van gemaakt door de locals. Moederdag was voor mij een onbekend fenomeen totdat ik op mijn elfde in Nederland kwam wonen. Ik heb er nooit zo veel van begrepen. Al helemaal als je als moeder (van de vader) een huishoudelijk apparaat cadeau kreeg. Daar wordt je als moeder dan mee ge-eerd?!? Tja ik wind me altijd op als het over moederschap of moederdag gaat … Er is een beperking in die begrippen. Maar dat wist je al. Ik wens je nog een mooie middag en avond toe Karin. Morgen is het weer gewoon mensendag. Gelukkig zijn er daar heel veel van. Iedere dag weer een kans om jezelf en je medemens te eren om wie jij en hij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten