Als zzper wacht ik weleens lang op een betaling.

Met deze blogpost probeer ik begrip te kweken. Niets meer of minder dan dat. Voor de zzp’er die opdrachten aanneemt en soms 60 tot 90 en ik las zelfs in een besloten discussie 180 dagen moet wachten op betaling van een opdracht. ‘Zo werkt dat bij ons.’ ‘Policy.’ ‘Kunnen we niets aan veranderen.’ ‘Daar ga je mee akkoord.’
Bij de bedrijven waar dit bij mij is overkomen heb ik meestal heel veel geduld gehad, totdat ik eens ging polsen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb hele leuke en fijne opdrachten mogen doen met enthousiaste mensen bij deze grote bedrijven. Leuke bedrijven. Ik werk graag voor hun. Maar het went niet, dat gevoel van lang wachten op je geld.

Voor een vaste werknemer maakt het namelijk helemaal niet uit. Of hij nu heel hard werkt, veel ziek is of uit zijn neus pulkt, aan het einde van de maand staat er een bedrag op zijn rekening. Ook een vrije dag wordt gewoon doorbetaald. Daar staat de vaste werknemer niet of onvoldoende bij stil denk ik. Voor een zzp’er is dit een heel ander verhaal. Een zzp’er werkt naar arbeidsuren. En als zzp’er mag je blij zijn dat je een behoorlijke buffer hebt zodat je (tijdelijke) gaten kunt opvullen. Als je veel gaten moet opvullen snoep je die zelfde buffer langzaam op en is je boekhouding scheef totdat er na een maand of twee, drie of langer uiteindelijk toch een betaling is. Kun je weer terugstorten, hevelen en verwerken. Het is niet mijn favoriete klus. Het is niet leuk om na te mailen, na te bellen en nog eens na te vragen en nog eens te bellen. Eerlijk? Ik vind dit het enige nare aan het zelfstandig ondernemerschap.

Hoe ga jij als zzp’er hiermee om?

Het is ook prettig als je als zpp’er freelance inkomsten hebt die maandelijks binnenstromen. Een soort basis. Ook hier heeft lang niet elke zzp’er zo’n mogelijkheid. ‘Daarom laat ik het ook vooruit betalen!’ zeiden een aantal zzp’ers alsof dit de meest logische oplossing was. ‘Dat is mijn policy!’ zeiden nog een aantal zzp’ers. ‘Ik laat altijd 50% vooruit betalen.’ Dat is fijn als dat geregeld kan worden. Een stukje zekerheid. Maar dat kan dus lang niet altijd.

Zeg je dan tegen deze opdrachten toedeloe? Eerlijk? (Ik vraag het je eerlijk.)

Ik heb de afgelopen tijd veel nagedacht over wat betaling van werk betekent – voor mij als zzp’er. Het gaat ergens niet eens over dat bedrag. Ja, ook, natuurlijk. Mijn schoorsteen moet ook roken. Maar het betekent veel meer dan dat. Het is waardering uiten voor geleverde diensten. Het is loyaliteit. Ergens vind ik het zo ouderwets, deze lange uitstel van betaling aan een eenpitter die het vaak hard nodig heeft. Er komen steeds meer zzp’ers bij die opdrachten uitvoeren. Bedrijven maken steeds meer gebruik van eenpitters om diensten te leveren. Ik vind het niet meer passen. Waarom betalen sommige grote bedrijven zo laat uit? (En ik weet ook dat het anders kan.) Waar ligt het nou aan? Wat kan ik eraan doen? Mijn algemene voorwaarden bij een offerte heb ik al aangepast. Ik vraag vanaf nu een percentage vooraf omdat ik dat een tussenweg vind.

Hoe ga jij als zzp’er hiermee om?

Artikel: Meerderheid zzp’ers en kleine bedrijven wacht op betaling.

 

4 reacties op “Als zzper wacht ik weleens lang op een betaling.”

  1. Hoi Karin,

    Zoals ik op Facebook al aangaf, is 50% aanbetaling vragen bij een flinke klus niet raar. Ook als signaal, precies om de redenen die je opgeeft. En ja, als je het kunt maken (financieel) kun je nee zeggen. Ik denk dat bedrijven die zulke betalingstermijnen hanteren maar moeten voelen dat ze bepaalde kwaliteit alleen tegen bepaalde voorwaarden krijgen. Als je 50% vooruit vraagt breng je ook de discussie en bewustwording op gang

  2. @dekleinecoach: dat signaal vind ik een goede reden om inderdaad mijn offerte vanaf nu aan te passen. Het is goed dat het me aan het denken heeft gezet. Je kunt in ieder geval dat signaal afgeven.

  3. Yep: 50% aanbetaling. En ik heb een gedifferentieerd tarief. We komen vooraf een betaaltermijn overeen. Bij de (mijn policy) standaard betaaltermijn van 14 dagen hoort mijn marktconforme tarief. Bij elke week dat het langer duurt, en dan heb ik het NIET over te laat betalen, gewoon over vooraf overeengekomen betaaltermijn, komt er 10% bovenop. Organisaties die zonder blikken of blozen 60 dagen hanteren betalen dus de helft meer, en dat vaak ook zonder blikken of blozen.

  4. En ja. Ik zeg dus wel eens nee tegen opdrachtgevers die niet met mijn voorwaarden akkoord gaan. Ik ben liever blut dan ongelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten