Foto op dinsdag. Wat is privé?

Marco vroeg aan mij of ik wist wie Mattie was. Ja, ik kende zijn naam (want apart) en ik wist dat hij DJ was. Maar ook dat hij net een te vroeg geboren tweeling gekregen had. Met 26 weken waren ze geboren. En daar ging het dus om, zei Marco, en deelde het nieuws. En ik had er meteen allerlei gedachten en emoties bij. Jeetje, wat erg. Wat een draaikolk van ellende en chaos. Wat een verhaal. Wat een desillusie op zoveel vlakken. Hoe verwerk je zoiets? Maar vooral: wat vreselijk dat iemand zich genoodzaakt voelt, bijna gedwongen, om dit soort privé-nieuws en privégevoel te moeten delen met iedereen. Iedereen!

Toen David Bowie overleed sprak men over ‘het geheim dat hij niet deelde.’ Nee, waarom zou hij? Ziekte, tragedie, levensgebeurtenissen hoeven niet per sé gedeeld te worden. En ja, soms is het juist wel goed om iets naar buiten te brengen. Zeker als het je oplucht, sterker maakt of je kunt er anderen mee helpen. Maar je zou je nooit verplicht hoeven te voelen privékwesties te delen. Dan raadt en speculeert men maar, vraagt men je suf of gaat onderzoeken wat er speelt. Maar ik kan ook begrijpen dat je dit misschien juist niet wilt.

Ik zou me nooit gedwongen willen voelen iets wat ik persoonlijk en privé vind te moeten delen.

Is er nog wel zoiets als echt privé? Ik zag Tegenlicht afgelopen week en zag een groep mensen gemonitord worden. Ik wil ongedwongen, bij wijze van spreken, in mijn neus pulken zonder dat iemand me filmt. Pas geleden was ik onderweg en zag het meest hilarische tafereel dat je bedenken kunt. Twee mannen konden amper een meters hoge ladder in bedwang houden. Iemand lag op zijn buik op het dak om de ladder aan te geven maar kon er niet bij. Ik zag een Buurman en Buurman schouwspel.
‘Ho. Ho!’ … ‘Ja, rustig! Rustig!’ … ‘Ik kan er niet bij!’ ‘Als je nou draait… Rustig! Rustig!’ Ik wilde het filmen en op Snapchat zetten. Het was zo’n grappig moment dat ik het wilde delen. Maar tegelijkertijd aarzelde ik. Die ene man met zijn broek half over zijn billen en die andere kleine man die de ladder probeerde tegen te houden zouden dit misschien helemaal niet leuk vinden maar zelfs beschamend. Ik borg mijn telefoon weer in mijn tas en liep door.

wat is prive phot

De gemengde gevoelens kwamen ook doordat ik dacht aan die kleintjes. Ze hebben nergens om gevraagd. Familie. Ze hebben nergens om gevraagd. Openheid is soms bewonderenswaardig en ik vond de brief die Mattie geschreven heeft integer, maar er bekroop me toch een gevoel van …ik wil mijn oren en ogen nu even sluiten. Het was allemaal te privé.

Wat is jouw foto op dinsdag?

De #PHOT is ooit begonnen ter inspiratie om blogs te maken. Het heeft een beetje hetzelfde principe als de #WOT, alleen is deze opdracht een vrije foto-opdracht, met jouw zelfgemaakte foto op dinsdag gemaakt,  waarbij je wel of geen tekst plaatst maar titel is verplicht. Heb jij een foto op dinsdag gemaakt en een blogpost, doe mee en zet je link hieronder in de reactiebox! Heb je wel een foto maar geen blog, zet het dan op Twitter met # (hashtag) PHOT en maak je wellicht iemand attent op de foto-opdracht!)

9 antwoorden op “Foto op dinsdag. Wat is privé?”

  1. laat ik nou juist vandaag een mailtje krijgen met het verzoek een door mij gemaakte foto van mijn blog te verwijderen. De persoon in kwestie vond het niet prettig dat ze (zonder dat ze het wist) daar te vinden was..Ik maak me zelf dus ook schuldig aan ongevraagd publiceren

  2. Ha die Karin, others, ja ik vond het behoorlijk shocking maar snapte ook waarom hij een en ander recht wilde zetten, aangezien iedereen hem nog steeds van allerlei goeds en beters en gelukkigs toewenste met kindjes die niet van hem, maar vooral ook met een vrouw die geleugend had. Denkelijk zou ik het in zijn geval ook gedaan hebben.

    Ik heb de opdracht in de letterlijke zin geinterpreteerd, dus niet over het onderwerp maar over de foto die ik op dinsdag maakte en wat mij daar rondom bezig hield

    http://caroliengeurtsen.nl/foto-op-dinsdag-gepost-op-woensdag-hondepraatjes-en-4-mei/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *