bloggers bootcamp

in blog, Blog Away NL

Week 1. Bloggers Boot Camp. Waar zeg je nee tegen?

Wat als je nee moest zeggen. Wat zou er gebeuren? Tegen wie of welke situatie zou je ‘nee’ zeggen? Waarom? Welke verwachtingen heb je? Heb je al eens ‘nee’ gezegd? Viel het mee of tegen? Wat heb je ervan geleerd?

Of het nu werkgerelateerd is of op persoonlijk vlak, er zijn tal van situaties waarin je een ik-wil-dit-niet moment hebt. De grens is bereikt, je voelt aan je lijf dat je dit niet langer wil aanhoren, wil voortzetten of zelfs niet aan wil beginnen. Het is niet voor jou weggelegd, je voelt je er ongemakkelijk bij of wil deze koers niet (langer) varen. Herkenbaar? Vast wel. Bloggers Boot Camp week 1 is begonnen en we schrijven een blogpost over Nee! zeggen.

Voor mij kwam dat moment zeven jaar geleden. Het moment waarbij ik iets besloot zonder te weten wat het me ging brengen maar door die ene beslissing raakte alles in een stroomversnelling en veranderde alles.

We houden eigenlijk helemaal niet van zulke veranderingen. Je weet immers niet wat echt beter is.

Ik heb het beschreven in mijn boek Opkrabbelen, nadat je op je bek bent gegaan. Ik zat bij een jaarvergadering van mijn werk. Ik was moe, het was ’s avonds na een lange dag werken en ik was meer bezig met andere dingen dan luisteren naar de direkteur. Hij bracht met veel enthousiasme het vijfjarenplan. Ik hoorde het met opbouwend ongeloof aan. Nee. Dit was niet waar! Ik keek om me heen naar mijn collega’s. Sommige collega’s waren stoïcijns. Er schoot een golf van paniek door me heen. Ik wilde dit niet. Het paste niet bij mij. Het was niet mijn visie, mijn werk. Mijn denkbeelden, het waren niet mijn gedachten.

Als je enorme opluchting voelt bij een uitgesproken besluit, dan weet je dat het goed is.

Ik lag die nacht wakker en staarde naar het plafond. Ik wist met alles in mijn lijf dat ik daar zou stoppen. Ik wist niet wat er verder zou gaan gebeuren maar een ding wist ik. Ik wilde dat niet. Nee. Ik moest nee gaan zeggen. Er was geen weg meer terug.

De volgende ochtend vroeg ik aan mijn collega of ik even weg kon. Ik klopte op de deur van het kantoor van mijn manager en vroeg om een gesprek. Ik weet nog goed wat ik tegen haar zei. ‘Ik weet niet hoe we het gaan  doen maar ik ga hier stoppen.’ Als je enorme opluchting voelt bij een uitgesproken besluit, dan weet je dat het goed is. Ik was enorm opgelucht. Tegelijkertijd wist ik niets. Ik was helemaal vrij. Alles lag opeens open. Ik had geen vangnet meer. Gelukkig kon ik samen met mijn werkgever een plan van aanpak regelen voor een contractbeëindiging binnen drie maanden met een versneld coachingstraject.

Het was het beste besluit wat ik ooit genomen heb. Ik leerde luisteren naar mijn onderbuikgevoel (dat al veel langer ‘nee’ zei) en ik leerde om te vertrouwen in een goede afloop, zolang ik maar hard bleef werken om doelen te realiseren. Als er geen vangnet meer is, dan creëer ik er een.

Waar zei jij ooit ‘nee’ tegen waardoor alles veranderde?

Dit is onderdeel van Bloggers Boot Camp. In de maand juli schrijven bloggers elke week een blogpost met een vrije opdracht. Deze opdracht kun je zowel zakelijk als persoonlijk insteken zolang je maar de uitdaging ziet en creatief bent. De bloggers zullen hun link hier in de reacties zetten zodat iedereen bij elkaar kan lezen.

Ik wens iedereen heel veel succes en blogplezier toe!

 

Geef een reactie

Reactie

12 reacties

  1. Wat een ‘heftige’ opgave om mee te starten…. en jouw verhaal heeft herkenningspunten, ook nog eens.

    Het was ff goed nadenken over wat ik wel of niet zou benoemen maar ben tevreden met wat er uit ontstaan is.

    http://melodymusic.nl/bloggers-bootcamp-week-1/

    Ben benieuwd naar de andere bijdrages, ik kijk er naar uit ze te mogen lezen.

  2. dank voor de eerste opgave, ik ben er nog niet heb m nog niet maar merk nu al hoeveel van die diep structurele nee’s ,et veel consekwensties ik niet over wil schrijven. Ik ga even de tijd nemen om te onderzoeken of dit meer is dan the mood of the moment, of structureler, en dan zal ik ongetwijfeld dáár over schrijven – heel boeiend dit

  3. @Carolien: het hoeft helemaal geen zware ‘nee’ te zijn. het kan ook een ‘nee’ zijn tegen iemand die je tijd vraagt maar je hebt die tijd even niet. dan maak je duidelijk een keus, weegt minder zwaar, maar sommige mensen hebben daar al moeite mee …

  4. Wat grappig, ik plaatste vorige week nog een artikel over nee. Maar dan nee zeggen tegen mn peuter haha. Heel andere kant. Ik ga eens diep nadenken hierover en kom erop terug!