bloggers bootcamp

in blog, Blog Away NL

Week 2. Bloggers Boot Camp. Drie boeken van waarde.

Ik zag het op een affiche staan. Deze woorden: Als jij drie boeken zou moeten doorgeven aan anderen, welke drie boeken van waarde zouden dit zijn en waarom?

Jeetje. Wat een opgave. Dat denk jij nu waarschijnlijk ook. Toch is het wel waard om over na te denken. Ik bekeek meteen mijn boekenkast. Ik heb er twee. Eentje beneden in de woonkamer met veelal romans, en eentje boven in mijn blogkantoor met studieboeken en vakliteratuur. Mijn oog valt op een drietal boeken van en over Anne Frank. Belangrijk. Dit verhaal mag niet vergeten worden, denk ik meteen. (En door Anne Frank ben ik doelgericht gaan schrijven. In een dagboek, toen ik elf jaar was.)

Toch zijn er een aantal boeken, fictie romans, die ik ook belangrijk vind, om de simpele reden dat het verhaal een weerspiegeling geeft van een maatschappij-kritisch onderdeel van onze wereld. Dan kom ik op het boek van Wally Lamb: I Know This Much Is True en het boek van Joyce Carole Oates: We Were The Mulvaneys. Maar ook het boek van Elisabeth Marain: Rosalie Niemand. Dat laatste boek is mij na al die jaren niet gelezen te hebben toch bijgebleven. Ik las het boek toen ik ongeveer twintig was en een boekbespreking moest houden voor het vak Nederlands op een vervolgopleiding. 

“Any book that helps a child to form a habit of reading, to make reading one of his deep and continuing needs, is good for him.” — Maya Angelou. (Ook haar boeken zijn het lezen waard.)

Nu heb ik stiekem al vier boeken aangeduid die ik zou willen doorgeven omdat ik vind dat ze van waarde zijn en heb ik niet eens mijn studieboeken dan wel vakliteratuur besproken uit mijn boekenkast op zolder. Toch ga ik ook mijn eigen boek Opkrabbelen benoemen omdat daarin een handleiding staat beschreven hoe om te gaan met je leven. Dat vind ik belangrijk. Dat ik het benoemd heb en dat het is vastgelegd.

Mocht ik deze boeken ooit eens echt fysiek gaan doorgeven, zou ik sowieso het belang van lezen uit boeken willen promoten. Door het lezen leef je tijdelijk in een ander verhaal met daardoor een andere blik op de wereld. Het geeft, als het goed is, stof tot nadenken over jezelf en de ander en dat lijkt me goed. Een boek lezen is iets anders dan een artikel lezen of een blogpost. Het geeft je fantasie een boost en je empatisch vermogen een kans.

De blogopdracht van week 2 is: Als jij drie boeken zou moeten doorgeven aan anderen, welke drie boeken van waarde zouden dit zijn en waarom?
Dit is onderdeel van Bloggers Boot Camp. In de maand juli schrijven bloggers elke week een blogpost met een vrije opdracht. Deze opdracht kun je zowel zakelijk als persoonlijk insteken zolang je maar de uitdaging ziet en creatief bent. De bloggers zullen hun link hier in de reacties zetten zodat iedereen bij elkaar kan lezen.

Ik wens iedereen heel veel succes en blogplezier toe!

Geef een reactie

Reactie

  1. Leuke opdracht. Ik ben gek op lezen. Maar welke boeken kiezen dat is toch weer een ander verhaal. Ik ga er eens goed over nadenken.