Skip to content →

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Een terugkerend onderwerp de laatste tijd met jonge kinderen. En het heeft niets met religie te maken, hoewel de bijbelspreuk daaruit voortkomt. Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.

‘Ik begrijp het niet.’ zei mijn oudste oppaskind vanmiddag. ‘Weet je wat ik niet snap?’ ‘Nou?’ ‘Dat als een vriendje iets niet leuk vindt dat iemand doet, dat hij dan wel stom doet en iets niet wil als ik hetzelfde doe!’ ‘Dan zegt ie: Stop daarmee! Maar hij heeft het net ook bij mij gedaan of bij iemand anders!’ Verontwaardiging alom.

Het zijn eigenlijk altijd de leukste en meest leerzame gesprekken om te hebben aan de keukentafel na schooltijd. ‘Sommige kinderen en ook volwassen mensen hebben dat niet in de gaten.’ zei ik. Hij dronk, na erover nagedacht te hebben,  zijn glas sap leeg en ging toen met lego spelen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

‘En gelijk gij wilt dat u de menschen doen zullen, doet gij hun ook desgelijks.’

Published in blog

3 Comments

 1. Misschien zijn die kindjes van je wel open voor een nieuw besef. Mooi Ka. De beste “gouvernante” ever. Wat een geluk hebben die twee.

 2. Zeg Ka, nog even dit. Vanochtend bedacht ik me dat ik over hetzelfde onderwerp had geschreven voor mijn Portugese en Engelse yogaleerlingen. Als Paasgroet. Ik heb het ook in het Nederlands en voeg het hier toe. Toeval bestaat niet.

  Met Pasen vieren we de wederopstanding van Jezus. Hij kwam terug om nogmaals te vertellen dat het koninkrijk hier op aarde is als de mensen maar hun ogen konden openen en zichzelf zouden kunnen zien. Dan zou ieder mens weten dat aandacht voor zichzelf essentie is om een waardevolle bijdrage te kunnen zijn voor de ander en de wereld.

  “Wat gij niet wilt dat u geschiedt doet dat ook een ander niet”.

  “Heb uzelve lief als de ander”.

  Twee boodschappen van Jezus die alleen geleefd kunnen worden wanneer een mens van zichzelf houdt en daarmee verantwoording neemt voor zijn eigen leven. Dan pas, begint het leven in volle glorie.

  “In de yoga trainen we lichaam en geest met als de doel tot zelfkennis te komen. Door adembeheersing komen we tot gedachtenbeheersing, door gedachtenbeheersing treden we binnen in de oorspronkelijke paradijstoestand”, zegt Ramana Maharshi.

  De paradijstoestand is het koninkrijk op aarde en dat koninkrijk zit in jou en mij en die leer je kennen zodra de gedachtenbeheersing een feit is!

  Vier Pasen en vier jezelf.

  XL

 3. @Liesbeth: mooie toevoeging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: