Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Verloochen niet je eigen stijl.

‘Verloochen niet je eigen stijl.’ En vraag me niet wie dit ooit tegen me zei. Ik heb de uitgesproken (of geschreven?) zin onthouden. Verloochen je eigen stijl niet. Ik herinner het me op het moment dat ik een ogenschijnlijk vreemde zin las in het boek Zij van Helle Helle.
Ik zal de zin zo meteen even opzoeken en vermelden, de andere zin die ik las, waardoor mijn hart een sprongetje van herkenbare vreugde maakte was deze: ‘Ze lachten in hun tassen.’ Ik vroeg vriend of hij begreep wat er bedoeld werd. Hij schudde zijn hoofd. Ik vond het ergens verbazingwekkend dat ik er meteen een beeld bij had en precies wist wat de schrijver bedoeld had.

Misschien zijn het de zinnen die soms net niet recht zijn maar een schurend poëtisch randje hebben waardoor ik het vreugdesprongetje maakte; de verbeelding die ik meteen ontrafel, maar vooral de herkenning van schrijfstijl. Ik had het geschreven kúnnen hebben. Helle schreef het, én publiceerde het, wat ik in deze tijden van het moderne kaal een verrassing vind. Ik lees helaas niet zo vaak meer dit soort boeken.

Ik heb zojuist de zin gevonden die ik op Twitter plaatste, waarop iemand zijn wenkbrauwen ophief en vertelde dat hij z’n haren uit z’n hoofd zou trekken als hij zo het hele boek moest lezen:
‘De woonkamer is geschilderd naar voorbeeld van een kandelaar.’ Terwijl ik in eerste instantie niet eens terug moest lezen, ik nam het aan voor waar. Later in het boek ontrafelt de schrijver iets meer over deze zin. Het is een fascinerende zin. Hoewel ik die eerste zin die ik hier noemde eigenlijk de mooiste vind uit het hele boek.

(Zij gaat over een Deense moeder en dochter. De dochter, in de pubertijd, gaat naar school, heeft vriendinnen en haar moeder werkt in een winkel maar wordt ernstig ziek. Ogenschijnlijk lijkt ook het ontstaan en de afhandeling van ziekenhuisbezoeken en het zieker worden voort te kabbelen en gewoon te zijn. In het voortkabbelen gebeurt alles.)

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Wil je meedoen met de (online) schrijfcursus roman schrijven? Hier is meer info!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten