Vandaag herdenk ik.

Vandaag hangt de vlag halfstok bij het huis aan de overkant. Het wappert een beetje heen en weer, er is weinig wind. De zon schijnt zelfs.
Ik denk aan een ver familielid Kees. Hij was nog maar achttien jaar oud toen de Tweede Wereld Oorlog uitbrak en hij een oproep kon krijgen om te gaan werken in Duitsland. Dat wilde hij niet en dus dook hij onder. Eerst bij zijn broers en zwager en later bij opvangadressen, onder andere bij een boer in Moergestel. Het was gevaarlijk om onder te duiken, ook voor het onderduikgezin.
Als Kees uiteindelijk in Diessen in een vakantiepark terechtkomt waar nog meer onderduikers bivakkeren, onder andere ook een geallieerde piloot en verzetsstrijders, wordt het toch nijpender.

Als hij op een middag over het paadje loopt onderweg naar zijn verblijfplaats, staande wordt gehouden door twee Zollbeambten en zijn identiteitsbewijs moet laten zien heeft hij deze niet bij en verzint een smoes dat hij heel dichtbij woont. Hij is een boerenzoon en z’n moeder heeft vast het eten op tafel staan. Ze kunnen wel mee hoor, oppert hij nog. In werkelijkheid is hij zijn moeder al jaren geleden verloren en is het niet de bedoeling dat deze Zollbeambten weten waar hij werkelijk onderdak heeft.

Dan gaat het helemaal mis. De volgende avond omsingelen ze het vakantiepark. Bij het eerste het beste huisje arresteren ze Kees en een paar anderen. Het enige geluk is dat ze verder geen zin hebben de rest van het park te doorzoeken. Maar Kees wordt gehoord in Den Bosch, wordt naar Kamp Amersfoort gebracht en van daaruit naar Neuengamme.
In Dongen, waar hij geboren en getogen is, wordt de bevrijding gevierd in oktober 1944. Hij zal het niet meemaken. Hij overlijdt, zo staat in de papieren, aan een longaandoening om 9:00 op 25 oktober 1944 in het concentratiekamp. Het is aannemelijker dat hij door ondervoeding, mishandeling en uitputting is overleden.

Vandaag herdenk ik mijn oudoom Kees Jacobs. Hij ligt begraven op het ereveld in Loenen en in de kapel in Dongen wordt zijn naam geëerd met een plaquette. 13-1-1922 – 25-10-1944.

Wil je mijn blog steunen met een bijdrage? Doneren mag hier.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Published by


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten