Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Zaadjes.

Het zijn mijn programma’s niet maar ik keek zowaar afgelopen week een aflevering van Een Huis Vol op Npo1. Met een hele tafel vol werd er gesproken over hoe het hen verging met zoveel kinderen. Het onderwerp ‘waar komen kinderen vandaan’ kwam ook voorbij. De enige jongen in het gezelschap vertelde serieus dat baby’s uit de navel kwamen en papa en mama, christelijk milieu, lieten het zo. De details, zo vertelde moeder, kwamen later wel een keer. Ik was een beetje verbaasd maar wilde me er niet druk over maken. Het was maar een televisie programma.

De volgende dag zat ik in het zonnetje en bekeek ik met mijn oppaskinderen de planten en bloemen die groeiden in de tuin. We hadden een maand ervoor zaadjes geplant in de bak en vrij snel begonnen er piepkleine plantjes te groeien. Nu waren de plantjes uitgegroeid tot mooie volle bloemen. De oudste fotografeerde er een paar.

‘Bij alle mama’s groeiden er ook eerst zaadjes in de buik.’ vertelde de oudste toen. Ik knikte. ‘En nog iets anders.’ mompelde hij.
‘Dus er groeide later ook een bloem in mama’s buik.’ grapte ik. Er werd gelachen.
Ik dacht aan het programma wat ik een dag eerder had gezien. De baby kwam erna vast uit de navel.

Wil je mijn blog steunen met een bijdrage? Doneren mag hier.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.


3 reacties op “Zaadjes.”

  1. Tijdens het pannekoeken bakken heeft mijn moeder een eerste aanzet gemaakt voor seksuele voorlichting.
    Veel te vroeg, ik was vooral geinteresseerd in de pannekoeken die wij zouden gaan eten.

    Als ooievaarsverhaal vertelde zij veel eerder een verhaal dat zij mij in het bos hebben gevonden. Het dubbeltje in mijn hand wilde mijn ouders hebben. Maar omdat ik dat dubbeltje niet wilde loslaten hebben zij maar meegenomen. De symboliek hierin laat ik maar aan anderen …

    Vredelievende groet,

  2. Tja … hoe doen ouders dat? Ieder op eigen wijze. Is er ooit een volwassene geweest die niet wist hoe het allemaal werkt? Zonder voorlichting? En zit dat niet in het onderwijspakket? Ik heb geen idee. Toen bij mijn kinderen ooit het onderwerp ter sprake kwam – eind lagere school – zeiden ze dat ze alles al wisten. En ik dacht dat ik op tijd was. Zelf heb ik nooit voorlichting gekregen. Ouders en kinderen daar kan ik boeken over schrijven.

  3. @Liesbeth: ik kreeg er een beetje een Sinterklaasgevoel bij toen dat jongetje, misschien zes jaar oud, vertelde dat de baby’s uit de navel kwamen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten