Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Adem, werk, regel.

Naast me zat een jonge vrouw met haar mobiel te spelen. Later dacht ik, ze was nerveus met haar mobiel aan het spelen. Ze draaide het soms om en weer terug. Ze keek er weer op en legde het weg in haar tas om het er vervolgens weer uit te halen. Toen de groep compleet was en de kinder-ehbo instructeur zichzelf voorstelde moest ik even zuchten. De dag was als een wirwar van verschillende taken en opdrachten aan me voorbij gegaan. De woningcorporatie moest worden gebeld in verband met het opzeggen van de huur van het huis waar mijn ouders hadden gewoond. ‘Ten eerste, gecondoleerd met het verlies van beide ouders.’ Telkens als het werd gezegd vroeg ik me af of het over mij ging. Er moesten uitgestelde werkafspraken worden ingehaald. En dan ook nog een praktijksessie met examen waar ik niet onderuit kon.

Het voorstelrondje was begonnen. De jonge vrouw naast me vertelde dat ze uit Oekraïne kwam en hier wilde werken als gastouder. Ze vond Nederlands moeilijk maar ze deed haar best. ‘Mijn land gaat kapot.’ wilde ze me later nog meedelen. Ik knikte.

Er waren nog verschillende covid maatregelen van kracht tijdens de praktijksessie. Met blauwe handschoenen aan wikkelden we een plastic arm in met snelverband. De dummy op de grond gaf niet erg mee tijdens de stabiele zijligging. ‘Mag ik je aanraken?’ vroeg men aan elkaar.

Ervaringsverhalen werden verteld. Van bebloede neuzen, lelijke schaafwonden tot een hersenschudding en shock. ‘112 komt snel.’ zei de instructeur. Het verliet mijn lippen zonder erg. Ik zei: ‘Nee hoor. Soms duurt het te lang.’

Ik weet niet zo goed, eerlijk gezegd, hoe ik het doe maar ik adem, werk, regel.


Eén reactie op “Adem, werk, regel.”

  1. op een of andere manier worden we beschermd tegen een overdaad aan emoties. Ze sijpelen naar binnen, of het stopt en ineens is het weer. Als we alles tegelijk moeten verwerken kunnen we dat misschien niet aan. Dus daarom dat filter in ons hoofd. Waardoor je redelijk kunt functioneren in het leven dat gewoon doorgaat. Met de tijd komt het goed. En de tijd is je allerbeste vriend. Vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten