Weggesleept.

In de jaren negentig zaten we op de grond bij Plein 44 Nijmegen omdat we demonstreerden. Vreedzaam demonstreerden. Oké, de bussen konden niet rijden. Vraag me niet waar de demonstratie precies over ging, ergens moet er nog een krantenartikel bestaan waar ik met foto opsta samen met andere studenten zittend voor de bus. Het had te maken met openbaar vervoer en studenten en er was een geldkwestie. Maar we zaten er. Extinction Rebellion zat ook menigmaal op de grond of vastgeketend aan palen. Ze zaten op de grond, meer niet. Misschien werd er geroepen, zoals wij destijds ook deden. Ze werden met stokken uit elkaar gehaald en opgepakt want ze verstoorden de openbare orde.

Laat dit even op je inwerken. Het verstoren van de openbare orde op veel grotere schaal is wat er de afgelopen dagen (en al eerder) gebeurde in delen van Nederland. Maar dan niet zittend op de grond, vastgeketend aan palen. Er reden, en rijden nog steeds, loodzware trekkers op snelwegen waar ze niet horen, er worden hooibalen in de hens gestoken wat veel rookoverlast veroorzaakt. En we maken ons druk over medisch personeel dat naar hun werk moet, afspraken in ziekenhuizen die niet door kunnen gaan, uitvaarten die niet bijgewoond kunnen worden maar ik denk vooral aan het speciaal vervoer voor kinderen die onderweg zijn naar school of weer naar huis, voeding nodig hebben en medicatie. Moeten deze taxibusjes met speciale koplampen aangeven dat zij er ook via de vluchtstrook langs moeten? Oh, die vluchtstrook stond gisteren ook vol met rondlopende, doldwaze boeren.

Ik ben groot voorstander van het recht op demonstreren maar de logica is wel een beetje erg zoek momenteel. Waar de culturele sector op ludieke manier theaters wilden vullen werd er gedreigd met boetes. Onderwijspersoneel trommelt rustig door. Terwijl fietsers halsbrekende toeren moeten uithalen om in het centrum van grote steden lomprijdende trekkers te mijden en boeren met klauwhamers politiewagens afrossen, door barricades breken, mest lossen op de snelweg, ambulances laten wachten, vuurwerk van viaducten gooien op het moment dat de brandweer een groter wordende brand wil blussen wordt er niets gedaan.

We werden destijds weggesleept. De bus moest verder kunnen rijden. Even in actie om je stem te laten horen. Dat was gewoon demonstreren. Wat er nu gebeurt is terreur. Mijn respect is 0.

Published by


Reactie

  1. Rob Alberts avatar
    Rob Alberts

    Ik herinner mij demonstraties en blokkades bij een te bouwen parkeergarage vlakbij dat plein.
    Inclusief de legerinzet …..

    Stille groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten