Denken met de hand.

Denken mit der hand.’ staat er op de verpakking van de nieuwe Leuchtturm1917 agenda. Ik kijk naar alle kleuren agenda’s in de winkel. Jaren geleden kocht ik de zwarte klassieke agenda, daarna de kleur petrol en vorig jaar fuchsia roze. Het is tijd voor rustig en natuurlijk groen. Ik kies deze kleur eigenlijk zonder nadenken. Na alle commotie van vorig jaar en begin dit jaar en de nasleep ervan ben ik toe aan nieuwe hoofdstukken, nieuwe weken en een nieuwe agenda.

Het is een heel ritueel geworden inmiddels. De afspraken die in de oude agenda staan worden overgeschreven in de nieuwe in een iets netter handschrift dan het afgeraffelde handschrift van ervoor. Lege bladzijdes, ik hou ervan, maar ze mogen op later tijdstip gevuld met leuke (werk)afspraken.

Ik las ergens dat de Russische schrijver Nabokov zijn teksten op systeemkaartjes schreef. Er is een periode geweest dat ik op gele post its schreef dus ik herken de methode om korte teksten op klein papier te krabbelen. Het heeft iets compacts en afgerond maar dat is niet altijd handig. Harry Mulisch schreef met een bepaalde vulpen op papier. ‘Ik schrijf een paar zinnen, verbeter ze, schrijf ze opnieuw. Dan haal ik er een streep door en begin opnieuw. Een woord bevalt me niet, ik streep het door, schrijf er een ander boven. En daarna: kijken, nog eens lezen, kijken.’ Als iemand ooit mijn agenda’s vindt zul je korte zinnen aantreffen op elke lege pagina naast de weekplanning. Met woorden, halve zinnen, dagboekfragmenten, herinneringen, dromen die ik opschreef en probeerde te ontrafelen. Ook doorgekraste zinnen, genealogische notities, andere notities en in de afgelopen agenda veel berekeningen. Wie weet wat er in mijn nieuwe agenda geschreven en gekrast gaat worden.

Published by


Reactie

  1. Liesbeth avatar
    Liesbeth

    Dat doet me goed te horen: dat jij midden in het jaar een nieuwe agenda begint. Dat heb ik vaak gedaan. Om precies dezelfde redenen. Soms twijfelde ik aan mezelf, want helemaal normaal vonden de anderen het niet. En hoewel ik nauwelijks meer dwingende of dringende afspraken heb – tenminste niet zoals “vroeger” – is mijn agenda uitermate belangrijk voor mij. Het lijkt mijn dagelijks leven te kanaliseren en helpt me te focussen op precies die projecten die ik wil doen. Geen afleiding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten