Heel grondig. Life Review in de kern.

De afgelopen zes weken begeleidde ik een cursist tijdens de online schrijfcursus Life Review. Met haar verleden en de intensieve hulp die zij had gehad van professionals op allerlei gebied was het even kijken of de schrijfcursus op het goede moment kwam. Ze was namelijk net aan het opkrabbelen. Na de eerste zoomsessie naar aanleiding van interviewvragen waren we het erover eens dat als zij het vertrouwen had, we doorgingen, mits zij kon terugvallen op haar coach. Dat was mogelijk. Ik ben namelijk geen therapeut maar begeleid het narratieve proces. We begonnen fris aan de opdrachten. Het monster in de bek kijken middels brieven (die niet werden verstuurd) was pittig. Tijdens deze schrijfopdrachten kon ze wekelijks terugvallen op de zoomsessie. ‘Ik vond dit heel prettig. Eerst zelf mijn gedachten en gevoelens ordenen, dan tijd om het te laten bezinken en daarna nog een keer over praten. Reflecteren. Het voelt heel grondig, daardoor.’

De cursist realiseerde zich dat ze het verleden niet kon veranderen maar dat ze, ondanks alles wat er gebeurd was, nooit had opgegeven. ‘Daarin heb ik mijn ware aard gezien. Ik weet nu dat ik ondanks mijn kwetsbaarheden sterk ben.’

Ik vroeg de cursist of er inzichten waren gekomen en welke deze dan waren. Daarop antwoordde ze dat ze zich meer moet focussen op de luchtigere dingen in het leven. ‘De focus lag eerst op de serieuze zaken en wat ik moest verbeteren aan mezelf. Dat was altijd geforceerd. Nu heb ik ervaren, door het schrijven, dat ik de focus meer moet leggen op zelfacceptatie in plaats van zelfverbetering. ‘

Op de vraag hoe de cursist zichzelf nu zag werd er even over nagedacht. ‘Meer als een geheel. En misschien ook wel een stukje meer geheeld. Het voelt minder gefragmenteerd. Mijn verhaal is nu meer onderdeel van mij in plaats van dat ik erdoor geleefd wordt en dat het verhaal buiten mij staat.’

Dat vond ik mooi om te horen. Je bent namelijk je verhaal. Soms heb je het idee dat het verhaal zichzelf schrijft maar je kunt je scenario wel zelf aanpassen en op die manier verwerken. Er anders naar kijken.

En dat is Life Review in de kern. Ik hoop dat ik snel weer iemand kan helpen met het opschrijven van zijn of haar verhaal. Meer info: Life Review.

Published by


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten