Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Klimaatdemonstranten.

Er is een stukje weg met stoplichten, vlakbij mijn werkplek, waar elke dag, rond twaalf uur, klimaatdemonstranten de weg op wandelen met kartonnen borden. Dat stukje weg heet de A12, waar de media een beeld van vormt dat er auto’s voortrazen omdat het een snelweg zou zijn. Dat is niet zo. Bovendien kun je met vijf minuten omrijden gewoon de snelweg op. Vorig jaar was deze A12 maanden afgesloten wegens werkzaamheden. Maar dat is het beeld dat er is. En journalisten apen elkaar na.

Er is ook een beeld dat de klimaatdemonstranten vieze mensen zijn die zich niet wassen en met lompen kleding rondlopen of met geiten wollen sokken de straat op gaan. Ze werken niet, gaan erheen met de auto en gaan gewoon op vliegvakanties. Meestal zijn dit mensen die geen klimaatdemonstranten in hun vriendenkring hebben zitten want anders was hun beeld wel bijgesteld. Bovendien zien ze alleen wat er in de krant staat. Ze zijn zelf niet bij de A12 geweest.

Muziekinstrumenten werden afgepakt. Dan maar zonder.

Het kost ook heel veel geld om al die arme politie mensen elke dag op te laten draven om die klimaatdemonstranten weg te halen. Die arme politie mensen hebben andere dingen te doen, zoals supporters oppakken die voor, tijdens en na een voetbalwedstrijd bushokjes kapot slaan, elkaar en ook politie mensen. Levensgevaarlijk! Dan moeten ze ook nog richting de A12 met waterkanonnen uit Duitsland, en zaterdag uit België, om de klimaatdemonstranten weg te spuiten. Burgemeester van Zanen geeft elke keer toestemming om die waterkanonnen in te zetten. Ik lees vandaag dat de waterkanon uit België zo hard gaat, dat demonstranten blauwe plekken krijgen. 

Ja, maar dan moeten die klimaatdemostranten daar maar niet gaan zitten, eigen schuld, dikke bult, zou Mark Rutte roepen. Ook burgemeester van Zanen, ook VVD’er, zal hetzelfde roepen tijdens de ochtendbriefing in het lelijke Haagse stadhuis. Ik schaam me kapot met zo’n burgemeester.

46,5 miljard euro per jaar loopt de overheid mis door fossiele subsidies

Het klopt wel. Als je als individu geen vlees meer eet, niet meer vliegt en wat vaker de auto laat staan, ga je het enorme klimaatprobleem niet oplossen. Dat is ook exact de reden waarom die klimaatdemonstranten elke dag de weg op gaan. Het gaat juist om die grote bedrijven, die meer zien in flink geld verdienen over de rug van burgers die ziek worden van de uitstoot van dezelfde bedrijven. En dan ontvangen die bedrijven die smerigheid uitstoten ook nog eens fossiele subsidies. Er is een berekening gemaakt die later nog hoger uitpakte dan we dachten. Eigenlijk geeft de overheid deze bedrijven, die lucht vervuilen, een cadeautje. Burgers betalen in verhouding veel meer belasting dan die smerige, gore bedrijven. In de regio waar Tata Steel uitstoot is nu vastgesteld dat de mensen die er wonen eerder overlijden en vaker kanker en astma zullen krijgen. Maar daar werken heel veel mensen, het is goed voor de economie! Maar deze mensen worden ziek, gaan de ziektewet in. De vraag is ook of je op zo’n manier je geld wil verdienen?

We hebben veel problemen in Nederland. De zorg en het onderwijs liggen behoorlijk op z’n gat. Zonder goed onderwijs geen innovatie en dus geen toekomst. Zonder goede opgeleide verpleegkundigen lig je straks met je astma thuis te puffen zonder hulp want want die kun je niet betalen. Ondertussen blazen Tata Steel, Shell en Chemours wolkjes ellende de lucht in. Goed voor de economie. Slecht voor je gezondheid. Chemours is trouwens een beetje blind en doof. Check BNR Radio maar.

Terugkomend op die klimaatdemonstranten die elke dag vreedzaam een stukje weg bezetten en eisen dat de fossiele subsidies stoppen. Ze zitten er ook voor jou. Dat wil je misschien nu helemaal niet, want je moet er langs, maar ooit kijk je terug en zul je ze dankbaar zijn. Het zijn kakkers, hippies, onderwijzers, opa’s en oma’s, kinderen, wetenschappers, studenten, ondernemers en bezorgde burgers zoals jij en ik. Ze zijn niet werkloos maar zzpers, of hebben een vrije dag en ze rouleren. Ze staan er op snikhete dagen en als de regen met bakken uit de hemel valt. Ze vangen de klappen op. Ze hebben een strijd te voeren voor een leefbaar en schoner milieu. De overheid doet dit namelijk niet.

Wil je in actie komen maar vind je demonstreren net een stap te ver? Onderteken de brandbrief!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten