Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Verdacht gedrag.

Ik had alles zo handig en netjes in de tas gedaan: roomboter, crackers, vier croissants en een reep chocola voor bij de koffie in de avond. Het lag allemaal perfect georganiseerd in de katoenen tas, totdat er op het scherm van de zelfscankassa een melding verscheen dat een medewerker zou komen kijken.

Ze komen nooit alleen maar kijken; ze halen je hele tas overhoop, halen er spullen uit, scannen het en stoppen het niet terug. Ze zeggen gewoon ‘dank u wel’ en gaan weer weg. Ik steel niet, ik vergeet niets te scannen, en ik leg alles logisch en praktisch in de tas zodat niets kapot gaat of indeukt.

Vroeger moest je tergend lang in de rij staan bij de kassa met een lopende band, terwijl de kassamedewerker kauwgom kauwend de spullen scande. De persoon voor je stond alles rustig in te pakken, waardoor jouw spullen onbereikbaar op de band lagen.

Hoe dan ook, het blijft behelpen. De zelfscankassa was voor mij een ideale oplossing tegen het wachten, zelfs als ik uren de tijd had. Het ging mij om het zelf doen, op mijn eigen tempo, zonder gepraat. Een wereldse uitvinding, vooral tijdens de coronapandemie. Niemand stond in je aura, niemand moest teruglopen om iets te halen wat hij vergeten was, en niemand hield lange gesprekken met de kassamedewerker. Ultieme kassavrijheid.

Nu las ik in een persbericht op nu.nl dat AI-technologie gerichte steekproeven mogelijk maakt bij de zelfscankassa. Normaal gesproken is zo’n steekproef min of meer willekeurig, vaag gezegd. Jumbo verwacht veel van AI die “afwijkend gedrag” van klanten in de winkel herkent. In verschillende winkels is al een proef met deze technologie gestart, die enkele maanden zal duren. Hoe de AI precies werkt, is niet bekend.

De laatste tijd ben ik al diverse malen gecontroleerd bij de zelfscankassa. Blijkbaar vertoonde ik “afwijkend gedrag.” De technologie kan dus afwijkingen in winkelgedrag en aankooppatronen signaleren. De volgende keer ga ik vragen wat mijn afwijkend en verdacht gedrag precies inhoudt. Dat mogen ze toch wel uitleggen.


3 reacties op “Verdacht gedrag.”

  1. De zestienjarige medewerker zal je aankijken en een antwoord geven, maar dat zal geen bevredigend antwoord zijn, omdat zij ook maar inhuur zijn.

  2. @Maarten: schuldig totdat bewezen onschuldig lijkt het wel steeds meer.
    En dank voor het compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten