Afkicken van koffie.

Het kwartje viel even geleden pas. Waar ik werkzaam ben  hebben ze een geweldig nespresso apparaat waar ik dankbaar gebruik van maak, vooral in de ochtend. Afgelopen maandag schoot ik een oranje kuipje in de machine, slurpte de koffie op en werkte weer door. Beker koffie nummer twee volgde al snel maar ik voelde al een geruime tijd een vage hoofdpijn. Nu kan ik in principe gewoon werken met een vage hoofdpijn, maar jeetje, deze hield wel aan zeg!

‘s Middags was ik opeens total loss. Nadat ik me even settelde voor de televisie om een herhaling van Pauw & Witteman te kijken, (en waarom, vraag ik me elke keer af, wil ik een herhaling zien van Pauw & Witteman?) viel ik in slaap.

Gelukkig sliep ik niet diep en werd ik even later met een schrik wakker. Wat vreemd? Waarom in slaap vallen op een normale maandagmiddag terwijl ik me gewoon kiplekker voelde? Kiplekker? Nou, die hoofdpijn bleef maar aanhouden.

Vanochtend stond ik weer voor het Nespresso apparaat (man, wat een lekkere koffie maakt dat ding!) en duwde er een oranje in. Ik voelde wederom een vage hoofdpijn. Raar, ik had lekker geslapen, was fit wakker en had zin in de dag. Ik bekeek het kuipje. Normaal gesproken drink ik never nooit decafé koffie, maar deze smaakte verdomde goed. Wacht even. Decafé? Geen cafeïne?

Afkicken van koffie:

Hoofdpijn, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en andere verschijnselen kunnen optreden, nadat iemand met koffiedrinken gestopt is. Dit bleek uit een overzicht van 66 studies, waarbij de deelnemers waren gestopt met het drinken van cafeïnehoudende dranken.

Er werden in totaal 49 symptomen geïdentificeerd. Tien hiervan voldeden aan de geldigheidscriteria van te onderzoek. Hiertoe behoorden onder andere hoofdpijn, energieafname, slaperigheid, depressieve stemming, concentratiemoeilijkheden en prikkelbaarheid. Verder werden er soms ook griepachtige symptomen zoals misselijkheid, overgeven, spierpijn en stijfheid gezien. In experimentele studies kreeg 50% van de deelnemers hoofdpijn.

Bovendien functioneerde 13% minder op het werk. De symptomen begonnen 12 tot 24 uur na het stoppen en waren op het hoogtepunt na 20 tot 51 uur. De symptomen duurden nog twee tot negen dagen voort. De hevigheid en de frequentie van de symptomen waren minder naarmate de dagelijkse hoeveelheid cafeïne voor het stoppen minder hoog was. De symptomen deden zich al voor wanneer voor het stoppen minimaal 100 mg cafeïne per dag werd geconsumeerd. Dat komt ongeveer overeen met één kop koffie.

Bron: Ortho Institute

Dat vond ik een beetje schrikbarend. Wat een spul zeg. Ging ik nu afkicken van de koffie? Ik besloot de proef op de som te nemen en stopte een groene in het apparaat. Een Lungo dinges. Et voila. Hoofdpijn weg. … Ik herhaal de vraag maar even aan mezelf: Ga ik nu afkicken van de koffie?

Wil je mijn blog steunen met een bijdrage? Doneren mag hier.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

21 gedachtes over “Afkicken van koffie.”

 1. Afkicken? Dat is vloeken in de kerk! :) Koffieverslaving is gelukkig een erg milde verslaving tov echte harddrugs, dunkt mij. Overigens zijn de meningen over de werking van caffeine verdeeld. Denken dat je van caffeine fit wordt, is volgens mij een kwestie van geloven. Ik schreef er ooit dit stukje over: http://mikeswebs.blogspot.com/2007/04/column-koffie-jezus.html

  Overigens geloof ik heilig in de werking van koffie :)

 2. @Mike’s Webs; moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat ik zou stoppen met koffie drinken. het is zóoo lekker. :-) aan de andere kant, heel vroeger dronk ik ook decafe koffie. zonder problemen, of fiftyfifty koffie maar die werden ooit uit de schappen gehaald. ik drink mijn koffie zwart met suiker en het liefst wel ‘s morgens meteen als ik ga werken. …

  niet koffiedik kijken dus. ;-)

 3. Ik drink de mijne met melkj én suiker, maar hou ook van koffieverkeerd en cappuccino. Ik drink mijn eerste bakkie meestal na het ontbijt als ik reeds achter de werktafel ben aangeschoven. Ik zou ook niet zonder willen.

 4. Dat koffie dit met je doet wist ik allang…. ik was er namelijk net zo achter gekomen. In de zorg wordt soms (zal heus niet overal zijn) caffeine koffie aangeboden om de mens die de zorg nodig heeft niet meer te prikkelen dan nodig is. Je kunt dus echt niet zien wat je drinkt want het smaakte ook prima. Als ik ‘s morgens op mijn werk kwam kreeg in een kopje koffie …… Ik werd moe, ik kreeg hoofdpijn en ik werd er helemaal raar van…. tot ze me vertelden dat ze ook een klein potje koffie maakten voor de caffeine verslaafde :)

  Volgens mij moet je niet afkicken, volgens mij moet je genieten, met mate…. of je wisselt de soorten af, dat is ook een slim idee. Je krijgt dan sowieso minder caffeine binnen.

 5. @Neneh: bedacht me net dat ik gewoon de eerste mét cafeine moet nemen en de rest zonder. zou dat niet helpen?

 6. dat helpt zeker tegen de ‘afkick’ verschijnselen is mijn bevinding (jaja, soms moet je ver gaan om te ontdekken wat het beste bij je past)

 7. En da’s nou precies de reden waarom ik niet te vaak naar het koffie-apparaat op mn werk huppel en áls ik er al voor sta, vaak kies voor een wiener melange of een cafe-choc –> niet teveel heuse koffie, en dus geen gekke verslavingsreacties in mijn lijf :) .

 8. Gewoon doordrinken, dat is weer zo’n typisch Amerikaanse hysterie om geen cafeïne meer te durven drinken.
  Die verzinnen allerlei dingen die ongezond zouden kunnen zijn, om maar niet te hoeven beseffen dat 140 kilo wegen verreweg het ongezondst is.

 9. @Laurent: de mac versus koffie. alles in Amerika is groot hè, dus daar is een koffie ook HUGE!

 10. Gelukkig vind ik koffie niet lekker! Maar heb wel het effect gemerkt bij lief toen ik hem per ongeluk cafeïnevrije koffie gaf toen we samen een weekendje op een huis pasten. Hij had het hele weekend hoofdpijn!

 11. Koffie is net als alle voedingsmiddelen onschuldig. Het is een product uit de natuur. En in de natuur bestaat geen ongezond voedsel. De kunst is om dat tot je te nemen dat past bij jouw lijf. Met je longen adem je lucht, daar zijn ze voor gemaakt. Als je er water in giet, gaat het mis. Zo kun je bij koffie ook afwegen of je lijf daar behoefte aan heeft. En dan niet verzinnen of bedenken. Je lichaam heeft een stem maar die is lastig te horen omdat er zoveel gedachten zijn. Om het makkelijk te maken stel ik mezelf de vraag: hoeveel heb ik mezelf lief als ik mijn zoveelste kop koffie denkt te gaan drinken. Het antwoord dat opborrelt uit je hart, mag je dan gewoon geloven.

 12. “En in de natuur bestaat geen ongezond voedsel.”

  Huh, wat is dat voor onzin? Wat dacht je van giftige bessen, giftige kikkers of giftige vissen.
  De meeste zogenaamde chemische dingen zoals ammoniak komen ook gewoon in de natuur voor, maar zijn dan net zo goed giftig.

 13. Genieten van koffie?
  Onzin!
  Het is een verslaving!
  Genieten van een biertje, genieten van een sigaretje..
  allemaal apekool!
  Wat dacht je van genieten van niks..
  Dat is wel even wat anders: The real thing!

 14. Het is woensdag vandaag en zaterdag ben ik vervang koffie gaan drinken van de bio winkel op basis van cichorei…..niet wetend dat je ernstige afkick verschijnselen krijgt van het stoppen met koffie…zondag begon het met hoofdpijn en het eindigde in zware migraine, dat ik lam in bed lag, dit soort hoofdpijn had ik nog nooit gehad, heel loom en duizelijk en slechte concentratie….Er volgde zware misselijkheid tot braken, maandag kreeg ik er symptomen bij zoals: beetje neusloop, vieze smaak in de mond tot rommelde darmen en darm krampen en lichte stijve benen en billen……dinsdag was de hoofdpijn weg, was ik helder in het hoofd maar in de plaats kreeg ik helse spierpijnen aan de benen. Ook mijn billen en heupen deden zo pijn dat ik niet kon stilzitten, een zeurende stekende pijn aan de zijkant billen, alsof iemand in het bot bijt….dinsdag was ik ook nog misselijk, dinsdagavond was de spierpijn minder, maar woensdag ochtend werd ik wakker van de helse stekende pijnen, zeurende pijn in mijn zijkant billen, ik kon niet meer slapen, de billen zijn het ergst…de kuiten en voorkant bovenbeen spieren hebben ook zeurenende pijn…..ondanks alle pijn heb ik wel beter geslapen….het is kei lang geleden dat ik zo vroeg ging slapen en ik voel me meer uitgerust…snacht ook beter kunnen inslapen ondanks de pijn, mijn slaapritme verbeterd al heel snel, heel bizar is dat…mijn hoofd is meer helder en ik drink meer thee om dat ik echt dorst heb…..ik hoop dat mijn spierpijn snel overgaat want ik kan echt niet werken zo…door het feit dat je zo zwaar afkick verschijnselen krijgt, vraag ik me nu af wat voor troep ze in koffie allemaal doen en of koffie indd wel zo gezond is zoals ze beweren…daar heb ik nu heel sterk mijn twijfels over…een gezond product dat rechtstreeks uit de natuur komt daar word je normaal nooit ziek van….je kunt enkel ziek worden als ze het product bewerken en stoffen toevoegen….zoals coke is erg bewerkt en is niet rechtstreek uit de natuur meer….afkick verschijnselen is ook ontgiften van het lichaam, ontgiften wil zeggen dat die stoffen niet in je lichaam horen en dat je lichaam ze wil verwijderen……dus ik ben er zeker van dat ze in Koffie troep steken en te veel bewerken….ik heb me in geen tijden zo ellendig gevoeld.

 15. Nancy, de pijn die jij beschrijft heb ik ook. Ik heb op woensdag mn laatste kopje koffie op. Hoe lang duurde het voordat die pijn over was? Ik heb nu steeds de neiging om n bak koffie te nemen. Misschien ben ik te abrupt gestopt.

 16. Ik weet niet wat het beste is om te doen. Ik was er na een dag wel vanaf maar drink nog steeds koffie. Wel maar 3 per dag en een klein kopje.

 17. Ook ik heb verschrikkelijk veel pijn in mijn benen en vooral zijkant billen. Ik kan haast niet stil zitten en slapen is ook lastig. Ik hoop dat deze pijn niet te lang aanhoudt.
  Deze pijn is wel herkenbaar. Ik ben eerder een poosje gestopt geweest met koffie en toen had ik hetzelfde. Toen ik koffie dronk was dat als sneeuw voor de zon weer verdwenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten