Geplaatst op 4 Reacties

Technologie goed voor taalgebruik.

Gisteren zat ik in de trein onderweg naar Utrecht en las de Pers waarin een klein artikeltje stond dat wel meteen mijn aandacht trok.

‘Hoe meer communicatievormen kinderen gebruiken, hoe sterker hun taalvaardigheid.’ zei Jonathan Douglas, direkteur NLT tegen BBC News.

Technologie goed voor taalgebruik.

Pas geleden sprak ik iemand op Twitter die voor haar kind middelen zocht om hem beter om te laten gaan met taal. Er was een achterstand en zij vroeg zich af welke manieren er waren om dat op te krikken. Ik reageerde meteen door haar te vertellen over ‘oude’ middelen maar dat ik ook geloof in de ‘nieuwe’ middelen; de computer inzetten juist bij kinderen die op de één of andere manier taalachterstand hebben. Logisch toch ergens hoe een weblog juist dán zeer goed van toepassing kan zijn?

Maar hoe dan?

Wat mijn idee is, en dat idee heb ik al langer, om in een klas een themablog te starten. Heel veel groepen in het onderwijs werken met thema’s (jaargetijden, dieren, gezondheid, sport, muziek, etc) maar zetten naar mijn mening onvoldoende de computer én het internet in. Via een themablog kun je met een groep een thema starten en dat gaan aanvullen met tekst, film, beeld en op die manier informatie verzamelen, bundelen en ermee aan de slag gaan. Fijne bijkomstigheid is het gebruik van sociale vaardigheden (samenwerken, interviewen, andere scholen inschakelen, etc) maar ook het gebruik van taal. Een weblogstukje schrijven is voor iemand met een taalachterstand best lastig, maar als het op een computer gebeurt wordt het al een stuk aantrekkelijker. Via een leuke omweg leren deze kinderen omgaan met de computer maar verbeteren en vergroten hun woordenschat.

Voor kinderen die moeite hebben met automatiseren bijvoorbeeld is een weblog maken en bijhouden ideaal. Ze kunnen met tastbare kaartjes (geschreven woord op de ene kant en draai je het om zie je het plaatje) een soort filmpje maken waardoor zij oefenen maar ook andere kinderen daardoor kunnen oefenen. In een tijdschrift kunnen zij woorden gaan zoeken die zij moeilijk vinden (bijvoorbeeld woorden met oe,eu,ui,ou,au, etc) en een collage maken en daar weer een foto van maken zodat het op hun weblog kan zodat iedereen er weer van kan leren. Op een speelse manier de computer en een weblog gebruiken zodat zij aan het eind van het schooljaar met plezier terugkijken op wat zij geleerd hebben. Zodat die avi toetsen ook voor hen een leuke uitdaging wordt.

En ik geloof hierin. En ik zou dolgraag hiermee aan de slag willen op basisscholen. Ben jij leraar, direkteur, student pabo of ouder van een kind of op welke manier verbonden met een basisschool, en je ziet hier mogelijkheden, mail mij dan: metkarin@gmail.com of via twitter: metkcom want ik weet zeker dat ik kan helpen dit op te starten. Met veel liefde en plezier zelfs. …

4 gedachten over “Technologie goed voor taalgebruik.

 1. Me dunkt toch dat tegenwoordig kinderen van veel meer communicatiemiddelen gebruik maken dan twintig jaar geleden. Maar lees eens artikelen op een willekeurig internet forum waar jongeren op posten, en de haren rijzen je te berge als het om taalgebruik gaat.
  Toevallig las ik laatst wat teksten van Anne Frank, die extreem weinig communicatiemiddelen ter beschikking had, maar wel perfecte zinnen schreef.
  Het lijkt me dat de kwaliteit hier belangrijker is dan de kwantiteit van wat men zoal leest.

 2. Ik vind het een goed idee!! Maar vind dat ze op scholen strenger moeten zijn in taalgebruik.. Hoe iets geschreven wordt en niet de breezertaal..!

  Liefs!

 3. Hoi Karin,
  Mooi idee. Er zullen vast webvaardige, bevlogen leerkrachten zijn die dit al in praktijk brengen, kan ik me zo voorstellen. Neem eens contact op met de bloggers van http://www.paboblog.nl, een nieuw weblog van Pabo-studenten aan de HAN. Eén van hen kun je bereiken via Twitter (@JacqParijs).
  Onlangs schreef zij nog iets over een Belgische leerkracht die Twitter inzet op de basisschool, om samen met zijn klasje een verhaal te schrijven. Ook een cool idee, niet?

 4. Erg goede aktie, sinds de invoering van de nieuwe taalmethodieken, vindt ik dat het taalgebruik steeds moeilijker is voor kinderen, ik zie ook steeds meer kinderen die moeite hebben met gewoon Nederlands. In de oude tijd van Teun vuur, enzovoort kwam dat volgens mij minder vaak voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *