Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Foam_Lab Lomography Amsterdam. Deel 2.

Geen idee meer hoe ik in aanraking gekomen ben met het begrip en de levenstijl van lomografie. Ik weet nog wel dat ik me bevond in een heel klein Amsterdams winkeltje met Freitagtassen en allerlei andere coole exclusieve spullen waar ook een DJ zijn ding deed.

Het imperfecte fascineert me. Omdat veel in deze wereld perfect moet zijn. Omdat een ander ons dat vertelt. Maar waarom? Wat is er niet goed (genoeg) aan imperfectie? Waarom kun je niet genieten van iets dat onaf is? Ik kocht mijn eerste lomo camera daar in dat kleine winkeltje. ‘I shot from the hip‘; één van de tien regels van lomografie. Snel, niet over nagedacht, dichtbij. Het leek een wegwerpcamera maar de lomolitos had een verrassing. Later was het kleine winkeltje weg. Zomaar. Ineens.

Mijn tweede camera bleek ook een verslaving. Ik nam ‘m mee naar Parijs. En wat is nu het verschil tussen een gewone camera en de lomo? Het is analoog en daardoor moet je altijd wachten wat het resultaat is. Het fysieke doen; het rolletje uit de camera halen en wegbrengen naar een fotowinkel is onderdeel van het magische lomo effect van verrassing. Ook de manier waarop de foto afgedrukt wordt blijft een verrassing, omdat de kleuren en vervagingen niet te voorspellen zijn. Je weet gewoon nooit echt zeker wat de foto op papier zal zijn.

FOAM_Lab, Lomography Amsterdam. from met-k.com on Vimeo.

Soms is het beeld alsnog vervaagd, blurry, gekleurd. Je denkt dat het plaatje ongeveer zó eruit zal zien en toch heeft het beeld er (gedeeltelijk) wat anders van gemaakt; heetft het een bepaalde overlap, gevlektheid. Het is onaf. Imperfect. Groezelig.

Gisterenavond zat ik in FOAM omdat FOAM_Lab een presentatie/feestelijk filmavondje gaf waarbij er via een documentaire uitleg gegeven werd over de geschiedenis en way of living van de lomografie. Een interessante film in typische lomo stijl.. Kleurrijk en blurry zoals een lomofilm zou moeten zijn. Daarna nog even rond gewandeld en een expositie bekeken. T- shirtje gekocht. Genoten van mooie foto’s, aparte en artistieke beelden om me heen.

Natuurlijk kun je ook met een digitale camera lomo-achtige foto’s maken. Sterker nog, dat doe ik meestal. Het blijft alleen specialer als je een lomo camera in je handen hebt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten