Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Weekwoord.

Beschaafd

beleefd, deftig, fatsoenlijk, geciviliseerd, gedistingeerd, hoffelijk, keurig, met distinctie, net, urbaan, voorkomend, welgemanierd, wellevend, welopgevoed

Ik ben de laatste die zal verkondigen wat beschaafd is en wat niet. Beschaving, beschaafd zijn en beschaafde mensen (spreek het woord beschaafd vele malen achter elkaar hardop uit en je krijgt een aversie tegen het woord) bestaan ten dele en ten dele helemaal niet.

Eerder koppel ik het woord beschaafd aan vriendelijk, netjes, correct en ontwikkeld en mag ik hopen dat ik zó handel in dermate ongemanierde situaties omdat hetzelfde doen (als in terugschelden, jennen of wraakzuchtig zijn) niet netjes, incorrect en niet erg slim overkomt. Toch verbindt men er verschillende waarden aan waardoor de betekenis van het woord beschaafd alleen maar lastiger wordt. De combinatie sociale factor en de individuele waarde die eraan gehecht wordt maakt het beschaafd zijn alleen maar ingewikkelder.

Het Weekwoord is zo oud. …


2 reacties op “Weekwoord.”

  1. Eigenlijk heb ik hier weinig aan toe te voegen, maar wil wel ff kwijt dat ik de nieuwe vormgeving mooi en strak vind. Ziet er goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten