Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Terugkeren

In teruggeven zit het woord geven. Geven is een fysieke (of mentale) uiting van genegenheid naar de ander. Een gift. Blijk van waardering; van vriendschap, zonder enige vorm van achterdocht, jaloezie of wantrouwen iets overbrengen naar de ander. Een hele mooie oprechte uitingsvorm. Ik geef je iets. Alsjeblieft.

Soms raak je verzeild in een situatie waarin jij je ontzettend vergist hebt en je het waardevoller acht dat degene die je iets gegeven hebt (niet uit vriendschapsuiting maar uit noodzaak en dat heb je uit respect en eerlijkheid zo uitgelegd) zo waardig en krachtig is om zichzelf over de borst te strijken en het overdrachtelijke stokje terug te geven aan de ander.

Omdat het niets te maken heeft met ego. Een teruggave is iets dat je doet, afstaat, omdat het grotere; het collectieve, iets belangrijker is dan jezelf en wat jij persé wilt dat er gebeurt. Als ik iets persé zou willen behouden uit gevoel van rechtvaardigheid en de anderen waren het er niet mee eens, dan zou het beter zijn voor iedereen als ik zou stoppen met persé willen.

Het mooie zou zijn als men elkaar iets geeft. De teleurstelling zit ‘m in het (terug) verwachten. De kwaadheid zit ‘m in het persé willen en niet denken: Ik geef het door omdat het goed voelt, omdat het netjes is. Of omdat het liefdevol is. Omdat je in sommige gevallen er beter aan doet om het naast je neer te leggen. Omdat geven vele malen krachtiger en mooier is dan willen behouden.

En zou het terugkeren van een object, de gedachte, het overdrachtelijke, teruggeven zijn.


7 reacties op “Terugkeren”

  1. dus is het nog steeds ‘zaliger te geven, dan te ontvangen”?
    er staan toch maar een hoop wijsheden in dat Oude Boek.

  2. @Hanneke: zal eens kijken! (zonder gekheid, ik vind geven vaak wel erg fijn en mooi om te doen, waarbij ontvangen natuurlijk ook erg fijn en mooi is, maar iets geven omdat je het kunt geven vind ik wel bijzonder.)

  3. Prachtige stukje Karin, de afgelopen dagen heb ik geworsteld met de materie, …terugkeren..terugnemen,…afstaan…opgeven,…..maar uiteindeijk zou ik daar heel erg ongelukkig mee geweest zijn. Het is goed zo.
    Kwaliteit boven kwantiteit..

  4. Wat een diepgang! Ondanks die abstractie raak ik toch een beetje ontroerd. Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten