Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Zp-en. Geen 9 tot 5 mentaliteit.

Het heeft voor- en nadelen; als je een vaste baan hebt word je op een bepaalde tijd verwacht (in het oude werken) en ga je na een bepaalde tijd weer naar huis. Vroeger klokte je uit. Toen ik als zestienjarige mijn eerste vakantiebaan had bij de V&D klokte ik in en uit. Je wist wanneer je dag erop zat, so to speak. Werk mee naar huis nemen was niet de bedoeling; je zorgde er zoveel mogelijk voor dat alles af was in je werktijd.

In de kinderopvang/verzorgingssector heerst nog steeds een soort van vrijwilligersmentaliteit; je hebt wat over voor je baan die cao gebonden is maar er wordt vaak van je verwacht dat je toch nog even, zonder uurloon of wat dan ook, doorwerkt. Als je dan volhoudt dat je werktijd stopt na een bepaalde tijd en weigert werk mee naar huis te nemen tenzij je er netjes voor betaald krijgt, wordt je raar aangekeken. Mensen raken massaal overwerkt omdat zij veels te veel werk verzetten zonder enige beloning, zelfs geen complimentje.

Als zp-er heb je geen echte werktijden meer. Ik merk zelf ook dat ik ‘s avonds nog regelmatig ‘iets’ doe en ook op de zondag. Ik probeer een redelijke vaste werkschema aan te houden omdat je anders toch snel heel veel met werk bezig bent maar een voordeel als zelfstandige is wel dat je alles leuk vindt wat je aanpakt en dus niet meer verbolgen bent op het moment dat een taak of activiteit meer tijd kost. Je hebt het ervoor over omdat je er zoveel energie voor terugkrijgt op welke manier dan ook.

Het frustreerde mij altijd als ik op mijn strepen stond (na lang aarzelen en mezelf een schuldgevoel aangepraat) en dus weleens weigerde meer werk te leveren. Bovendien merkte ik ook dat meestal dezelfde betrokken en energieke personen zonder pardon ‘ja’ zeiden als er extra gewerkt moest worden. Het zorgde er bovendien voor dat er scheve gezichten kwamen. Een team kon vallen met ongelijkwaardige verdeling van extra werk.

Ik heb veel nagedacht over nieuwe manieren van teams, werkverdelingen en extra werk aanpakken zonder dat er uitbetaald zou hoeven worden. Het gaat denk ik ten eerste om waardering. Als je geacht wordt alles aan te pakken bij een baan maar je voelt je na een tijd een slaafje van jezelf, zorgt het voor frustratie en weigeren om meer werk te verzetten en wordt men sneller ziek of gaat op zoek naar een andere baan. In deze tijd vraag ik me weleens af of een manager daar voldoende mee uit de voeten kan. …


3 reacties op “Zp-en. Geen 9 tot 5 mentaliteit.”

 1. werkissues, daar kun je altijd uren over discussieren. Soms voel ik me als vaste werknemer ook wel eens een slaaf van het systeem. Elke dag om een bepaalde tijd op je werk moeten zijn, het voelt bijna kinderachtig. Dan fantaseer ik over werken als zelfstandige. Maar aan de andere kant, in crisistijden zoals deze is een zeker salaris toch ook wel weer fijn. En elke keer maar weer moeten bewijzen dat jij de beste bent om een opdracht te krijgen lijkt me ook ontzettend vermoeiend. Al kan ik me wel weer voorstellen dat de kick die je krijgt als je die opdracht ook daadwerkelijk binnen haalt enorm is…

 2. Het moet gewoon van twee kanten komen.

  Ooit werkte ik voor een computeropleidingsbedrijf waar ik het zo naar mijn zin had dat ik me een beetje alleen voelde als ik dan eenmaal thuis was.
  Later werkte ik voor een bedrijf dat maximale inspanning en overuren vroeg, en iets meer dan het minimumloon uitbetaalde. Het verloop in personeel was er dan ook enorm, en dat terwijl het wel een maand of meer kostte om iemand goed ingewerkt te krijgen. Enorme kapitaalvernietiging was dat.

  Als je voor jezelf werkt, weet je in elk geval zeker dat je inspanning beloond wordt, en ben je niet afhankelijk van suffende managers of binnenlopende bedrijfseigenaren.

 3. @Joyce: je kunt ook een bufferbaan nemen, een part-time ding naast je zelfstandige werkzaamheden, zeker in het begin wel fijn als je alleen je huisje moet betalen en andere vaste lasten.

  ik ben via mijn eigen bedrijfje op freelance basis gastouder geworden. maar wel met heel veel vrijheden. ik kan tussendoor nog wel werken als ik bij mijn oppaskindje ben. de rest van de week is helemaal vrij voor mijn zp werkzaamheden. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten