HBD. Deel 2. En ben bang dat het nog niet ten einde is.

Beste Karin,

Gezien uw bedrijfsactiviteiten kan ik mij voorstellen dat u zich niet thuis voelt bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Ik kan echter niet zo maar uw registratie doorhalen en de factuur laten vervallen. Daarvoor is het nodig dat u formeel bezwaar maakt. U kunt uw bezwaar kracht bij zetten door aan te geven hoeveel omzet u bij benadering verkrijgt uit het verkopen van uw boeken. Het HBD beoordeelt namelijk wel in hoeverre een heffing in verhouding staat tot de detailhandelsomzet. Juist bij bedrijven waar detailhandel een nevenactiviteit is. Vermeld in uw brief uw naam, registratienummer en adres, de reden van uw bezwaar en geef een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen. Formeel zijn ondernemers zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie van de onderneming bij het bedrijfs- of productschap waaronder de onderneming valt. Om de administratieve lasten te verlagen schrijft het HBD ondernemingen die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ‘detailhandel’ automatisch in bij het HBD.

De opdracht van het HBD is, eenvoudig geformuleerd, het ondernemen in de detailhandel makkelijker te maken.
We houden ons daarbij bezig met die onderwerpen die van belang zijn voor alle ondernemingen, in welke branche dan ook. Onderwerpen die van belang zijn voor werkgevers en werknemers. We houden ons vooral bezig met onderwerpen als de bestrijding van winkelcriminaliteit, arbeid en sociale zaken, onderwijs en scholing, ruimtelijke ordening, innovatie en betalingsverkeer en duurzaam ondernemen. Vaak gaat het dan om activiteiten die voor de individuele ondernemer onzichtbaar blijven. Daarnaast bieden we, met name via onze website volop instrumenten en gratis informatie voor ondernemers in de detailhandel.’

Ik hoop dat bovenstaande iets van uw ergernis wegneemt. Heeft u nog vragen aarzel dan niet contact met me op te nemen.

‘Hallo,

Dus als ik het goed begrijp ben ik automatisch aangemeld voor een brancheafdeling via de Kamer van Koophandel die mij het ondernemen in de detailhandel makkelijker zou maken? Waarom kan die factuur dan niet ongedaan gemaakt worden? Ik moet vervolgens tijd en energie gaan steken in het veranderen van die automatische aanmelding en ben ik niet alleen tijd en energie eraan kwijt maar ook nog een postzegel. Waar is de wereld van de computer gebleven? Ik zou via email nu meteen bezwaar willen maken. Die handtekening kan ik namelijk ook gewoon inscannen. Ik heb dit jaar geen boeken verkocht en zal dit jaar ook geen boeken gaan verkopen. Het is dan ook jullie probleem dat jullie ervoor kiezen die automatische aanmelding zo te laten lopen. Dingen blijven niet jaar in, jaar uit hetzelfde. Mensen en bedrijven veranderen en groeien!

Het is natuurlijk ook knap idioot dat als je níet vermeldt bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel dat je online spullen verkoopt, je ook niet automatisch aangemeld wordt.

Bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel destijds is mij niets verteld over het HBD, sterker nog, toen ik de brief thuis kreeg was mijn eerste reactie: dat lijkt op een oplichtersbrief. Datzelfde vertelde ik de helpdeskmedewerker die ik maandag belde van het HBD. Erger nog, op fora en andere sites vraagt men zich af wat het HBD is, wat het HBD doet en waar je precies voor betaalt. Slechte zaak. Uitspraken als: ‘Is dit wel wettelijk?’ en ‘Als het een vereniging is ben je niet verplicht te betalen’ passeren de revue.

Los daarvan vind ik het cool dat u reageert. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds vind dat het probleem bij jullie ligt en niet bij mij.’

Ik googlede nog wat door ondanks gereutemeteut op twitter om vooral te leven in het hier nu en gewoon los te laten (wtf?) en kwam dit tegen. On-ge-lo-fe-lijk.

26 gedachtes over “HBD. Deel 2. En ben bang dat het nog niet ten einde is.”

 1. Kamer van Koophandel is een entiteitcriminaliteit verworden, het zuigt zonder je iets terug te geven. Het wil alleen ontvangen omdat de boeken het aangeven en geven geen zier als je zelf kapot gaat. ;-)

 2. @Madbello: hele mooie benaming. entiteitcriminaliteit. daar moet je je tegen wapenen. een onzichtbaar gordijn om je heen voorstellen. ;-) het stomme van mijn verhaal is dat ik, sinds mijn boek ‘uitverkocht’ is, mijn boek gratis als pdf beschikbaar stel.

 3. Het is eigenlijk heel erg dat dit soort dingen gebeuren en dat de overheid het laat gebeuren. Sterker nog, waarschijnlijk heeft een of andere halvergare ambtenaar (sorry pleonasme) de HBD in het leven geroepen. Extra belasting kan Den Haag immers altijd wel gebruiken. Ze zijn er zogenaamd voor de detailhandel. Ondertussen kost het je meer energie om ervan af te komen dan dat je er wat mee opschiet. Het lijkt de mafia wel.

 4. @Arnoud Engelfriet: als zij geen diensten aanbieden voor ondernemers van webwinkels waar betaalt men dan die 79 euro voor? dat vind ik van de zotte! HBD zal daar eens even héél goed over moeten nadenken. ook vind ik het ronduit frustrerend hoeveel mensen zich gestraft voelen. Alsof het HBD de hele fysieke detailhandel laat dokken en ineens bedenkt: oh ja, er bestaan nu ook van die webwinkels! kwalijke en schandelijk zaak vind ik, waar men zich niet machteloos over hoeft te voelen tenzij men dus ook niet betaalt en van zich laat horen!

 5. ff lezen….

  Bij de KVK inschrijving expliciet laten opnemen dat je (als webwinkel) zelf niet direct levert, dat je slechts tussenpersoon bent (dropshipper). Dan heb je met het HBD niets te maken.

  Wie weet of dit klopt?

 6. Vandaag ontvingen wij tot onze grote verbazing ineens een factuur van het HBD. Tot op de dag van vandaag nog nooit van gehoord, nooit eerder facturen van ontvangen, dus maar eens gaan zoeken op het wereldwijde web van informatievoorziening.

  Gelukkig zien we dat we niet de enige zijn die het met deze oplichtersclub aan de stok krijgt, maar helaas zien we ook dat velen toch zwichten voor de druk van het HBD.

  Wij verbazen ons zeer over het tijdstip van het versturen van deze nota, omdat de informatievoorziening op internet ook aangeeft dat de HBD op het punt staat te worden opgeheven. Het lijkt dus wel of deze criminele “belangenbehartiger van ondernemers” nog even een inhaalslag wil plegen om nog voor hun opheffing de zakken te vullen.

  We vragen ons ook af waarom wij ineens die factuur krijgen. We zijn distributeur van FM Parfums, en dit doen van huis uit. De verkoop van parfum is niet de hoofdactiviteit omdat FM Parfums een multi level marketing bedrijf is, waarbij het hoofdinkomen bestaat uit het verdienen van commissies voor het inschrijven en ondersteunen van nieuwe distributeurs wereldwijd. Commissies die in Nederland notabene ook nog eens belastingvrij zijn op grond van een arrest van de Hoge Raad in november 2010, omdat het inkomen een toevalligheidsinkomen is, en op grond daarvan niet onder de wet op de Inkomstenbelasting valt, ongeacht de hoogte van dit inkomen.

  En dan durft een HBD ons ineens in te schalen als ondernemer en detailhandel, puur en alleen omdat ze binnenkort worden opgeheven en mijn portemonnee nog even leeg wil plukken. Een portemonnee die voor 95% bestaat uit salaris uit een normale baan buiten mijn eenmanszaakje. Met andere woorden, je betaalt een heffing aan het HBD van je nettosalaris dat je van je werkgever ontvangt, en waarover al allerlei heffingen zijn ingehouden. Want het inkomen uit mijn eenmanszaakje is slechts 5% van mijn totale inkomen, en in de meeste jaren draai ik nog een fiscaal verlies ook vanwege alle kosten en aftrekposten.

  Schandalig gewoon. Ik zie dat de nota uiterlijk 10 april betaald moet worden, dus ik zal op 9 april een bezwaarschrift indienen, op grond van het feit dat volgens mij betaling wettelijk niet verplicht is als je voor de betaaldatum bezwaar hebt gemaakt.

  En dan te bedenken dat wij slechts één van de twintigduizend kleine distributeurs zijn van dit parfumbedrijf die wat extra’s proberen bij te verdienen, en wij als enige FM distributeur nu deze factuur krijgen.

 7. @Mariana: ach, ze proberen het dus weer? ik zie via mijn stats dat je niet de enige bent en dat meer bedrijven blijkbaar weer een brief hebben ontvangen. Het is inderdaad het beste om een bezwaarbrief te schrijven en die bedreigingen maar even te negeren.

 8. Ook wij hebben 2 prachtige nota’s liggen van elk € 79. Eentje van 2011, d.d. 6-12-2011 en nu recent d.d. 28-2-2012 een nota voor 2012.
  Ik ga niets betalen daar wettelijk geen verplichting meer bestaat om dit te betalen. Zie onderstaande verhaal.

  http://twinklemagazine.nl/nieuws/2011/12/hbd-opheffing-bedrijfsschappen-slecht-voor-kleinere-winkelie/index.xml

  Woensdag 21 december 2011
  4343 keer gelezen19 x gereageerdHBD: ‘Opheffing slecht voor kleinere winkelier’
  Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD), waar webwinkeliers verplicht aan afdragen, houdt op te bestaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor opheffing van alle product- en bedrijfsschappen. Het HBD zegt dat het besluit slecht zal uitpakken voor kleinere winkeliers.

  Minister Kamp maakte dit najaar bekend het stelsel van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties (PBO’s, 11 product- en 6 bedrijfschappen) aan te willen passen. Het kabinet vindt dat de PBO’s in beginsel geen taken meer moeten vervullen die geen publiek belang dienen, zoals productpromotie. Zulke taken moeten aan de sectoren zelf worden overgelaten, vindt de regering.

  Motie
  De Tweede Kamer ging gister nog een stap verder door voor de opheffing van de PBO’s te stemmen. Een motie van VVD’er Charlie Aptroot om de schappen af te schaffen, werd met steun van PVV, SP, D66 en GroenLinks aangenomen. Ondernemers die gezamenlijk activiteiten ten behoeve van de sector willen oppakken, zouden zich voortaan moeten organiseren in private organisaties zoals brancheverenigingen.

  Sectorbreed
  HBD zegt het daarmee eens te zijn, maar tekent aan dat juist die brancheverenigingen vragen om ondersteuning van het hoofdbedrijfschap. ‘Veel problemen waarmee de winkelier en dus de brancheorganisaties zich geconfronteerd zien, zijn niet specifiek voor een bepaalde branche. Het is dan wel zo efficiënt als er op sectorbreed niveau oplossingen worden gevonden die vervolgens met behulp van de brancheorganisaties weer kunnen worden uitgerold’, stelt voorzitter Elrie Bakker.

  Hoofd boven water
  ‘Bovendien’, vervolgt Bakker, ‘vormt een bedrijfschap een uitstekend platform voor werkgevers en werknemers om samen te werken aan de ontwikkeling van de bedrijfstak. Juist nu is dat goede overleg uiterst belangrijk.’ Vooral kleinere winkeliers zouden de dupe zijn van het kamerbesluit. Bakker: ‘Het gaat in de detailhandel vooral om kleine ondernemingen. Deze ondernemers staan vaak alleen in hun zaak. Veel van hun tijd zijn zij kwijt met overleven en zorgen dat zij het hoofd boven water houden.’

  Weinig voor terug
  Thuiswinkel.org liet eerder weten blij te zijn met de afslanking van de bedrijfsschappen. ‘Webwinkeliers moeten verplicht betalen voor iets waar ze niet om vragen en voor het gevoel weinig voor terug krijgen. Een startende onderneming heeft wel andere dingen aan zijn hoofd. Het regeringsbesluit is daarom een goede zaak, hoewel een afschaffing van de verplichte afdracht beter bij onze wensen had gepast.’

  Gister heeft de Kamer dus voor afschaffing van de product- en bedrijfssschappen gestemd, waarmee aan de verplichte afdracht ook een eind komt.

 9. Ook ik heb de brief van de hbd voor me liggen.
  Ik baal er van omdat ze helemaal niets voor mij doen.
  Ze zorgen niet dat ik een grotere omzet krijg laat staan dat ik meer klanten krijg.
  Waar betaal ik dan voor??

  Waarom zijn ze niet verplicht om ook werkelijk iets voor me te betekenen. Ik wil wat terug voor de 79 euro

  Moet ik nu betalen of niet.
  En als ik niet betaal? Ik heb natuurlijk geen zin en een deurwaarder.
  Weet iemand of er nog nieuws is over deze spookfactuur organisatie?

  (andere instantie’s die ook spookfacturen sturen en vervolgens helemaal niets voor je doen worden crimnelen genoemd. In welke categorie delen we het Hoofdbedrijfschap Detailhandel dan in? )

  Als je een tip weet hoe we er samen voor kunnen zorgen dat de hbd opgeheven wordt, Of hoe ik van deze spookfacturen af kom, dan hoor ik het natuurlijk graag.

  Als laatst, Ben jij werkzaam bij de hbd en kun je uitleggen wat je voor een kleine webwinkel doet voor 79 euro, dan hoor ik dit natuurlijk graag.

 10. @Mascha: ze zijn momenteel bezig het HBD op te heffen. natuurlijk vindt het HBD dat ze goed werk leveren maar daar zijn wij iig niets van terug. Mijn advies, en dat heb ik zelf ook gedaan, een bezwaarbrief te schrijven met uitsel van betaling en dus niet betalen.
  geef ook aan dat HBD in jouw geval niets van toegevoegde waarde heeft.
  het HBD is momenteel weer facturen aan het versturen om alsnog het een en ander te innen.

 11. Krijg net weer een brief van die HBD binnen of ik 2011 en 10 wil betalen 221 euro per jaar ..!! heb die twee jaren geen omzet gehad en een uitkering gehad maar bleef ingeschreven bij de kvk en dus ook bij de HBV ..Ben al mijn hele leven ambulante handelaar (beurswerk) en me altijd afgevraagd waarom ik die HBD toch moest betalen kreeg af en toe een foldertje en stickers binnen dat ik geen 500 en 200 euro aannam voor de rest hebben ze nooit iets voor me gedaan ..nu het allemaal slechter gaat wil ik eigenlijk niets meer aan ze betalen kan het geld beter imn mijn onderneming(kje) stoppen ..MNaar er valt niet met die zakkenvullers te praten ..ik vind dat ze moeten stoppen met geld uit de kleine onderner te pesren het gaat toch al zo slecht in de detail handel ..by the way heb mijn KVK gewijzigd in groothandel ..

 12. Echt de HBD is een….bedrijf…ik heb een webshop, waar ze naar mijn mening niks voor doen. Door de KVK is het nooit gemeld dat deze mensen mij zouden benaderen. toen ik het de eerste keer binnen kreeg dacht ik dat het een spook nota was en heb er niet op gereageerd toen kreeg ik een herinnering oen heb ik ze een email 5-04-2012 gestuurd, 9-7-2012 kreeg ik een brief van hun retour dat ik te laat was met mijn bezwaar hier heb ik een brief op gestuurd 12.07.2012 met daarin dat ik ik op dropshipping basis werk en geen omzet draai en verwachte van hun antwoord binnen twee weken. ik heb 26.10.2012 antwoord gehad dat mijn bezwaar niet ontvankelijk is te verklaren. ik te laat met mijn bezwaar en hun met hun antwoord ik moet alsnog € 308,- betalen, ik heb ze net een niet zo nette email gestuurd dat dankzij ik nu mijn bedrijf moet opzeggen. Dus wees gewaarschuwd ze kleden je uit en doen er niks voor.

 13. Ik heb zojuist hun ook een factuur gestuurd voor lidmaatschap van mijn webwinkel , kijken of zij die ook betalen

 14. Is het HBD nu opgeheven of niet??? Ik heb namelijk ook net een factuur gekregen van hun. KvK heeft me ook helemaal niet geïnformeerd hierover, wat ik dan ook een zeer slechte zaak vind.

 15. 24 nov. ’12 een nieuwe factuur ontvangen na de factuur van 5 oktober jl. Op die van 5 oktober heb ik bezwaar, middels de mail met het reg.nr. gestuurd, waarop ik geen enkele reactie heb ontvangen. Ik heb geen winkel………..maar wordt wel aangeslagen als zijnde eigenaar van een winkel. Ik heb gevraagd om bewijs waaruit dit blijkt. Taal noch teken. Ik heb destijds met het HBD gebeld en deze meldde mij dat zij die info van de KvK hadden gekregen. Deze ook gebeld en ik kreeg te horen dat hetgeen op mijn inschrijvingsbewijs staat alle info is die zij verstrekken, niets meer niets minder.
  Dus het HBD beweert niet alleen op schrift iets, medewerkers aan de telefoon zeggen ook zo maar wat.

  Gisteren een andere factuur ontvangen waarop ik een andere activiteit heb gekregen en nog steeds een detailhandel ben, volgens hen.

  Op mijn bezwaar is nooit gereageerd (heb ook geen brief gehad dat zij de 6 wekentermijn niet konden halen en nog 4 weken extra nodig zouden hebben, als we de AWB hanteren) maar wordt klakkeloos een nieuwe factuur gestuurd.

  Kortom, hoogstandje incasseren op onjuiste gegevens en vooral niet reageren door het HBD.

  Gezien de vele mensen die hetzelfde overkomen is vraag ik mij af welke instelling er werkelijk iets aan deze misstanden iets doet.

  Mathilda

 16. Inmiddels heb ik helaas mijn eerste termijn aan de HBD overgemaakt en heb mij per 01.12.2012 uit moeten laten schrijven bij de KVK. Omdat ik geen omzet draai maar wel € 308,- 2011-2012 moet betalen aan de HBD. Vandaag weer een email naar HBD gestuurd inmiddel heb ik contact met een juridisch persoon aldaar en heb daar kenbaar gemaakt dat er wel heel veel mensen niet weten wie de HBD is tevens ook de vraag neergelegd of het waar is over het dropshipping systeem…deze vraag heb ik al eerder daar neergelegd maar eigenlijk nooit antwoord op gehad. Ook gesproken met de KVK Breda zij vertelde mij dat zij het altijd vermeld bij de inschrijving over de HBD waarop ik melde dat dit echt niet is gedaan, Ik ben bang dat als ik niet voldoe aan de termijn dat de zaak alleen maar uit de hand loopt en ik steeds meer moet gaan betalen en aangezien ik niet veel heb ben ik maar begonnen met de termijnen. Ik ben wel heel erg blij om te lezen dat ik niet de enige ben die problemen heeft met de HBD.

 17. @Katinka: ik zou niets betalen. als jij kunt aantonen dat ze van je vragen wat je niet hebt dan lijkt me dat duidelijk genoeg. en ik dacht zelfs dat het HBD moest stoppen met hun praktijken! Ik ga daar even achteraan!

 18. Zojuist KVK gesproken, snelle reactie aangezien ik vanochtend mijn klacht heb ingediend. Volgens de KVK is de overheid er nog mee bezig om oa de HBD te stoppen omdat eigenlijk niemand weet waarvoor hij of zij betaalt,
  Ik kreeg van hun wel de tip om bij hun een afspraak te maken met een jurist dit is gratis en misschien zouden hun mij kunnen helpen. Hij (KVK) kan dit niet garanderen aangezien het wettelijk verplicht is om te betalen. Ik zou ook niet weten hoe ik moet bewijzen dat ik niet zou moeten betalen maar zit nog op antwoord te wachten van HBD zelf. waarschijnlijk kom ik in de spam en vinden ze me niet meer zo aardig dus zal het antwoord wel wat langer duren.

 19. Onderstaand antwoord gekregen van de HBD, je wordt gewoon moe van het corresponderen met ze. Hoe moet in godsnaam verklaren dat ik met dropshipping werk, had ik het allemaal geweten was ik nooit ergens aan begonnen. Ik kom nu op een punt dat ik zoiets heb van ik betaal wel dan ben ik van dat gezeik af en waarschijnlijk denken meer mensen dat dus dan wordt je vanzelf rijk.

  Om op uw vragen terug te komen, kan ik u het volgende mededelen.

  Uw nota’s bestaan uit de volgende heffingen:

  1. de algemene heffing Hoofdbedrijfschap Detailhandel € 79,-;

  2. de bestemmingsheffing modedetailhandel mkb € 75,-.

  De bestemmingsheffing is opgelegd omdat u, volgens uw bedrijfsomschrijving, kleding verkoopt. Dit is wettelijk opgelegd volgens de Verordening modedetailhandel. Verder valt in uw bedrijfsomschrijving niet op te maken dat u aan dropshipping doet. U zou dat schriftelijk moeten verklaren aan ons en uw bedrijfsomschrijving bij de KVK moeten laten aanpassen. De algemene heffing is gebaseerd omdat u, zoals eerder aangegeven in het besluit van 26 oktober 2012, onder de detailhandel valt.

  Ik wil u, nogmaals, verwijzen naar het eerder genomen besluit en mijn vorige e-mailberichten. Daarin heb ik uitgelegd dat u te laat was met het indienen van een bezwaarschrift en dat het HBD om deze reden uw bezwaar niet-ontvankelijk heeft verklaard.

 20. ook ik heb een rekening gekregen
  ik moet €149,95 betalen maar vindt het ook een belachelijk instantie
  ook heeft de kvk mij dit niet gemeld dacht ook dat het een spookrekening was
  maar zal er verder nis aan te doen zijn , radar,kassa of onbudsman
  want er zit toch wel duidelijk verschil in toch of je een winkel hebt of webwinkel
  ik heb mijn webwinkel omdat mijn hobby een beetje uit de hand liep maar op deze manier kan ik hem beter sluiten want mijn uitgaven zijn nog altijd groter dan de inkomsten

 21. ook ik kreeg een rekening van 154 euro, volgens mijn boekhouder was ik die verplicht om te betalen. Heb die in februari betaald, en nu krijg ik er weer een op de mat van 147,50!!! is de contributie dan niet over een heel jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten