Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Bezwaarbrief HBD.

5 mei 2010

Geachte Heer/Mevrouw,

Bij deze maak ik bezwaar tegen de heffing van 79 euro die mij is opgelegd.

Ik ben sinds 2009 zelfstandig ondernemer en heb in 2009 online een in eigen beheer uitgegeven boek verkocht. In 2010 verkoop ik dit boek niet meer. De heffing van 79 euro is niet langer meer op mij van toepassing.

Ik heb via email contact gehad met de heer V. hoofd communicatie HBD. Dit was o.a zijn antwoord:

‘Ik kan echter niet zo maar uw registratie doorhalen en de factuur laten vervallen.
Daarvoor is het nodig dat u formeel bezwaar maakt. U kunt uw bezwaar kracht bij zetten door aan te geven hoeveel omzet u bij benadering verkrijgt uit het verkopen van uw boeken.
Het HBD beoordeelt namelijk wel in hoeverre een heffing in verhouding staat tot de detailhandelsomzet. Juist bij bedrijven waar detailhandel een nevenactiviteit is.
Vermeld in uw brief uw naam, registratienummer en adres, de reden van uw bezwaar en geef een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen. Om te voorkomen dat u in volgende jaren weer een heffing opgelegd krijgt adviseer ik u inderdaad de registratie bij de Kamer van Koophandel even kritisch te bekijken.
Wilt u toekomstige heffingen vermijden dan mag daar geen vermelding van ‘verkoop aan particulieren’ of ‘detailhandel‘ in staan.’

Ik heb ook daar bezwaar gemaakt tegen de heffing in het algemeen. Ik heb geen fysieke winkel en geen personeel in dienst. Ik heb niets te maken met omgaan met diefstal e.d. Er wordt voor mensen met een webwinkel niets gedaan om hen een goed gevoel te geven dat zij betalen en er iets voor terugzien. Ik vind het zeer bezwaarlijk dat er betaald moet worden voor een heffing voor een (tijdelijke) webwinkel via een branchevereniging gebruikmakend van zulke hoge bedragen.

Het advies om bij de Kamer van Koophandel mijn arrbeidsactiviteiten te veranderen zal ik bij deze aannemen. Ik vind het daarom ook zeer bezwaarlijk dat de Kamer van Koophandel zonder mijn medeweten, en dus niet geadviseerd heeft, automatisch gegevens heeft doorgespeeld aan een club zoals HBD. Ik maak dus bij deze ook bezwaar tegen het automatisch verlengen van deze heffing waarbij óók nog in de kleine lettertjes staat dat ook al maakt iemand bezwaar de heffing gewoon betaald moet worden.

Mijn inkomsten van de ‘webwinkel’ zijn dit jaar 0.
Daarom maak ik bezwaar tegen de betaling van 79 euro.

Graag formeel een antwoord per brief,

Hoogachtend,

Karin

Published by


Reacties

 1. Jooper avatar
  Jooper

  Wat een stel afschuwelijke ambtenaren! Dat is overigens mijn formele mening, zal ik die ook nog even per brief naar je opsturen? Aangetekend?

 2. karin r. avatar
  karin r.

  @Jooper: formeel hè? wel formeel!

 3. Peter de Kock avatar
  Peter de Kock

  Ik zou ze vragen te reageren via Twitter, zijn ze tenminste kort van stof :)

 4. HBD? | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag

  […] heffing’ eventjes 79 euro wilde betalen! Vorig jaar was ik al verwikkeld in een enorme lange emailcorrespondentie met een medewerker van het HBD. Bovendien dacht ik in eerste instantie dat het een fake brief was! […]

 5. Het HBD. Daar gaan we weer! « met-k.com

  […] heffing’ eventjes 79 euro wilde betalen! Vorig jaar was ik al verwikkeld in een enorme lange emailcorrespondentie met een medewerker van het HBD. Bovendien dacht ik in eerste instantie dat het een fake brief was! […]

 6. Edward avatar
  Edward

  Ik zou graag een lijst willen zien met alle sukkels die bij de HBD werken. Wat is dit nou voor een verkapte vorm van belasting heffen en werkgelegenheid creeen

 7. sam avatar
  sam

  Ik heb mijn webshop (eenmanszaak) per 1 juli 2011 overgedragen. Echter kreeg ik alsnog een heffing van HBD voor een bedrag van EUR 154,00 over het jaar 2011. Ik heb op het wijzigingsformulier aangegeven dat ik niet meer de eigenaar meer per 1 juli en dat de heffing onterecht is. Vandaag ontvang ik een brief waarin staat dat de bedrijfsactiviteiten van de onderneming NA 1 april heeft plaatsgevonden en dat ik dus de volledige heffing van EUR154,00 alsnog ben verschuldigd over het jaar 2011!

  Te gek voor woorden, afzetters! Ik heb de afgelopen 4 jaar niet 1 keer gebruik gemaakt van hun diensten of service.

 8. Josephine avatar
  Josephine

  Weet iemand wat voor inschrijving moet je bij Kvk doen om niet te verwezen naar hbd.
  Ik heb wel wat daar over gelezen maar is niet helemaal duidelijk.

 9. liep avatar
  liep

  Hoi Karin,
  Dankjewel voor de inspiratie – ik heb veel aan je brief gehad! Mijn bezwaar gaat zo op de bus. Het is een hele andere brief geworden natuurlijk, maar dit voorbeeld heeft me geholpen om in de juiste stemming te komen ;-) Thanks!

 10. karin r. avatar
  karin r.

  @liep: graag gedaan! en ik hoop dat je een positief antwoord krijgt!

 11. Ben avatar
  Ben

  Bedankt voor je voorbeeldbrief. Mijn bezwaar gaat morgen op de bus.

 12. Michael avatar
  Michael

  Bedankt voor de inspiratie.
  Blijft vreemd dat je in april moet laten weten of je je bedrijf zou stoppen.
  Achteraf kan met niets veranderen… en moet je maar gewoon betalen.
  Zover ik begreep stopt deze ‘bende” en zou het overgenomen door de KvK.
  Maar uit een eerder schrijven van HBD ondanks bezwaar komt toch uit dat je gewoon dient te betalen.

 13. Mor avatar
  Mor

  Vandaag een bezwaarschrift gemaild naar het HBA. Het is belachelijk zoveel te moeten betalen voor een bedrijfschap dat niets voor ondernemers doet. Het levert mij geen klanten op om bij zo’n club ingeschreven te staan. Geld klopperij is het. Ik probeer uit te zoeken wat hier aan gedaan kan worden. Het schijnt dat zo’n 80% van de ondernemers gewoon maar betaald. Bedrag van 180 euro per jaar waar je niets voor terug krijgt!
  Volgens de KvK medewerker die ik sprak heeft de overheid dit beslist. Haar tip was dat ik me maar uit moest schrijven en hobbymatig verder moest gaan. ? Hoe bedoel je; de boel belazeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten