Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Veelzijdig zijn, kan dat wel?

‘Misschien moet ik me op één ding concentreren.’ dubde iemand hardop. ‘Misschien raakt de klant wel het eind zoek als ik in mijn bio omschrijf dat ik diverse verschillende dingen doe. Misschien is het voor mezelf ook makkelijker als ik weet wat écht mijn expertise is.’

Gisteren tijdens het gesprek over mijn boekidee peinsde ook mijn gesprekspartner hardop over haar beginnende zelfstandig ondernemerschap en in hoeverre er al zoveel organisatietalenten waren in Nederland. Op wat voor manier was zij dan onderscheidend en was het niet beter om iets speciaals te hebben?’

Hoeveel coaches zijn er? Hoeveel consultants? Hoeveel adviseurs, workshopleiders, halve en hele goeroe’s? Hoeveel koks zijn er? Vrachtwagenchauffeurs, onderwijzers, sprekers, schrijvers? Misschien is een expertise, een niche wel iets dat zal helpen, maar jij bent als het goed is iemand met verschillende kanten en dus ook kwaliteiten. Stel dat je maar in één ding uitblinkt? Hoe divers zijn we dan met z’n allen?

Misschien is je expertise, je niche of je kwaliteit het unieke wat jij met je meedraagt. Je enthousiasme, je drijfveer, je kracht, je passie of hoe je te werk gaat. Misschien is het je netwerk, je straatje, je omgeving. Misschien zijn die dingen tesamen wel waardoor jij gevraagd wordt en niet je buurvrouw. Gaat het ook niet om jezelf laten zien aan de buitenwereld en ergens zelf op af stappen? Als jij je niet laat horen en zien weet men ook niet dat je bestaat. En dus is je niche; je expertise; wat je onderscheid uit tientallen andere zp-ers, je eigen ik. Er is namelijk niemand zoals jij.

(En mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van je kunnen, zorg er dan voor dat je snapt waarom je daar nog over twijfelt.)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten