(Deze blogpost is ge-update op 31-juli 2016)

Dat vroeg iemand aan mij afgelopen vrijdag tijdens de Haagse Hap, een etentje om de twee maanden voor Haagse ondernemende liefhebbers die met elkaar willen afspreken. Wanneer kies je duidelijk voor vakantie, want het sluipt er toch allemaal in, dat werken. Vooral als je zelfstandig onderneemt en geen rooster of werkplanning hebt van een baas.

‘When you like your work

every day is a holiday.’ — Frank Tyger.

Discipline misschien. Maar ook door schade en schande wijs worden. Grenzen voor jezelf aangeven. Maar, óók anders naar je werk kijken maakt een groot verschil. Voorheen was werk iets dat wel leuk was maar als ik weekend had was dat ook zeer welkom. En een vakantie was ook écht iets om naar uit te kijken. Sommige mensen leven van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Omdat hun werk op zich wel oké is, of misschien helemaal niet zelfs, maar om nou moeite te hebben met werk afstoten..?

Als het werk dat je doet leuk is, uitdagend, inspirerend, energievullend vooral, dan is het ook minder erg, of helemaal niet erg, om tijdens vrijetijd-uren door te werken of werk op te pakken. Gevaar is wel inderdaad dat je alleen nog maar aan het werk bent, zeker als je zelfstandig onderneemt. Er is namelijk niemand die tegen je zegt dat je nu naar huis moet en dat je nu moet stoppen. Werken en stoppen bepaal je zelf. Het heeft tegelijkertijd ook al voordeel dat je misschien soms in de avonduren werkt en in het weekend, maar die maandag erop even niets doet. Je bent als zelfstandig ondernemer erg flexibel.

‘A good holiday is one spent among people whose notions of time are vaguer than yours.’ — John B. Priestly.

Neemt niet weg dat je soms even bewust vakantie moet nemen. Niet alleen fysiek weg van je werkplek, ook al is dat je bureau, je computer, een meeting of vergadering, maar ook in je hoofd. Ik ga zeker genieten van het mooie weer; op mijn balkonnetje zitten in de zon met een kop koffie, naar het strand fietsen en genieten van het uitzicht en vrienden bezoeken en familie zien. Bewust vakantie vieren. Zodat ik daarna weer zoveel méér energie heb dan ik al had, want werk doen wat je leuk vindt en waar je alleen maar energie van krijgt is misschien wel het meest gezonde voor jezelf. Werk heb je om rond te komen, waarbij levensinvulling centraal staat, dus werk hebben dat je vooruit brengt en waar je als mens van groeien kan lijkt me essentieel.

Het zou dus een goede graadmeter zijn om eens te checken bij jezelf in hoeverre je leeft van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Een tijdje weg van je computer, email en werktelefoontjes is een goede manier om jezelf op te laden om bij thuiskomst of weer terug van weggeweest weer in volle kracht vooruit te willen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten