Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Elkaar (verder) helpen.

Aandachtspunten voor het boekidee:

Hulp vragen is moeilijk, voor sommige mensen. Op de één of andere manier moeten zij een drempel over dat ‘kwetsbaar’ heet. Terwijl hulp vragen zo krachtig is, omdat je laat zien op dát moment dat je verder wilt; verandering wilt. Groei. Soms is hulp ontvangen een beetje eng. Het voelt alsof je een kwetsbare deur opent waarmee je aan de slag moet. Hulp ontvangen is jezelf openstellen. Aanvaarden. Toestaan. Aannemen.

Stevig in je schoenen staan en hulp vragen en ontvangen is kracht. Wiebelen op de hakken van je voeten is niet in balans en aarzelen over vragen stellen en hulp ontvangen. Als je met beide voeten stevig op de grond staat en over die onzichtbare lijn stapt, kijk dan eens naar achter. Wat zie je dan? Wat is er zonet gebeurt en hoe voelt dat? Is vooruit stappen; hulp vragen, niet ook vooruitgang? In jezelf?

Hulp vragen is iemand bellen om te zeggen dat je even door de bomen het bos niet meer ziet en even een klankbord nodig hebt, heb je even tijd om met me te sparren? Hulp ontvangen is wanneer iemand je uitnodigt voor een praatje, dat te aanvaarden. Ga ervan uit dat iemand het niet zomaar zegt, maar écht met je wilt praten.

Men denkt vaak dat de problemen die je hebt, je alleen op moet lossen. Wie heeft dat ooit bedacht? Wie heeft dat ooit gezegd? Waarom wonen wij met zoveel mensen op deze aardkloot? Waarom hebben wij mensen om ons heen? Om alles alleen op te lossen? Soms raak je verward in de wirwar van je eigen denkpatronen en is het handig om een buitenstaander eens te laten zien hoe je wirwar eruit ziet zodat hij of zij de knopen eruit kan halen door er anders naar te kijken.

Wat mij het meest opvalt is dat de meeste behulpzame mensen op deze aardkloot zelf het minst graag hulp ontvangen en aanvaarden. Verdienen zij het dan niet? …

Published by


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten