Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Twitter zegt ook niet álles.

Het grote voordeel van twitter is het bereik. Je roept wat en men reageert; twitter helpt waar nodig en ‘praat’ tegen je. Soms roep je iets waarop iemand je, die je volgt, ineens een tip geeft waaruit werk voortvloeit. Het zal in mijn geval niet de eerste keer zijn dat ik via twitter aan een opdracht gekoppeld ben. Gisteren DMde iemand me nog met een tip. ‘Ga dit eens checken! Iets voor jou!’

Twitter is een krachtig social media tool. Kijk gisteren eens naar de peilingen tijdens het verkiezingsdebat. Nog niet eerder zijn er zoveel burgers (die twitteren) persoonlijk betrokken bij een debat. Wat Frits Wester op touw gezet had vond menig twitteraar knullig en vervelend, maar uiteindelijk was de gewone burger wél in persoonlijk gesprek over en met partijleden.

Soms ergert iemand zich aan twitter. Omdat iemand uitspraken doet in het algemeen en zomaar in het luchtledige. Iemand die je nauwelijks kent waarbij je een beeld krijgt. Klopt dat beeld met de werkelijkheid? Soms wel en soms ook helemaal niet. Soms moet je iemand beter leren kennen om een totaalbeeld te ontdekken. Ik hoop dat twitterberichten een beeld geven van mensen maar geen totaalbeeld. Daar zijn onder andere ook weer offline ontmoetingen voor nodig!


6 reacties op “Twitter zegt ook niet álles.”

 1. Moet eerlijk zeggen dat ik het twitter-gedoe in de verkiezingsuitzendingen (ook gisteren weer bij zowel RTL als NOS) geen goed idee vind. Het is teveel hip willen zijn.

  Twitter heeft een totaal andere dynamiek, dat werkt gewoon niet op TV.

  Plus dat het – zie ik ook vandaag weer in reacties op diverse mediablogs – veel irritatie oproept. Men vraagt zich af wat miljoenen TV-kijkers te maken hebben met de meninkjes van een handjevol (want nog geen 1,5% van de Nederlanders) twitteraars. En daar zit wat in.

 2. ben ik het niet met je eens. ik vind het best een goede zet. gaan wij het wel een keer eens zijn met elkaar?
  ;-)

 3. Ik vind het ook een goede zet. Natuurlijk wil de NOS ook een hype belichten/meesurfen op de hype. En dat mag. Tegelijkertijd ben ik het met je eens dat er nu eens een mogelijkheid is waarbij ‘het volk’, goed een deel ervan, zijn mening kan laten horen over politiek. Twitter als democratisch middel? Ach, we moeten niet iedere brul serieus nemen, maar handig kan het zeker zijn. Jammer alleeen dat veel politici wel twitteren om hun boodschap uit te braken, maar lang niet iedere politicus tweets van kiezers beantwoordt. Een gemiste kans.

 4. @Karin & Michael: wanneer ik naar zo’n verkiezingsavond kijk, verwacht ik informatie. Cijfers, feiten, journalisten met kritische vragen, insiders met scherpe analyses.

  Wat voegt het voorlezen van een willekeurige tweet van een willekeurige twitteraar hier aan toe? Het is alsof men in het pre-Twitter tijdperk een willekeurig telefoonboek had genomen, een willekeurig nummer had gedraaid en die persoon om een mening had gevraagd. Dat had iedereen bespottelijk gevonden. Waarom maakt Twitter in jullie ogen zo anders?

 5. @Robert dan zal je sowieso wel geleurgesteld zijn de afgelopen weken. Ik vind het zeker een meerwaarde hebben en niet vergelijkbaar met lukraak iemand opbellen. Al is het alleen maar omdat er tweets geciteerd werden, uitspraken die dus al gedaan zijn. De tweets vertellen iets over hoe het publiek het betreffende debut ontvangt, wat men ervan vindt. Meer niet, niet minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten