Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Inspiratieloos?

Op welke momenten ben je even creatief uit het veld geslagen? Die momenten zijn er bij de één sneller dan bij de ander, bij de één sneller opgelost dan bij de ander, en bovendien pept de één zichzelf sneller op dan de ander.

Op de vraag of inspiratie in je zit of ook erbuiten, kan ik maar één antwoord geven: ik denk dat het in je zit maar zeker ook te oefenen valt. Zo is het zoeken naar inspiratie op momenten dat je even zonder zit best een nuttige besteding. Wie even niet meer kan schrijven, geen uitdagende en prikkelende speech kan voorbereiden of ‘s avonds even niet weet welk gerecht er op tafel moet staan of wie even niet meer gestructureerd kan opruimen door stress en tijdgebrek zal het ergens vandaan moeten halen. Op zoek naar inspiratie is een kunstje.

Hieronder enkele tips:

1. Doe je wat je altijd doet? Doe het dan nu even anders. Koop een andere pak vla. Neem de fiets in plaats van de auto. Geef jezelf een nieuwe pen cadeau. Kook je avondeten nu net even op een andere manier. Zing je nooit onder de douche? Nee? Doe het dan gewoon nu eens wel.

2. Staar je naar je pc, of papiertje voor je, maar weet er geen enkele zin uit te persen? Pak een vel papier en kleur het rood of geel of paars. Of gebruik een bladzijde van Wreck Your Journal en doe een opdracht. Trek cirkels, orden je kind zijn/haar potlodenla. Doe even iets heel anders. Staren naar dat scherm en het gevoel houden dat je geen meter vooruit komt heeft geen enkele zin.

3. Inspiratieloos ben je vaak als je moe bent, niet gefocussed en als je een vol hoofd hebt. Leegmaken is dus wat er moet gebeuren. Maak een wandeling, neem een kop koffie, doe een dutje of neem een bad. Het heeft ook geen zin jezelf te forceren door steeds maar tegen jezelf te zeggen dat iets persé af moet. Een deadline werkt alleen als je fris en fruitig bent en fit. Het is namelijk een fabeltje dat het tijdverspilling is om juist dan iets anders te gaan doen.

Inspiratieloos heeft een negatief spiraal effect. Vaak moet je jezelf eruit zien te wringen door net even iets anders te gaan doen. Je hoofd moet eerst weer ruimte krijgen voor nieuwe, creatieve impulsen. Dat gaat alleen als je zelf ruimte creëert door uit je patroon te breken.


4 reacties op “Inspiratieloos?”

  1. pak een boek uit je kast, sla het open en lees willekeuring een zin. Werkt als een trein. Tenzij je een boekenkast vol inspiratieloze schrijvers hebt natuurlijk :(

  2. even naar buiten en stukje lopen doet wonderen bij mij. of douchen. ik heb wel eens dat ik ‘onder druk’ een grappig/gevat stukje moet schrijven en ik dacht altijd dat ik dat niet kon afdwingen, maar ben er inmiddels achter dat dat wel kan :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten