Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Zet jij je blog ‘voorop’?

Soms, tijdens een cursus of als ik met bloggers praat over de vorm van je blog vraagt men aan mij wat ik het beste vind. Allereerst kan ik dan alleen maar zeggen hoe het bij mij werkt en hoe ik ernaar kijk bij een ander, maar dat er niet echte richtlijnen zijn. Doen wat je zelf het prettigst vind, is mijn motto. Hoewel ik een voorstander ben van je blog ‘voorop’ zetten, dus niet als zoveelste paginaknop op je site, zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Ik vraag me zelfs af of al die richtlijnen wel zo toepasbaar zijn. Is het niet zo dat iedereen op een andere manier surft op internet en dus ook op een andere manier naar een site of blog kijkt? Wat jij belangrijk vindt, vind je buurman misschien helemaal niet belangrijk en andersom. De ene vindt klikken een ramp en de ander vindt scrollen een ramp.

Wat vindt een toevallige voorbijganger nou belangrijker? Dat hij/zij leest wie jij bent en wat je doet of wil hij/zij een leuk blogstukje lezen? Klikt een toevallige voorbijganger door op andere pagina’s of is hij/zij meteen weer weg?

Hoe kijk jij naar een blog? Wat valt jou het eerst op, en wat lees jij meteen? Wat vind jij belangrijk als je een weblog leest en wat helemaal niet?


9 reacties op “Zet jij je blog ‘voorop’?”

 1. Eens.
  Het hangt natuurlijk ook helemaal af van het doel van je blog. Is bloggen bijzaak voor je, omdat je het ‘wel leuk’ vindt, of omdat je wel wilt bloggen, maar daar nog niet zo heel heftig mee op de voorgrond wilt treden? Of is bloggen onderdeel van wie jij bent? Maakt het deel uit van de manier(en) waarop jij communiceert? En blog je (mede) om klanten te werven? In het laatste geval zit je misschien niet te wachten op de toevallige voorbijganger. In alle gevallen zullen jouw blogs de lezer iets vertellen over wie jij bent. En naar aanleiding daarvan bepaalt deze of ze meer van je willen of niet.

  Verder hangt het ook een beetje af van de manier waarop de lezer binnenkomt op je website (met blog). En dat hangt weer af van de mate waarin zoekmachines je vinden. Lang niet altijd kom je via je zoekopdracht uit op een homepage.

  Aan jou dus inderdaad de keuze van de plek van je blog. Als het maar een bewuste keuze is.

 2. Mits je elke dag of zeer regelmatig blogt of nieuws plaatst… Anders is de bezoeker ook zo weer weg. Alleen oud nieuws op een website betekent vaak dat een website niet/nauwelijks wordt bijgehouden.
  Ik blog nu bijvoorbeeld nog veel te weinig en onregelmatig. Daarom staat het op mijn website nu nog niet vooraan. Al gaat daar de komende maanden verandering in komen ;-)

 3. @Cuny: 1 klik verder zien ze toch ook dat er niets nieuws staat? of hoop je dat de mensen na het lezen van de homepage juist niet verder gaan klikken?

 4. @Marco Hihi, ja natuurlijk zien ze dat dat dan ook oud is, maar als het niet helemaal vooraan staat, krijgt het wel een iets minder urgente lading mee… Ik ben eigenlijk nog maar heel recent begonnen met bloggen. Dat geef ik op mijn website ook aan dat dat zo is en dat ik me verder wil bekwamen in het vakmanschap bloggen. Ik hoop dat de lezer dat begrijpt, als ik dan niet elke dag/elke week blog. Al besef ik me terdege dat er heel slecht en vluchtig gelezen wordt.
  Of vind je dat ik mezelf en mijn lezer daarmee te kort doe?

 5. Ik snap je beweegredenen. Is goed om zo te beginnen zo maar uiteindelijk is het het beste om je blog je homepage te laten zijn. Net zoals je op Flickr ook de laatste foto’s ziet of op Vimeo de laatste video’s.

  Of Twitter of YouTube.

  Op een homepage staan de laatste updates. Of je nu een krant bent, YouTube of een andersoortig bedrijf. Nieuws trekt, mensen willen het allerallerlaatste nieuws. Het allerallerlaatste ding dat je gedaan hebt. En het liefst wat je nu doet (Twitter!).

 6. Ja eens. Heb vorige week ‘al’ verzoek aan webbouwer gestuurd om de volgorde van menu te veranderen. ;-) Kan helaas (nog) niet zelf. Vorm huidige website is ook (nog) niet 100% geschikt voor blog.. Maar dat komt later.
  Al doende leert men… ;-) Ook dit soort gesprekken helpen mij weer in m’n ontwikkeling! :-)

 7. @Cuny: Wat leuk dat je bloggen als vakmanschap ziet.

  Want dat is precies wat, volgens mij, veel bloggers vergeten: dat je het bloggen niet als zomaar een hobby moet zien als je bezoekers wil trekken én houden. Bij blogs die helemaal volstaan met veel te grote foto’s, allerlei plaatjes, bewegende objecten, alle tellers, statistieken en andere gadgets die je provider beschikbaar stelt, en nog veel spelfouten ook – dan haak ik af (om gelijk ook maar de vraag van @met-k te beantwoorden). Zonder zelfs maar een letter gelezen te hebben.

  Iets dat met aandacht is gemaakt, waarover is nagedacht, en waaruit blijkt dat iemand kritisch naar zichzelf durft te kijken: daaraan blijven mijn ogen haken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten