Aandacht geven en eerlijk erover zijn.

De blogpost van gisteren maakte veel los, ik kreeg er zelfs mail over. Katyo legde uit dat het te maken heeft met eerlijkheid.

‘Jaren geleden belde een vriendin met een groot verhaal en ik was te moe om te luisteren. Ik zei tegen haar dat ik niet de energie had om te luisteren en dat ik wel net kon doen alsof (want dat is beleefd), maar dat ik ook terug kon bellen als ik wel energie had om te luisteren. Echt te luisteren.’

Dat is niet bot. Het is juist een ontzettend cadeautje als je zo met je vrienden en familie om kan gaan. Wat heb je aan goede manieren als je er niet oprecht en eerlijk mee omgaat?

Daarnaast is schuldgevoel ergens over, bijvoorbeeld toch maar ‘ja’ zeggen als iemand zegt dat niemand anders kan en ze helemaal in de stress zitten op het werk door te denken dat je onmisbaar bent. Ergens is dat een rare gedachte. Het is namelijk in een zelfde situatie maar dan met een ander die wél ‘nee’ zegt, altijd oplosbaar geweest. Mensen zijn creatief en inventief en vinden heus wel een oplossing. Het is ergens een arrogante gedachte te denken dat je onmisbaar bent op die plek, met die functie.

Misschien is het meer oprechtheid dan eerlijkheid. Je laat zien wie je bent en wat je wilt en niet wilt. Met al je kwetsbaarheden en goede bedoelingen, maar ook met je grenzen.

Published by


Reacties

 1. Lea avatar
  Lea

  Ik heb ook eens gezegd tegen een vriendin; ik kan nu zo slecht luisteren,ik ben zo moe, maar wel geintereseert in jou verhaal. Zullen we een belafspraak maken, dan bel ik jou en heb dan meer aandacht. Einde vriendschap. Zij was boos, heul boos.

  Wat wil een mens dan? Liever een vriendin die net doet of ze luistert of zoals jij en ik het doen?
  Tsja, eerlijk zijn wordt niet altijd goed begrepen. Ik denk dat men zich dan gekwest, afgewezen voelt.
  Terwijl je wilt echt, oprecht luisteren en dat doe je niet als je het maar alsof doet. Dat zou ik dan kwetsend vinden.

  Mooi blog!
  Groet Lea

 2. Michiel avatar
  Michiel

  Ik merk dat ik t moeilijk vind om je logje van gister en vandaag te lezen. Ken mezelf inmiddels een paar dagen, weet een beetje hoe ik ben… Doe graag veel voor anderen, haal daar een hoop voldoening uit. De straf komt achteraf: (extreme) moeheid die maar moeilijk weer verdwijnt. Voor mezelf kiezen is belangrijk, maar vaak niet makkelijk. Het zit er zo ingebakken om de ander voorop te stellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten