Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

To be alert.

Ik weet niet hoe het gebeurt en wat er precies in werking gesteld wordt, maar ik heb snel in de gaten wanneer ‘dingen’ niet kloppen. Zo zat ik gisterenavond rond half zeven op het station in Delft te wachten op de trein die mij naar huis zou brengen toen er drie jongemannen heen en weer liepen. Op de een of andere manier trokken ze mijn aandacht. En wat mij opviel was hun manier van lopen en kijken. Ze waren wars van gêne en lieten merken dat zij wel in waren voor een stevige flirt met de meiden die zaten te wachten op een bankje.

Toen de trein arriveerde richting Amsterdam was ik dan ook lichtelijk opgelucht dat die kerels in het middengedeelte instapten. Alleen even later stapten ze alledrie ineens weer uit! Ik fronste mijn wenkbrauwen en vond het vreemd. Ze liepen in harde pas richting uitgang. Een van de mannen droeg ineens een rugzak op zijn rechterschouder. Daarvoor droeg hij …

De trein reed niet weg. In plaats daarvan liep de conducteur heen en weer en liep toen naar buiten om aan mensen iets te vragen. Het begon me langzaam te dagen, hier was dus wel degelijk iets aan de hand geweest. Mijn benen liepen al voordat mijn hoofd het besefte. Ik wilde melden aan de conducteur wat ik gezien had maar hij liet de deuren weer dichtvallen. In het tussengedeelte zag ik twee mensen onthutst en paniekerig reageren naar de conducteur. Ik klopte op het raam. Nog eens. Hallo, volgens mij ben ik zonet getuige geweest van een diefstal! Maar de trein vertrok.

Onderweg, zittend in mijn stoel in de trein die mij naar huis zou vervoeren, zat het me niet lekker. Als ik een conducteur kon aanspreken zou ik het melden, anders belde ik wel 112 als ik was uitgestapt. Maar ik kwam een conducteur tegen. Vertelde mijn verhaal. Hij noteerde gegevens. Bedankte me meerdere malen en vroeg toen na een stilte ineens, alsof hij dat geleerd had, ‘Ben je geschrokken?’ Nee, ik was niet geschrokken.

Mensen moeten met hun tengels van andermans spullen afblijven. Als zij dat niet van hun moeder geleerd hebben wil ik hen dat alsnog wel leren! Stelletje …

Alert Waakzaam, Oplettend, Vrijmoedig bewegend, Geboeid lijkend door iets.


3 reacties op “To be alert.”

  1. Jij hebt in je leven blijkbaar geleerd mensen scherp en subtiel te observeren, waardoor dergelijke dingen je snel opvallen.

  2. @laurent: vanavond weer! luguber volk met rare vraag om de weg. mijn nekharen stonden meteen recht overeind. ik geloofde het gewoon niet. en de weg was verteld maar ze liepen gewoon hele andere kant uit!

  3. Ja, soms heb je dat. Ik ben er beslist geen natuurtalent in, maar wel ook iets scherper in geworden in de loop der jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten