Wat gebeurde er met de reacties op blogs?

Sinds Twitter bestaat er de mogelijkheid te reageren via Twitter in plaats van een reactie geven op in de comments bij weblogs. Het valt me op steeds dat vaker reacties op stukjes via Twitter gegeven worden en niet meer op het blog zelf. Of ik krijg een reactie via email, ook jammer, want dat lees alleen ik.

Het doel van een reactiemogelijkheid is dat jij je mening, vraag of observatie kunt delen met de rest van het publiek dat het blogstukje leest. Wie weet heeft de ander een toevoeging, een geheel andere mening en ontstaat er een discussie, of kan iemand een antwoord geven op de vraag van iemand. Daarom laat ik mijn reactiemogelijkheid bestaan, hoewel sommige bloggers kiezen voor het uitzetten ervan. Jouw mening, gedachte en tips zijn niet alleen voor mij handig, belangrijk en werkelijk een toevoeging op het blogstukje. Het is ook handig, belangrijk en waardevol voor de rest van het publiek dat mijn blogstukje leest!

De reden om via Twitter te reageren op een blogstukje is mij een raadsel. Oké, ik kan ernaar raden, maar jammer vind ik het wel. Juist omdat een weblog zo breed is qua opzet kán men juist reageren. Wat is de reden om te reageren via andere kanalen? Is het makkelijker, sneller, handiger of heb je geen idee waarom?

Vul je hier dan (wel) dit polletje in? Alvast dank!

14 gedachtes over “Wat gebeurde er met de reacties op blogs?”

 1. Het is idd jammer, maar denk dat het gewoon sneller is in plaats van al je gegeven weer eens in vullen en het nadeel als je het op Twitter post.

  Maar!!! Voor wordpress heb je een paar handige plugins die reacties op verschillende social sites naar je blog brengen. Ik gebruik Twitoaster en zie een voorbeeld: http://madbello.nl/?p=62127 het werkt vrijwel goed als iemand wel het replie knopje gebruikt van je des betreffende tweet. Wat soms leid tot off-topic reacties en soms verwarrend om dan reactie terug te geven via Twitter en de andere weer via je blog zelf.

 2. @Madbello: kijk, dáárom ben ik blij met reacties, je krijgt op die manier ook tips! ik ben de plugin nu aan het bekijken! ziet er goed uit, en handig ook! dank daarvoor!

 3. @metkcom en nu eens kijken of die plugin werkt. Het is niet snel, maar de meeste reacties weet i wel te pakken.

 4. De reacties via Twitter zijn meestal iets in de sfeer van ‘mooi’, tot een inhoudelijke uitwisseling via Twitter komt het zelden. Een blog is voor mij een schakeltje in alle sociale netwerken, het is voor mij niet het centrum te zijn van waaruit alles gebeurt en waar alles samen komt.

 5. @Peter: wat ik mis vergeleken met ‘vroeger’ was de online gespreksdynamiek op een blog in de reacties. en dat verschuift. dat het verschuift is niet erg, maar als het gebundeld kan worden dan lijkt me dat wel een aanvulling.

 6. Facebook is ook een grote die je mist.

  Denk dat het in de toekomst wel zal veranderen. Zie ook steeds meer blogs zonder comments. En eigenlijk zijn het ook twee dingen. De blogpost en de reacties die naar aanleiding daarvan ontstaan.

 7. @Marco Raaphorst: Facebook waarbij men ‘I like’ kan inklikken? dat vind ik geen toevoeging. het klopt wel dat steeds meer blogs wel veel views hebben maar relatief weinig comments krijgen (die van mij ook, zeker vergeleken met ‘vroeger’.)

 8. @karin: op Facebook reageren ze op dezelfde manier als op Twitter. En je kunt RSS in Facebook zeten.

  Je mist ook de likes, stars, favorites via Google Reader. Stumble Upon. Tumblr. En ga zo maar door. Het end is zoek :)

 9. Reacties mailen vind ik zo erg! Mensen zijn nog bang of te voorzichtig om hun mening online te zetten in een reactie, ze hebben nog veel twijfels over hun online footprint. Het is jammer, een gemiste kans om de online conversatie voor te zetten.

  FB like is handig als je geen tijd heb en toch iemand wilt laten weten dat je het heb gelezen. Ik zie het toch vooral als de eerste stap om mensen te laten wennen aan het idee dat je dingen kunt delen en er eigenlijk niet iets negatiefs aan vast zit. En mijn tip voor mensen die wel willen reageren online is gewoon een extra email account aanmaken die gebruiken als je een reactie achter laat bij blogs enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten