in ik

Dromen en doelen.

Voor een boogschutter ben ik vrij doelgericht. Veel wat ik aanpak moet een doel hebben; het idee dat ik zomaar iets doe of plan geeft me een benauwd en nutteloos gevoel. Ik hou van arbeid, werk en bezig zijn, en dan vooral als het ergens naartoe leidt. Het gekke en paradoxale van een aantal doelgerichte dingen die ik oppak is dat sommige idee├źn die ik heb en waar ik aan begin ergens lijken te stranden. En dat lijkt maar zo.

Wat voor mij altijd heeft gewerkt is vertrouwen hebben in datgene dat ik als idee voor me zie. Het idee dat een droom blijft; een fantasie, is een droom die kan uitkomen. Alle andere ideetjes zijn leuk maar kunnen, doordat zij als droom te weinig invloed hebben, vervagen. De dromen en idee├źn die in mijn hoofd blijven hangen, de ene keer sterker dan de andere keer, zijn doelgerichte dromen. Dromen die potentie hebben waarheid te worden. Realiseerbaar.

Een hele poos geleden sprak ik iemand die helemaal niet meer wist van voren hoe zij van achter leefde. Al haar dromen leken als poeder uit een poederdoosje vervlogen. Ze wist niet meer wat haar toekomst was en had grote zorgen over haar leven. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen en ik weet niet meer waar ik heen ga.’ Ook haar huidige baan was niet waar zij energie uit putte. Maar wat waren dan haar dromen?

Meer dan eens vertelde zij in verhalen dat zij bloemen zo mooi vond en zichzelf in een bloemenwinkeltje zag werken. ‘Je ziet jezelf in een bloemenwinkel werken?’ vroeg ik haar in een laatste gesprek. Het was de droom die zij vertaalde in een gesprek aan mij. Ze werd een stil van deze onderbreking. Ze dacht erover na en inderdaad, zij had vaker gedacht en gesproken over deze bloemenwinkel. Was deze droom onhaalbaar? Of leek dat maar zo?

De droom najagen is een geduldig plan. Niet elke droom is er morgen of overmorgen. Sommige dromen wachten in een wachtrij en sommige dromen lijken vergeten. Totdat iemand je aan de droom helpt herinneren of je komt op een punt dat je zelf weer gaat nadenken over je toekomst. De droom die het waard is achteraan te gaan is de droom die je fantasie laat kleuren; waar je herhaaldelijk over fantaseert en waar je een gelukzalig gevoel van krijgt. Het is de droom die je kunt waarmaken. Het is een droom waarmee je verder kunt.

Geef een reactie

Reactie

  1. Soms is de weg ernaartoe even zo mooi vind ik. Zoals sommigen zeggen: als je onderweg bent dan ben je er al bijna.

    En een doel juist niet halen is soms ook leuk. Dan is het juist aardig om onderweg veel plezier te hebben.

    Het doel halen is ook vaak kortstondig. Neem Blog-Art, in 1 dag vond het festival plaats, heel leuk maar je bent dan druk bezig met het organiseren ipv genieten van je eigen festival. Misschien genoot ik meer van het radio-interview met VPRO De Avonden en de enorme uitdagingen waar we voor kwamen te staan. Ook achteraf is dat nog regelmatig genieten.

    Neemt niet weg dat het halen van je doel op zich heel belangrijk is. Maar in het Westen verklaren we de doelen te heilig vind ik. Het doel van het leven? Het doel van de liefde? Het doel van kinderen.