Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Kledingcodes?

Al weken worstelde ik met een blog over kledingkeuzes, kledingstijlen en representatief overkomen als je als zzp-er aan de bak wilt.

Ook met Carolien (StijlGodin) mailde ik daar al eens over. Een poos geleden liet ik me soms teveel leiden door wat anderen van me wensten of wat er van me verwacht werd, ook op kledinggebied. Het was maar beter dat ene knaljasje uit te doen en een wat ‘ingetogener’ jasje te kiezen. Of werd er aan me gevraagd of ik met die tas naar dat gesprek ging.
Toen ik twee jaar geleden stopte met mijn vaste baan en me voornam nu alleen te gaan doen waar ik me goed bij voelde, trok ik die belofte ook door tot het maken van keuzes wat betreft kleding. Men had er namelijk in het verleden altijd een mening over. Meestal ging het om conformeren. Iets waar ik spontane uitslag van kreeg.

Ten eerste wil ik mensen aanraden vooral kleding te dragen waarin men zich lekker voelt. Ik haat kleding waaraan ik de hele tijd moet plukken omdat de stof omhoog kruipt of omdat er ladders in panties kunnen komen of dat je bang bent dat er in je veel te lichte broek ineens een bruine chocoladevlek verschijnt omdat je even ervoor van een brownie hebt zitten snoepen en er wat op de zitting gevallen was.
Kleding die lekker zit wil niet meteen oud en stoffig zijn. Kleding met comfort hoeft niet oubollig en truttig te zijn.

Hoe zeker voel jij je als je kleding aan hebt die helemaal tha bomb is maar waarop je steeds moet letten? Hoe zeker voel jij je als je eens wat totaal nieuws aan trekt voor een gesprek terwijl je spijt had dat je ‘s ochtends je gladde, strakke blouse niet omgeruild had voor een zwarte coltrui? Hoe fijn voel jij je als je in pak, pumps of anderzijds andersoortige kledij hebt gehesen en er helemaal super uitziet maar je gezicht onzekerheid en bedruktheid uitstraalt omdat het niet bepaald jij is? Wat voor stylistes lopen er rond bij talentshows die hun zangers en zangeressen in kleding hijsen waar ze zich niet prettig in voelen? Hoe vaak schopte Lisa Lois haar pumps uit na een optreden omdat zij gympen fijner vond zitten?

Via twitter kwam er een link voorbij van een onderzoek: Sollicitatiegesprek? Trek een merktrui aan!

Gaan we nog steeds af op uiterlijkheden? Zijn we met z’n allen nog steeds bezig met imago, stereotiepen en dergelijke? Bedenk jij je, voordat je naar een potentiele opdrachtgever gaat, helemaal hoe jij je gaat kleden naar hun wensen en standaarden of kijk jij naar hoe prettig jij je wilt voelen en dat jij in iedergeval netjes en verzorgd bij het gesprek verschijnt, ook al zijn dat misschien geen nette donkerblauwe (mantel)pakken?
Op wat voor basis wil je eigenlijk aangenomen worden?


4 reacties op “Kledingcodes?”

  1. Ik vind dit ook echt de grootste onzin en heel erg triest! Ik trek zelf ook altijd aan waar ik mij prettig in voel al kan ik het stukje wel een beetje begrijpen. Hoe je eruitziet, inclusief kleding is toch echt de eerste indruk en die kan heel erg belangrijk zijn. Als je gewoon uit wil gaan van je eigen krachten dan is het dus niet nodig om wat speciaals aan te doen maar gewoon jezelf te zijn!

  2. Ik heb het nooit op merken gehad. Vind het eigenlijk onzin en dat onderzoek in Intermediair, ach, dat zal wel gebakken lucht zijn. Het soort banen waar ze daar op doelen is toch niet het soort werk wat ik doe. Is het belangrijk wat je draagt? Ik denk het wel: je kunt bewust iets uitstralen als je de juiste kleding kiest. Moet dat perse merkkleding zijn? In de sector waar ik werk niet. Als freelance journalist zorg ik ervoor dat ik er verzorgd uit zie als ik naar een client ga. Maar dat kan ook een spijkerbroek zijn met een T-shirt met opdruk: het voordeel als je veel over strips en beeldcultuur schrijft :)

  3. ik ging een keer solliciteren op een school. Ik had helemaal een net jasje aangetrokken maar ik dacht bij iedereen die bij het sollicitatiegesprek aanwezig was: ‘dat is zeker de gymjuf’. Het waren docenten Engels, maar ze zagen er in hun fleecetruien, joggingbroeken en make-uploze gezichten uit alsof ze even een uurtje gingen sporten. Ik dacht echt: vind je het gek dat de leerlingen je niet respecteren. Dit is niet echt iets om tegen op te kijken….
    Ik vind het verder belangrijk om me ergens lekker in te voelen! Ik zit ook in een beroepsgroep die vrij casual is maar ik wil zelf niet té casual overkomen. Dus een lekker zittend jurkje, laarzen, leuke sjaal en vest. klaar! mn jeans en sneakers zitten heerlijk maar ik voel me juist dan niet op mijn gemak. Ik voel me ook altijd zekerder op hakken. Maar dat is misschien mijn lengte-complex… :)

  4. Ja, het maakt vind ik zeker uit hoe je je kleedt. Dat is hierboven ook al gezegd: verzorgd en (meestal) representatief. Maar dat hoeft niet te betekenen: saai, grijs, ongemakkelijk. Dat kan juist met oog voor je eigen persoonlijkheid/uitstraling!

    Ik werk in een vrij zakelijke omgeving maar draag nooit een traditioneel (mantel)pak. Sterker nog: als ik een zwart of grijs pak zou dragen dan straal ik helemaal niks meer uit. Dus liever: kleur en vorm – op mijn manier, maar zakelijk en met een sterke, geloofwaardige uitstraling (ahem, daar ga ik tenminste van uit!). Word ik zelf in elk geval een stuk vrolijker van als ik tussen al die saaie grijze mannenpakken rond loop….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten