Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Vrijheid?

Het is de vrijheid van muziek delen. Het is de vrijheid van muziek maken. Het is de vrijheid om van iemand te houden, iemand te haten, te verwensen, en het is de vrijheid in ons land om meer dan eens te roepen dat je links en rechts gescheiden wilt houden.
Dat je wilt kaderen, vastbinden of binnen de perken wilt houden met regeltjes en wetten.

de vrijheid overal troep te veroorzaken

Een aantal weken geleden kreeg ik een uitnodiging om mee te doen met Poezie op Pootjes die dit jaar het thema ‘vrijheid ligt niet op straat’ heeft.
Ik stuurde mijn gedicht in maar het werd niet uitgekozen om voor te lezen in de bibliotheek gisterenmiddag omdat ik, denk ik, in mijn gedicht riep dat het wel op straat ligt.

Ik verblijf

In de straten

van alle talen

Wij spreken

Gewaltlos

Diverse

La casa

Joyeuse

In verscheidenheid.

Vrijheid zit vooral in je hoofd. Niemand raakt je gedachtengang. Het kan nergens steken, slaan of schoppen. We hebben de vrijheden om te sparen en vol uit te gaan en we hebben de vrijheid om te geloven en te bidden. We hebben zelfs de vrijheid om te kiezen.
En toch … toch hebben we zoveel vrijheden maar zijn we banger. Banger om hardop te roepen, hardop te zeiken en hardop te vinden wat we vinden. En wat doen we eraan? …


Eén reactie op “Vrijheid?”

  1. Over vrijheid valt veel te zeggen. Waar ik me in toenemende mate aan stoor? Aan hoe mensen vrijheid opeisen en anderen diezelfde vrijheid misgunnen. Opkomen voor je rechten kan de assertieve Nederlander als geen ander. Maar op eigen verantwoordelijkheden gewezen worden? Daar is menigeen minder goed in. Rechten hebben gaat immers gepaard met plichten. Of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten